Facebook Pixel Γαλάτσι ή Γουδί;
| 2011-05-14 21:14:00

Γαλάτσι ή Γουδί;

Γαλάτσι ή Γουδί;

Τα αναξιοποίητα κλειστά των Ολυμπιακών Ακινήτων σε Γουδί και Γαλάτσι εξετάζονται από τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ για πιθανή εγκατάσταση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αντί για το Βοτανικό.

Μία από τις ενστάσεις του Παναθηναϊκού αναφορικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τη Διπλή Ανάπλαση, αφορά την οικοδομική άδεια για το κλειστό του Ερασιτέχνη. Αρχικά, κατοχυρωνόταν νομικά ότι πρώτα θα εκδιδόταν για το κλειστό που θα στεγάσει τα τμήματα του συλλόγου και έπειτα για το εμπορικό κέντρο του Μπάμπη Βωβού. Με τα νέα δεδομένα, το Mall μπορεί να προχωρήσει χωρίς να περιμένει το κλειστό.

Όμως η κίνηση του ΥΠΕΚΑ να αποσυνδέσει το κλειστό του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού από το εμπορικό κέντρο του Βωβού κρύβει από πίσω της ορισμένες πρώιμες σκέψεις των στελεχών του. Τα "Πράσινα Νέα" ερεύνησαν σε βάθος την ενέργεια του Υπουργείου και αποκαλύπτουν τα δύο ενδεχόμενα που εξετάζονται για τη στέγαση του Τριφυλλιού.

Γουδί και Γαλάτσι

Σε συσκέψεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα στο ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι με εξαίρεση το Κέντρο Τύπου που έχει μετατραπεί στο Golden Hall, όλα τα υπόλοιπα μένουν αναξιοποίητα και κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο για τη συντήρηση τους.

Συνεργάτης της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, ο οποίος ασχολείται και με τη Διπλή Ανάπλαση, έριξε στο τραπέζι την ιδέα της εγκατάστασης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού σε ένα από τα κλειστά του Γουδίου και του Γαλατσίου. Το σκεπτικό του είχε να κάνει με το ότι στο Βοτανικό η κατασκευή του κλειστού ενδεχομένως να κολλήσει πάλι λόγω μίας προσφυγής για μη επάρκεια πρασίνου, παρότι η νέα τροπολογία έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΣτΕ.

Συγχρόνως, η Τίνα Μπιρμπίλη επιθυμεί την κατεδάφιση του "Απόστολος Νικολαϊδης" το ταχύτερο δυνατο, ώστε να μετατρέψει τον χώρο σε πάρκο. Για να συμβεί αυτό, πρέπει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός να συναινέσει και απαραίτητη προϋπόθεση για να το κάνει, είναι να βρει χώρο στέγασης για τα τμήματα του. Τα κλειστά σε Γαλάτσι και Γουδί είναι έτοιμα και απλά θα χρειαστούν ορισμένες μετατροπές.

Εφόσον προχωρήσει η παραχώρηση του ενός από τα δύο κλειστά στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, η κατεδάφιση της Λεωφόρου μπορεί να πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, τα τμήματα του Τριφυλλιού θα βρουν ένα μόνιμο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν. Το καθεστώς της παραχώρησης ενός Ολυμπιακού Ακίνητου σε ένα ερασιτεχνικό σωματείου διερευνάται, αφού η σκέψη βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο.

Τι ισχύει με τα κλειστά

Φυσικά, η παραχώρηση ενός από τα δύο κλειστά δεν είναι απλή υπόθεση, αφού και τα δύο τυπικά έχουν ενοικιαστεί σε ιδιώτες, αλλά κανένα από τα δύο δεν αξιοποιείται. Σε εξέλιξη βρίσκονται δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στην Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και στους μισθωτές των εγκαταστάσεων και η έκβαση τους είναι αβέβαιη. Θα χρειαστεί να γίνουν ειδικές συμβάσεις ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και το ΥΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, στο κλειστό του Γαλατσίου η σύμβαση για τη μετατροπή του χώρου σε εμπορικό κέντρο έχει «κολλήσει», λόγω καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης. Ο εκμισθωτής έχει καταβάλει ήδη 10,3 εκατ. ευρώ και χρωστάει 8 εκατ. ευρώ και σύντομα λήγουν οι εγγυητικές επιστολές του. Οπότε η σύμβαση θα τροποποιηθεί ή θα λυθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, το Γαλάτσι είναι η πιο εφικτή περίπτωση από τις δύο.

Όσον αφορά το κλειστό του Γουδίου, καλύπτεται από... μαύρα σύννεφα. Η εταιρία που το έχει μισθώσει για το μετατρέψει σε χώρο εκδηλώσεων, έχει σταματήσει να καταβάλει ενοίκια εδώ και 1,5 χρόνο. Όμως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το νέο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία του Υμηττού (που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ και οδεύει προς υπογραφή) προβλέπει ότι σε περίπτωση διακοπής ή λήξης της παρούσας σύμβασης, το κλειστό θα κατεδαφιστεί.

Στελέχη του ΥΠΕΚΑ μελετούν πιθανούς τρόπους απεμπλοκής των δύο κλειστών από τις υφιστάμενες συμβάσεις, προκειμένου να προταθούν στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Επίσης, γνωρίζουν ότι ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ βρίσκονται εν μέσω διοικητικών εξελίξεων και περιμένουν την ανάδειξη των νέων διοικήσεων, για να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Μέχρι τότε, εξιδεικεύουν το πλάνο τους ώστε να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο Τριφύλλι.

ΠΗΓΗ: www.prasinanea.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags