Facebook Pixel Η νέα γενιά μακεδονομάχων
| 2011-05-13 13:11:00

Η νέα γενιά μακεδονομάχων

Η νέα γενιά μακεδονομάχων

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει στο σημερινό Goal για την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ που αποφάσισε να «ρίξει» τον Ηρακλή κρίνοντας με αυστηρότητα ίσως, αλλά με δόλο σίγουρα όχι.

ΤΑ πράγματα στην υπόθεση Ηρακλής είναι απλά: Ή άσπρο ή μαύρο. Δεν υπάρχει γκρίζο.

Στο άσπρο δέχεσαι ότι η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ έτσι έκρινε, έτσι αποφάσισε. Με αυστηρότητα ίσως, αλλά με δόλο όχι.

Στο μαύρο βλέπεις συνωμοσίες και παρασκήνιο. Οτι κάποιοι θέλησαν να φάνε τον Ηρακλή και τα κατάφεραν. Οτι εφάρμοσαν νόμους και κανονισμούς κατά το δοκούν, με σκοπιμότητα και με στόχο να τον ρίξουν στη Football League.

Προσωπικά είμαι με το άσπρο. Κι όχι επειδή πιστεύω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άσπιλο, λευκό και αμόλυντο. Δεν μπορώ όμως να πιστέψω ότι δύο άνθρωποι ρίξανε μια ομάδα είτε για πλάκα είτε επειδή, όπως είπε ο Τήρης Καραμπέρης, η ταρίφα για να πάρεις την άδεια είναι 150 χιλιάρικα γιούρο. Κατανοώ τις αντιδράσεις του κόσμου. Το ντερβισιλίκι στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο επίδειξη δύναμης, αλλά συνιστά και τρόπο ζωής.

Κατανοώ επίσης τη διοίκηση Πρωτοδικείου του Ηρακλή. Εχοντας αποκλειστικά την ευθύνη για τον υποβιβασμό της ομάδας, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το ρίξουν στις θεωρίες συνωμοσίας. Κι ο Κεντέρης με τη Θάνου ξένες δυνάμεις έβλεπαν πίσω από τον αποκλεισμό τους από τους Ολυμπιακούς του 2004. Στην περίπτωση του Ηρακλή, όμως, δεν θα πάει η υπόθεση σε κάποιο τακτικό δικαστήριο για ν' αποφασίσει όπως για το μαϊμού-τροχαίο των δύο ολυμπιονικών. Κατόπιν τούτου, οι πάσης φύσεως μακεδονομάχοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, έχουν μπροστά τους πεδίον δόξης λαμπρόν.

Και ειρήσθω εν παρόδω, να θυμίσουμε ότι οι αυθεντικοί Μακεδονομάχοι υπό τον Παύλο Μελά, πρώτα ήταν μισθοφόροι κι ύστερα πατριώτες. Με το κεφάλι πρoσδιοριζόταν η αμοιβή τους. Τα λεφτά ήταν το κίνητρο για να φύγουν από την Κρήτη. Και τα έπαιρναν και μπροστά μάλιστα. Για να πάνε να κατασφάξουν τους αλλόθρησκους και αλλοεθνείς στη Μακεδονία. Κι όχι μόνο ένοπλους, αλλά και άμαχους. Οι σύγχρονοι μακεδονομάχοι δεν έχουν σαν άμεσο στόχο τις λίρες, όπως οι αυθεντικοί. Συντάσσονται στον αγώνα υπέρ του Ηρακλή για να διατηρήσουν την έδρα του βουλευτή. Και κατ' επέκταση τον μισθό με τα προνόμια. Εμμεσα, δηλαδή, τα κίνητρα είναι ακριβώς τα ίδια.

Τα ρίχνουν στον Τάκη και την παρέα του

ΚΑΙ φτάνουμε τώρα στο διά ταύτα. Στην απόφαση της ΕΠΟ, δηλαδή ότι τη θέση του Ηρακλή στη Super League δεν την παίρνει ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά η τέταρτη ομάδα της Football League. Κι εδώ είναι που καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα περί σκοπιμότητας και δόλου. Αν δηλαδή δεχτούμε ότι η Επιτροπή Αδειοδότησης την έστησε στον Ηρακλή, ποιο ήταν το κίνητρό της; Για ποιανού το λογαριασμό ενεργούσε;

Του ΟΦΗ, που επίσης σε πρώτη φάση δεν πήρε άδεια; Και πέραν του ΟΦΗ ούτε Δόξα, Πανθρακικός και Τρίκαλα εξασφάλισαν την άδεια για να παίξουν στα πλέι οφ σε πρώτη φάση. Εκτός αν όλο το έργο το έστησε ο πονηρός Βοιωτός, Γιάννης Κομπότης, προκειμένου ν' ανέβει στα σίγουρα στη Super League. Ιδού λοιπόν πως καταρρίπτεται η θεωρία συνωμοσίας. Ούτε η Τρίπολη ευνοείται από τον υποβιβασμό του Ηρακλή ούτε η Λάρισα ούτε κάποια ομάδα από την πρωτεύουσα για να χρεωθεί την απόφαση το καταραμένο κράτος των Αθηνών. Κάποια ομάδα από τη Football League θα επωφεληθεί τελικά χωρίς όμως κανένας να ξέρει ποια θα είναι αυτή. Αφού κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει άλλωστε ποιες θα είναι αυτές που θα παίξουν στα πλέι οφ.

Οσοι λοιπόν στη Θεσσαλονίκη ψάχνουν για ένοχους, ας ψάξουν να βρουν τον Τάκη και την παρέα του. Αυτοί ρίξανε τον Ηρακλή στη Football League. Και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό. Το δήλωσε το πρώην μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ηρακλής, Δημήτρης Λιακάκος: «Δεν είναι δυνατόν να δοθούν άλλοθι σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα ζημίωσαν την ομάδα. Δυστυχώς δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη σε στελέχη που αυτό το διάστημα διοικούν την ΠΑΕ». Αφού λοιπόν δεν μπορεί να βρεθεί ποιος είχε το κίνητρο για να ρίξει τον Ηρακλή, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει και δόλος. Αφού δεν υπάρχει ο δράκος που έφαγε τον Ηρακλή, δεν μπορεί να σταθεί το παραμύθι του αχταρμά των Ψωμιαδορφανών, Κουράκηδων, Καράογλου και Ιωαννίδηδων. Χαίρετε.

Νέα καριέρα στο πλάι του Χαρδαβέλλα

ΓΙΑΣΑΝ του μάγκα του Αδαμίδη. Και δεν αναφέρομαι στα οικονομικά της ΑΕΚ, τους «Supporters» και τα έξι εκατομμύρια γιούρο που πρέπει να βρούνε μέχρι το τέλος του άλλου μήνα για να παίξει η ομάδα στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα εσωτερικά τους θέματα. Οπως και η μαγική συνταγή σχετικά με το ρόστερ της επόμενης σεζόν: «Αυξάνοντας την ποιότητα και ρίχνοντας το κόστος».

Προφανώς θα έχει στο μυαλό του ν' αλλάξει επάγγελμα. Οταν δηλαδή τελειώσει η καριέρα του ως παράγοντας να μην επιστρέψει στη δικηγορία, αλλά να στραφεί στα μεταφυσικά και στα ανεξήγητα. Τι παραπάνω δηλαδή έχει ο Χουντίνι; Ο Κώστας Χαρδαβέλλας σαν ομοϊδεάτης ΑΕΚτζής εύκολα θα του ανοίξει την πόρτα και θα του δώσει βήμα στην εκπομπή του στις «Πύλες του Ανεξήγητου». Ν' αρχίζει να στραβώνει κουτάλια και να μιλάει με τα φαντάσματα.

Η αποθέωση της τετραγωνικής λογικής

ΜΟΝΟ ένας μάγος μπορεί να καταφέρει στο ποδόσφαιρο μειώνοντας τα λεφτά του μπάτζετ ν' αυξήσει την ποιότητα. Μόνο ένας φακίρης σαν τον Αδαμίδη μπορούσε να βάλει αυτόν το στόχο. Ταυτόχρονα όμως έδειξε και το ρεαλιστικό του πρόσωπο: «Αν είχαμε σαράντα πενήντα χιλιάδες κόσμο την Κυριακή με τον Ολυμπιακό Βόλου στο γήπεδο, θα μας έριχνε η ΕΠΟ τρεις αγωνιστικές; Η απουσία του κόσμου δυναμώνει το παρασκήνιο». Ιδού η αποθέωση της τετραγωνικής λογικής: «Δεν έγινε και τίποτα σοβαρό στον τελικό με τον Ατρόμητο.

Δεν χάλασε κι ο κόσμος για να μας ρίξουνε τρεις αγωνιστικές. Το παρασκήνιο μεθόδευσε την απόφαση. Επειδή ήμασταν λίγοι στο επόμενο ματς με τον Βόλο. Αν ήμασταν πολλοί, όμως, θα μας φοβόντουσαν και η απόφαση θα ήτανε διαφορετική». Ιδού λοιπόν ένας επιπλέον λόγος για να γεμίζουν οι ΑΕΚτζήδες το γήπεδο: Αν μπουκάρουν μέσα, οι ποινές θα είναι πολύ μικρότερες. Το βραβείο της ανοιχτής παλάμης απονέμεται αυτοδίκαια στην Αδαμίδειο λογική.

Ολη η κοινωνία ένας αχταρμάς

ΕΝΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ. Νεκρός ο 44χρονoς που σφάξανε οι αλλοδαποί στην 3η Σεπτεμβρίου, χαροπαλεύει ο 31χρονος διαδηλωτής που κοπανήσανε οι πολιτσμάνοι Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου. Ολη η κοινωνία ένας αχταρμάς: Νοικοκυραίοι, ακροδεξιοί, φασίστες, κακοποιοί, προβοκάτορες, κανονικοί άνθρωποι που διαδηλώνουν και οι αστυνομικοί είτε να είναι θεατές είναι να γίνονται «Ράμπο». Αν η κρίση ήταν αποκλειστικά οικονομική, θα υπήρχε μια ελπίδα. Η κρίση όμως είναι γενική. Και η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς. Σε αυτούς που απολάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια τον πλούτο και τις ηδονές της εξουσίας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags