Facebook Pixel Η Ηθική του Παιγνιδιού
| 2011-05-14 10:13:00

Η Ηθική του Παιγνιδιού

Η Ηθική του Παιγνιδιού

Όπως και να το κάνουμε, είναι άλλο να πρεσβεύει τον Ηρακλή ένας Βασίλης Χατζηπαναγής και άλλος ένας Γιάννης Τάκης. O Αλέξης Σπυρόπουλος γράφει για το... αύριο του "Γηραιού" και το σκεπτικό των αδειοδοτήσεων.

Προφανώς ανιχνεύονται σημεία λογικής, και στα επιχειρήματα της Σούπερ Λιγκ που συνηγορούσε υπέρ της αντικατάστασης του Ηρακλή απ' τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά και στα επιχειρήματα της ΕΠΟπουείχε την άποψη (κι η άποψή της πέρασε ως τελεσίδικη απόφαση) ότι ο Ηρακλής πρέπει ν' αντικατασταθεί από ομάδα της Φούτμπολ Λιγκ. Απ' τη στιγμήπουχάσκει κενό πρόβλεψης στον κανονισμό, όλες οι εμπλεκόμενες - ενδιαφερόμενες πλευρές το μόνοπουμένει και κάνουν είναι να ερμηνεύουν. Φύσει η ερμηνεία είναι, λίγο ή πολύ, κατά το δοκούν.

Ως τελικό αποτέλεσμα, η ταπεινή αίσθησή μου είναι ότι (έτσι) ωφελήθηκε η, τρόπον τινά, Ηθική του Παιγνιδιού. Χρησιμεύει να εκπαιδεύονται, όσοι δεν τα κατάφεραν στο αγωνιστικό κομμάτι, στο να μη περιμένουν μια "τέτοια" δεύτερη ευκαιρία. Να ζήσουν χαριστικά, απ' τον ξαφνικό θάνατο του διπλανού. Τούτο, μολονότι η συμπάθεια για τον έχοντα το έννομο συμφέρον Αστέρα Τρίπολης είναι δεδομένη. Ενα καλό σωματείο, τακτοποιημένο, αφοσιωμένο στα του οίκου του. Χαμηλού προφίλ άνθρωποι που ουδέποτε προκάλεσαν, αντιθέτως πολλές φορές συνέβη να προκληθούν από big boys του ελληνικού ποδοσφαίρου μες στο ίδιο το σπίτι τους. Άνθρωποιπου απλώς, μία χρονιά (ύστερα από κάμποσες σερί επιτυχημένες, τούτη τη φορά) απέτυχαν.

Αυτά, ως το σημείο της μη αδειοδοτήσεως του Ηρακλή. Όλο το σκεπτικό αλλάζει, όμως, εφόσον υπεισέρχεται (πέραν του θέματος με την "άδεια UEFA") ζήτημα γνησιότητας της ενημερότητας του Ηρακλή. Εδώ το θεωρητικό και νεφελώδες αρχικό επιχείρημα περί αθέμιτου ανταγωνισμού, παίρνει σάρκα και οστά. Παίρνει οφθαλμοφανή πρακτική διάσταση. Εάν ο Γηραιός έσωσε την παρτίδα αποκτώντας και χρησιμοποιώντας ποδοσφαιριστές τα δελτία των οποίων το σωστό είναι, εκ των υστέρων έστω, ν' ανακληθούν, τότε ο όποιος δεν έσωσε την παρτίδα, εν προκειμένω ο 14ος της κατάταξης Αστέρας Τρίπολης, έχει υποστεί αυταπόδεικτη ζημιά. Είναι, συνεπώς, ο πρώτος που του οφείλεται η αποκατάσταση της ζημίας.

Ν' αποδώσουμε ένα πόντο-credit, στο σημείο αυτό, στην Καλλιθέα. Ο Νίκος Σαλευρής, ανέκαθεν ικανός στο να διαβάζει τα ψιλά γράμματα, ήταν που ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία με τις ενημερότητες. Εναντίον Ιωνικού και Εθνικού. Το αποτέλεσμα ήταν, κατ' αρχήν, ο Ιωνικός και ο Εθνικός (απ' το διάβημα Σαλευρή) να μη έχουν διαθέσιμους στους αγώνες της Φούτμπολ Λιγκ όσους ποδοσφαιριστές απέκτησαν τον Ιανουάριο. Το λοιπό σκέλος της υπόθεσης, για την ώρα, εκκρεμοδικεί. Το διάβημα, όμως, έκανε και άλλα καλά, περαιτέρω. Ανοιξε μάτια. Υποχρέωσε την ΕΠΟ, σε δύο πράγματα. Να ξανακοιτάξει, ένα, πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο τμήμα της. Και ν' ασκήσει δεύτερον, προσφεύγοντας στα ΙΚΑ και στις ΔΟΥ οπουδήποτε εδρεύουν ΠΑΕ, τον "γενικό έλεγχο" σε Α', Β', Γ' Εθνική.

Ακούγεται ειρωνικό, αλλ' είναι...ευτύχημα ότι απ' αυτόν τον καθυστερημένο έλεγχο προέκυψε, στη Σούπερ Λιγκ, μόνον η περίπτωση του Ηρακλή. Ο καθένας μπορεί εύκολα να φανταστεί το χάος, εάν π.χ. ετίθετο θέμα για κάποια απ' τις 2η, 3η, 4η, 5η ομάδες με τα πλέι-οφ να έχουν, ήδη, ξεκινήσει. Είναι επίσης, κατά την αυτή έννοια, ευτύχημα ότι θα προλάβουν να έχουν όλες τις απαντήσεις των ΙΚΑ και των ΔΟΥ προτού επικυρωθούν βαθμολογίες και ξεκινήσουν τα πλέι-οφ της Β'/Γ' Εθνικής (και τα πλέι-άουτ της Β'). Το χρέος της ομοσπονδίας, όμως, δεν εξαντλείται εδώ. Για την ακρίβεια, κάπου εδώ αρχίζει.

Η δίωξη του εγκλήματος είναι καταδικασμένη να υστερεί, εσαεί, κατά ένα βήμα του ίδιου του εγκλήματος. Πρώτα θα γίνει η δωροδοκία, μετά θα θεσπιστούν κανόνες για την αντιμετώπιση των δωροδοκιών. Πρώτα θα γίνει το ντόπινγκ, και έπεται το αντιντόπινγκ. Ενώπιον, λοιπόν, αυτού του νέου είδους "παραβατικότητας" των ΠΑΕ, η ευθύνη της ΕΠΟ είναι να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό ελέγχου "επί τόπου", όχι κατόπιν εορτής και κατόπιν καταγγελίας. Να είναι ο έλεγχος, προληπτικός. Επί τόπου, και αυτοδικαίως. Ιανουάριο, για τις μετεγγραφές Ιανουαρίου. Αύγουστο, για τις μετεγγραφές του καλοκαιριού. Σήμερα είναι Μάιος, και ελέγχονται οι χειμερινές μετεγγραφές για να επιβληθούν, εκ των υστέρων, αναδρομικές συνέπειες. Αυτός ο έλεγχος είναι κατασταλτικός.

Καλός είναι κι αυτός, καλές είναι και οι συνέπειες, αλλά πάλι δεν θεραπεύουν ικανοποιητικά την αλλοίωση που, στο μεταξύ, έχει συντελεστεί. Μάνι-μάνι, αύριο το πρωί ο Αρης μπορεί να πει ότι με την ήττα του δεύτερου γύρου στο "Βικελίδης" (0-1) απ' τον Ηρακλή...των παράνομων, έχασε τρεις πόντους που θα έκαναν διαφορά στην τελική κατάταξη. Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρης τερμάτισε στο -2 απ' τον (5ο) Ολυμπιακό Βόλου. Ο οποίος Ολυμπιακός Βόλου, απ' τους "παράνομους" του Ηρακλή, με τη σειρά του έχασε κι αυτός εντός έδρας, το 1-1 στο Πανθεσσαλικό, δύο βαθμούς. Θεωρητικά θα μπορούσαν να τσινήσουν, για το πώς διαμορφώθηκε η βαθμολογία της εισόδου τους στα πλέι-οφ, ακόμη και η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ που στο φινάλε του πρωταθλήματος έφεραν τα 0-0 με τον Γηραιό, ο ένας στο Καυτανζόγλειο, η άλλη στο ΟΑΚΑ.

Στο τέλος της ημέρας, ένας τέτοιος έλεγχος θα "έσωζε" εγκαίρως και τον ίδιον τον Ηρακλή. Απ' τη ρετσινιά της πλαστογράφησης. Αυτά, "προς γνώσιν" και για το μέλλον. Προς το παρόν, μια καλή (μέσα στις αλλεπάλληλες κακές) είδηση από τον Ηρακλή για τον Ηρακλή είναι η εσωτερική διεργασία, έστω "μετά θάνατον" που λένε, για την κατά τι πιο ευπρόσωπη (δημόσια) εμφάνισή του. Πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει, εννοείται, "εν ζωή". Για την ακρίβεια, με το που τελείωσε η περσινή περιπέτεια. Όπως και να το κάνουμε, είναι άλλο να πρεσβεύει τον Ηρακλή ένας Βασίλης Χατζηπαναγής και άλλος ένας Γιάννης Τάκης.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags