Facebook Pixel H ιστορία του νέου μεγάλου αστεριού του τένις
Άλλα Σπορ
| 2011-05-21 12:24:00

H ιστορία του νέου μεγάλου αστεριού του τένις

H ιστορία του νέου μεγάλου αστεριού του τένις

Νόβακ Τζόκοβιτς, ο άνθρωπος που δεν χάνει. Η μαγική δίαιτα, τα ρεκόρ, η αναγνώριση, οι βόλτες στην Κρουαζέτ, η... κόντρα του με τους Ναδάλ και Φέντερερ. Το πορτραίτο του τενίστα που κυριαρχεί στην παγκόσμια αθλητική σκηνή.

Το τένις υπήρξε ελιτίστικο, σήμερα έχει γίνει πιο προσιτό, μα και πάλι προσφέρεται για να δώσει την πεμπτουσία του αθλητισμού: αστέρια. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι αυτός που λάμπει εκτυφλωτικά σήμερα και αναγκάζει την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να καθηλώσει τα μάτια πάνω του.

Ο Τζόκοβιτς αύριο Κυριακή, που ξεκινά και το Ρολάν Γκαρός, έχει τα γενέθλιά του. Γεννημένος στο Βελιγράδι to 1987, ξεκίνησε σε ηλικία 4 ετών να παίζει τένις και στα 8 ανακαλύφθηκε από τη θρυλική για τη γειτονική χώρα Γιέλενα Γκέντσιτς. Στα 12 βρέθηκε στη Γερμανία για να παρακολουθήσει μαθήματα στην τενιστική ακαδημία του Νίκολα Πίλιτς, ενώ στα 14 ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του. Έτσι, είναι οι τενίστες τα κάνουν όλα σε μικρή ηλικία, άρα, αναγκάζονται να ενηλικιωθούν πρόωρα, αν θέλουν να κάνουν κάτι μεγάλο.

Ως τρόπο για να αντιπαρέλθει στην πίεση, βρήκε το χιούμορ και η αναπτυγμένη αίσθηση αυτής της μαγικής ικανότητας, έγινε εμφανής από το 2007. Τότε, στο Αμερικανικό Όπεν, άρχισε να διασκεδάζει τους φιλάθλους στη διάρκεια των αγώνων, μιμούμενος τον Ράφα Ναδάλ και τη Μαρία Σαράποβα! Έμπνευση είχε και για τον Τζον Μακ Ενρό, με τον οποίο όμως έδωσε φιλικό αγώνα προς τέρψιν όλων των οπαδών του τένις. Κάπως έτσι, όμως, ο κόσμος το έκανε βούκινο και το παρατσούκλι βγήκε σε συνδυασμό με το επίθετό του: Djoker!

Δεν χάνει με τίποτα!

Το σερί των 37 φετινών νικών και 39 συνολικά του Σέρβου έχει θαμπώσει πολύ κόσμο και οι ειδικοί άρχισαν να ερευνούν τα κιτάπια τους για να δουν ποια ρεκόρ σπάει, τουτέστιν, να καταλάβουν πόσο μεγάλος είναι ή πρόκειται να γίνει.

Ανακάλυψαν πως έγινε ο πρώτος παίκτης που προκρίνεται για τα τελικά του 2011 ATP World Tour, κάτι που έχει καταφέρεις την Ιστορία του τένις και πριν από το Ρολάν Γκαρός, μόνον ο Ράφα Ναδάλ το 2009! Πρόκειται για αγώνες που περιλαμβάνουν τους 8 κορυφαίους του κόσμου και διεξάγονται φέτος στην περίφημη Ο2 Arena του Λονδίνου. Αυτή θα είναι η πέμπτη διαδοχική φορά που θα βρεθεί στο κλείσιμο της αγωνιστικής χρονιάς, διοργάνωση που κέρδισε το 2008 στη Σαγκάη, αλλά πέρυσι έχασε στον ημιτελικό από τον Ρότζερ Φέντερερ. Αυτή ήταν και η τελευταία καταγεγραμμένη ήττα του. Από τότε, κερδίζει αδιάκοπα…

Κατέκτησε τίτλους στο Αυστραλιανό Όπεν, και μετά στο Ντουμπάι, το Ίντιαν Γουέλς, το Μαΐάμι, το Βελιγράδι, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη. «Κέρδιζα και πριν τουρνουά, αλλά δεν είχα συνέχεια ή τη σωστή πνευματική προσέγγιση απέναντι στους μεγάλους παίκτες. Έχανα τα Grant Slams από τον Ράφα και τον Ρότζερ. Δεν είχα την αυτοπεποίθηση. Το Davis Cup μου έδωσε απίστευτη ενέργεια κι από τότε δεν σκέφτομαι πως θα χάσω. Σκέφτομαι μόνο πως θα κερδίσω».

Η μαγική δίαιτα

Στην προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά αυτής της μετάλλαξης ενός εξαιρετικού παίκτη σε έναν mega star τενίστα, η παγκόσμια αθλητική κοινότητα αναζήτησε τα μυστικά του. Έτσι, κατέληξε σε μια αλλαγή που έκανε ο Σέρβος στις διατροφικές συνήθειές του.

Εξερευνώντας τον οργανισμό με το διατροφολόγο του, ανακαλύφθηκε πως έχει μια δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη στο σιτάρι που είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δομή της ζύμης και περιλαμβάνεται στις πίτσες, τα ζυμαρικά κι άλλες τροφές. Η αλλαγή στη δίαιτά του έγινε πέρυσι, κι από τότε, έφτασε στον τελικό του Αμερικάνικου Όπεν και μετά επικράτησε του Ράφα Ναδάλ σε τέσσερις συναντήσεις τους, φτάνοντας μέχρι τώρα στο τρίτο μεγαλύτερο σερί της Ιστορίας. Το ερώτημα λοιπόν, παραμένει: μπορεί αυτή η αλλαγή στη διατροφή του να ευθύνεται για την εκπληκτική του απόδοση;

Ο Ντέιβιντ Λεβίτσκι, καθηγητής του Cornell, έδωσε την ερμηνεία του: «Αν πιστεύεις, πως είναι η αιτία για την δυσανεξία σου, τότε γίνεται η αιτία». Πάει να πει πως εστιάζει στο ψυχολογικό κομμάτι του αθλητή. «Το έχουμε δει αυτό σε διάφορες έρευνες. Αν το πιστεύεις, μπορεί να σου αλλάξει τη συμπεριφορά, και να βρεθείς στην οδό για να γιατρευτείς».

Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς έχει σχολιάσει το θέμα: «Έχασα κάποιο βάρος αλλά απλά με βοήθησε να γίνω πιο γρήγορος στις αντιδράσεις μου. Τώρα, αισθάνομαι εξαιρετικά σε επίπεδο φυσικής κατάστασης». Κι αυτό δεν είναι μια μεγάλη αλλαγή;

Η αναγνώριση

Η αλήθεια είναι πως στο τένις, υπάρχουν προσωπικότητες που μέσα στο σκληρό ανταγωνισμό διατηρούν αξίες αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Για να έρθει λοιπόν η αναγνώριση, χρειάζεται ένας σπουδαίος του παρελθόντος, να μιλήσει γι’ αυτό που βλέπει. Κι αν είναι ο Τζον Μακ Ενρό, τότε σίγουρα αυτή η σύγκριση αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο θρύλος του τένις ανέφερε: «Το σημερινό τένις είναι πιο ανταγωνιστικό, περισσότερο αθλητικό, έχει μεγαλύτερο βάθος το άθλημα», ανέφερε ο άνθρωπος που κρατά μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο σερί στην Ιστορία. Οι 42 συνεχόμενες νίκες του σημειώθηκαν πριν από 27 χρόνια, τώρα όμως, κι αν ο Τζόκοβιτς κατακτήσει το Ρολάν Γκαρός θα το συνθλίψει ως ένας άλλος οδοστρωτήρας.

«Συνεπώς, το δικό του ρεκόρ, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό από το δικό μου. Επίσης, το ‘ 84 το Αυστριακό Όπεν παιζόταν στο τέλος του χρόνου, οπότε δεν είχα παίξει ένα major όταν δημιούργησε το σερί. Το πρώτο ήταν το Γαλλικό, όταν και το σερί μου διακόπηκε», εξήγησε περαιτέρω ο Αμερικανός που αν και ιδιόρρυθμος μέχρι τις μέρες μας, υπήρξε πάντα ακριβοδίκαιος στις κρίσεις του.

Αν ο Μακ Ενρό έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια, τι να πει και ο Ράφα Ναδάλ; Βάσει της κλήρωσης στο Ρολάν Γκαρός, οι δυο τους μπορούν να αναμετρηθούν μόνον στον τελικό, ήδη όμως, ο Ισπανός νούμερο 1, αυτό το «κτήνος» όπως τον αποκαλούν για τη δύναμή του, έχει παραδεχτεί: «Ο Τζόκοβιτς είναι το φαβορί για να κερδίσει όλους τους αγώνες φέτος». Είναι αλήθεια πως τέτοια παραδοχή δεν έχει προϋπάρξει σ' ότι αφορά στα τενιστικά κορτς, τι να πει όμως ο Ναδάλ από τη στιγμή που τον κέρδισε στο χορτάρι, αλλά όταν οι αγώνες μεταφέρθηκαν στο χώμα, τον κατατρόπωσε κι εκεί!

Στιλ που προδίδει μυαλό

Ο Σέρβος θεωρείται και είναι ένας παίκτης που παίζει σε όλο το γήπεδο, αλλά το χαρακτηριστικό του είναι η παραμονή στα βασική γραμμή. Έτσι, περιμένει το λάθος του αντιπάλου, ένα προτέρημα που δεν ευνοεί το θέαμα, αλλά δίνει τίτλους. Χρησιμοποιεί καλά και τα δύο χέρια, έχει βαθιά χτυπήματα, ενώ το backhand που διαθέτει κρίνεται ως ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν. Προ διετίας πέρασε μία κρίση στο σερβίς του, αλλά το διόρθωσε και σήμερα συνιστά μία τεράστια απειλή για κάθε αντίπαλο.

Ήρωας στη Σερβία

Το υπουργείο εσωτερικών της Σερβίας του έδωσε διπλωματικό διαβατήριο για να κάνει πιο εύκολα τα ταξίδια του, να μην συνωστίζεται με άλλους... κοινούς θνητούς στα αεροδρόμια του κόσμου. Δεν είναι παράξενο, στη Σερβία ο Τζόκοβιτς είναι ένας ήρωας, έχει λάβει διακρίσεις για την προσφορά του στη θρησκευτική κοινότητα, κυρίως στο Κόσοβο και τη Μετοχίγια, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ανακηρύσσεται ο δημοφιλέστερος αθλητής της χώρας. Το 2008 φιλοξενήθηκε στη Eurovison όπου κήρυξε την έναρξη του διαγωνισμού ρίχνοντας μία τεράστια μπάλα τένις για το κατευόδιο. Πρωταγωνίστησε σε μουσικό video, στο οποίο παίζει τένις με τον Μπομπ Σινκλέρ, dj ο οποίος έχει... χορέψει όλο τον κόσμο με τη δουλειά του, ενώ το σερβικό συγκρότημα Zona B ηχογράφησε το τραγούδι “The Joker” προς τιμήν του.

Μετά από όλα αυτά, ήταν μάλλον λογικό να πάρει τη Γιέλενα Ρίστιτς αλά μπρατσέτα, με την οποία διατηρεί δεσμό εδώ και 5 χρόνια, και να πατήσουν το κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ. Στις Κάννες είναι αυτές τις μέρες μαζεμένα όλα τα αστέρια της σόου μπιζ. Και ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν θα μπορούσε να λείψει, απλά επειδή θυμίζει έντονα σταρ που θέτει τους κανόνες του. Ανατρέχοντας σε έναν τέτοιο συνδυασμό, θα λέγαμε πως θυμίζει τον Μπόρις Μπέκερ. Τα μπουμ μπουμ του Σέρβου, όμως, μόλις τώρα ξεκινούν...

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags