Facebook Pixel Οι οδυνηρές εμπνεύσεις του Χάβου
| 2011-05-16 12:12:00

Οι οδυνηρές εμπνεύσεις του Χάβου

Οι οδυνηρές εμπνεύσεις του Χάβου

O Σάκης Γκίνας γράφει για τα λάθη του Χάβου στην ήττα από την ΑΕΚ.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Επιεικώς απαράδεκτος ήταν ο ΠΑΟΚ σε ένα από τα κρισιμότερα ματς της χρονιάς. Στο «ησυχαστήριο» του ΟΑΚΑ ο Μάκης Χάβος φοβήθηκε τόσο πολύ το παιχνίδι που παρέταξε μια πρωτοεμφανιζόμενη 11άδα με οχτώ αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές και τελικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα ήταν ότι ο δικέφαλος του βορρά δεν είχε ούτε άμυνα, ούτε επίθεση...

Οι ξαφνικές εμπνεύσεις του Έλληνα τεχνικού αποδείχτηκαν όλες, εκ του αποτελέσματος, από αποτυχημένες έως οδυνηρές για την ομάδα. Σε ένα κομβικό ματς για το Τσάμπιονς Λιγκ κατέβασε μια 11άδα που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και ένα σύστημα (3-6-1) πρωτοφανές για την συγκεκριμένη ομάδα, προκαλώντας αλαλούμ, ενώ δεν έκανε απολύτως τίποτα για την βελτίωση της τραγικής αμυντικής αδυναμίας του ΠΑΟΚ στο ψηλό παιχνίδι, που ήταν εμφανέστατη στον Βόλο.

Αναλυτικότερα, το ότι αιφνίδια και αναίτια ο Χάβος παρέταξε ένα σύστημα (3-6-1), το οποίο αυτή ομάδα δεν έχει παίξει σχεδόν ποτέ από συστάσεώς της πριν από τρία χρόνια, ήταν πασιφανώς ένας από τους βασικότερους λόγους της ευρείας ήττας και τραγικής εμφάνισης του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Στρίμωξε στην 11άδα οχτώ μεσοαμυντικούς (συν τους Σαλπιγγίδη, Μουσλίμοβιτς και Φωτάκη). Το αποτέλεσμα ήταν αυτοκαταστροφικό. Γιατί, ναι μεν, έτσι αρχικά «εγκλώβισε» την ΑΕΚ, αλλά τελικά «αυτοεγκλώβισε» την ομάδα του, η οποία παίζοντας ένα ουσιαστικά καινούργιο σύστημα, δεν είχε κανένα αυτοματισμό και καμία επιθετική ανάπτυξη.

Δεύτερον, ήταν ολοφάνερη στον Βόλο η χτυπητή αμυντική αδυναμία στον αέρα, αλλά ο Χάβος δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό. Αναπόφευκτα «πλήρωσε» την αδράνειά του ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Στον Βόλο ο δικέφαλος του βορρά την γλίτωσε χάρη στην τύχη, αλλά δεν είναι κάθε μέρα Πασχαλιά. Και τα τρία γκολ της ΑΕΚ μπήκαν από στημένες φάσεις και σέντρες, αφού για δεύτερο συνεχόμενο κρίσιμο ματς, οι αντίπαλοι ανενόχλητοι έπαιξαν… βόλεϊ με το κεφάλι μέσα στην περιοχή του Χαλκιά.

Εντάξει, ας δεχτούμε ότι ήθελε ως τρίτο σέντερ μπακ τον βραχύσωμο Σνάουτσνερ για το μαρκάρισμα του Σκόκο. Υπάρχει, όμως, στον πάγκο και ο καλός στο ψηλό παιχνίδι Μαλεζάς, γιατί έπρεπε να παίξει πάλι ο ντεφορμέ Τσιρίλο; Και στα τρία γκολ ο Ιταλός ήταν εμφαντικά απών από το κέντρο της άμυνας, ενώ στο πρώτο έδωσε και μια εξαιρετική… ασίστ με το κεφάλι προς τα πίσω στον Δέλλα. Στο πρώτο γκολ φταίει και ο Χαλκιάς. Παθητικά χάζευε την μπάλα που πήγαινε από κεφάλι σε κεφάλι κοντά στην μικρή περιοχή του, η οποία οφείλει να είναι «ιδιοκτησία» ενός καλού τερματοφύλακα.

Τρίτον, οι αλλαγές που έκανε ο Χάβος ήταν παντελώς αλλοπρόσαλλες. Βάζοντας, μετά το 2-0, έναν αριστερό μπακ (τον Λίνο) και έναν αμυντικό χαφ (τον Αρίας) πίστευε αλήθεια ότι θα γυρίσει το παιχνίδι; Αντίθετα ο Ελ Ζαρ που έπρεπε να μπει ως πρώτη αλλαγή στο ματς μπήκε τελευταίος και όταν όλα ήδη είχαν κριθεί, αφού το σκορ ήταν 3-0.

Και οι παίκτες του ΠΑΟΚ, όμως, μηδενός εξαιρουμένου, σε ένα από τα κρισιμότερα ματς της χρονιάς ήταν θεαματικά κατώτεροι των περιστάσεων . Τα λάθη του προπονητή τους δεν τους μετατρέπουν σε άμοιρους ευθυνών. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να δείξουν ένα πάθος και μια μαχητικότητα, αλλά δεν το έκαναν. Ακόμα και ο πάντα καλός Κοντρέρας ήταν αγνώριστος, ενώ ο Γκαρσία είχε περισσότερες λάθος παρά σωστές επιλογές και μεταβιβάσεις. Ο Μουσλίμοβιτς με τον Σαλπιγγίδη, ήταν, ναι μεν, απομονωμένοι στην επίθεση, αλλά σε τέτοια ματς από ακριβοπληρωμένους παίκτες κλάσης περιμένεις και μια ατομική ενέργεια τουλάχιστον.

Συμπερασματικά, οι ήττες και οι απαράδεκτες εμφανίσεις είναι και αυτές μέσα στο πρόγραμμα. Η μεμψιμοιρία είναι εκτός από ανούσια και άκαιρη στην παρούσα φάση. Ο ΠΑΟΚ έχει την τελευταία μεγάλη του ευκαιρία για την έξοδο στο Τσάμπιονς λιγκ την ερχόμενη Τετάρτη στη Τούμπα, σε ένα ματς στο οποίο η νίκη πλέον είναι υποχρεωτική. Αλλιώς, θα περιοριστεί στο Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας χάσει, λόγω επιπολαιότητας, μια πολύ μεγάλη διάκριση.

Όσο για τον Χάβο; Ρίσκαρε, αλλά δεν… του έκατσε στο ΟΑΚΑ. Το σύστημα… αλά Ρεχάγκελ που παρέταξε, ήταν ένα απλό κακέκτυπο. Ακόμα, όμως, και οι παχυλά αμειβόμενοι και έμπειροι προπονητές κάνουν λάθος επιλογές. Εκτός από τον ΠΑΟΚ, το ματς της ερχόμενης Τετάρτης στη Τούμπα με την ΑΕΚ, είναι και για τον νέο Έλληνα τεχνικό μια σπάνια και μεγάλη ευκαιρία καριέρας, που του δίνει την δυνατότητα να αντιστρέψει το διαμορφούμενο εις βάρος του αρνητικό κλίμα στις τάξεις των οπαδών και φίλων της ομάδας.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags