Facebook Pixel Από το Παρίσι στη Βαρκελώνη
Μπάσκετ
| 2011-05-08 12:46:00

Από το Παρίσι στη Βαρκελώνη

Από το Παρίσι στη Βαρκελώνη

Ο ΠΑΟ έχει 5 κατακτήσεις σε 6 παρουσίες στον τελικό της Euroleague και κόντρα στη Μακάμπι (17:30, ΝΕΤ, NS1) πάει για το 6ο αστέρι στη φανέλα!
 

Από το 1996 στο 2011 και η ιστορία εξακολουθεί να γράφεται ακόμη με χρυσά γράμματα Παρίσι 1996, Θεσσαλονίκη 2000, Παρίσι (ξανά) 2001, Μπολόνια 2002, Αθήνα 2007, Βερολίνο 2009 και Βαρκελώνη 2011! Κι αν δεν ήταν εκείνο το φάιναλ φορ της Σουπρολίγκα, το 2001 στο «Παλέ ντε Μπερσί» (εκεί δηλαδή όπου είχε ανέβει για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης), τότε θα μιλούσαμε για ένα εντυπωσιακό. 100%!

Ο Παναθηναϊκός έχει 5 κατακτήσεις σε 6 παρουσίες στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και ταυτόχρονα -από καταβολής φάιναλ φορ, το 1988 δηλαδή- έχει κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια (5 στο σύνολο) από οποιανδήποτε άλλη ομάδα.

Υστερα από μια χρονιά με πολλές διακυμάνσεις, αναταράξεις, ατυχίες, ακόμα κι αμφισβήτηση ο Παναθηναϊκός έκανε τη μισή δουλειά με τη Σιένα, τη νίκησε στον ημιτελικό κι απόψε θα διεκδικήσει το έκτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του.

Κόντρα στη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός έχει παίξει άλλους δύο τελικούς και ουσιαστικά η Μακάμπι είναι η μοναδική ομάδα που του έχει στερήσει τρόπαιο, το 2001 στο Παρίσι
Από το Παρίσι στη Βαρκελώνη

Κάτι αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο Παναθηναϊκός παραμένει αήττητος στο φάιναλ φορ από το Μάιο του 2005! Τότε είχε ηττηθεί από τη Μακάμπι (!) στον ημιτελικό της Μόσχας. Εν συνεχεία ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΤΣΣΚΑ στον μικρό τελικό κι ακολούθησαν δύο νίκες στο φάιναλ φορ του 2007, άλλες τόσες σ' εκείνο του 2009 και μία προχθές επί της Σιένα Με λίγα λόγια ο Παναθηναϊκός έχει σερί 6-0 σε φάιναλ φορ!

Το πρώτο και πιο γλυκό

Το 1996 στο Παρίσι ο Παναθηναϊκός έπαιξε τον πρώτο τελικό της ιστορίας του, επικράτησε 67-66 της Μπαρτσελόνα και κατέκτησε το ευρωπαϊκό. Πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ είχε αναδειχθεί ο Ντομινίκ Ουίλκινς, ενώ το «Παλέ ντε Μπερσί» ήταν καταπράσινο από περίπου 10 χιλιάδες οπαδούς του Παναθηναϊκού (!) που είχαν εντυπωσιακή παρουσία. Εκείνο το τρόπαιο ήταν και το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για το ελληνικό μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων.

Το πρώτο του «Ζοτς»

Το 2000 στη Θεσσαλονίκη ο Παναθηναϊκός έπαιξε για δεύτερη φορά σε τελικό Ευρωλίγκα και κατέκτησε το τρόπαιο (για δεύτερη φορά στην ιστορία του), καθώς επικράτησε 73-67 της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι «πράσινοι» είχαν να επιδείξουν μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας τους και με ηγέτη τον Oντεντ Κάτας έφθασαν στο τρόπαιο.

Ο Κάτας ήταν το κεντρικό πρόσωπο του τελικού και του φάιναλ φορ, αλλά πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης είχε αναδειχθεί ο Ζέλικο Ρέμπρατσα. Hταν ο πρώτος τίτλος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό κι από τότε ακολούθησαν άλλοι 19! Επίσης ήταν το πρώτο τρόπαιο που σήκωσε ως αρχηγός η κορυφαία φυσιογνωμία του Παναθηναϊκού, o Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Γεμάτο μαγκιά...

Το 2002 στην Μπολόνια ο Παναθηναϊκός μόνο φαβορί δεν ήταν! Κανείς δεν τον υπολόγιζε και κανείς δεν του έδινε περισσότερες πιθανότητες από τη Βίρτους, τη Μακάμπι και την Μπένετον Τρεβίζο, αλλά στο γήπεδο η υπόθεση ήταν διαφορετική. Οι «πράσινοι» νίκησαν πρώτα τη Μακάμπι και στον τελικό κατάφεραν να ανατρέψουν μια διαφορά που είχε φτάσει και τους 18 πόντους κάποια στιγμή στο πρώτο ημίχρονο και να νικήσουν τελικά τη Βίρτους με 89-83.

Ηταν η τελευταία μεγάλη παράσταση του Ντέγιαν Μποντιρόγκα στα «πράσινα», ενώ το κρυφό χαρτί του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ήταν άλλος από τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, που είχε κάνει τα παιχνίδια της ζωής του στο φάιναλ φορ εκείνο.

Αθήνα και Βερολίνο

Το 2007 και το 2009 ήταν οι θριαμβευτικές χρονιές για τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν μόνο η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού αλλά κυρίως το ότι και τις δύο χρονιές πέτυχε το triple crown. Σε ό,τι αφορά το 2007, στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ήταν γηπεδούχος και, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης, έφτασε στο τρόπαιο μετά τη νίκη με 93-91 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον καλύτερο τελικό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα.

Το 2009 στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός ήταν εκπληκτικός στο πρώτο μέρος του τελικού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έφτασε στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου να προηγείται και με διαφορά 23 πόντων, αλλά στη συνέχεια τα πάντα άλλαξαν Ο Ισπανός διαιτητής Αρτεάγα με το «έτσι θέλω» έβαλε ξανά στο παιχνίδι την ΤΣΣΚΑ και τελικά όλα κρίθηκαν στη λεπτομέρεια Ο Παναθηναϊκός νίκησε 73-71, καθώς το τελευταίο σουτ του (πρώην παίκτη του) Ραμούνας Σισκάουσκας ήταν άστοχο!

Πηγή: Sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags