Facebook Pixel Ενίσχυση ή κατάργηση
| 2011-05-22 15:23:00

Ενίσχυση ή κατάργηση

Ενίσχυση ή κατάργηση

Το ξέρω ότι αγγίζει τα όρια της... σχιζοφρένειας να κάθεσαι να αποτιμάς κέρδη και ζημίες από τη διεξαγωγή των πλέι οφ μέσα σε μία τόσο τοξική και ζοφερή ατμόσφαιρα, όπως αυτή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Γράφει ο Γιάννης Μπίλιος...

Οταν έχεις να κάνεις με ένα τόσο σαθρό οικοδόμημα, στο οποίο μάλιστα μάλιστα βάζουν φουρνέλο όλοι αυτοί που (υποτίθεται ότι) το προστατεύουν και το υπηρετούν, κάθε άλλη κουβέντα περιττεύει.

Με κάθε επίγνωση, ωστόσο, του πόσο άκαιρο ή ακόμα και γραφικό μπορεί να θεωρηθεί αυτό που θα πω, εγώ θα το πω: στο βάθος όλης αυτής της ατέλειωτης αντάρας με πρωταγωνιστές τους παράγοντες των ομάδων, τους τρομοκράτες της εξέδρας αλλά και τους γιαλαντζί... τσεγκεβάρες τύπου Πάμπλο Γκαρσία, φαίνεται το πόσο καλό θα ήταν για το πρωτάθλημά μας αν ενισχυόταν ο θεσμός των πλέι οφ.

Πριν εξηγήσω την άποψή μου, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: έτσι όπως διεξάγονται, πρέπει να καταργηθούν -βρείτε μου, όμως, κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν θα έπρεπε να έχει καταργηθεί. Να πηγαίνουν οι δώδεκα ομάδες για... μπάνια και να μένουν οι τέσσερις να παλεύουν για μια θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ που τελικά οδηγεί συνήθως στο... Γιουρόπα, είναι λίγο άδικο.

Το «έπαθλο» μάλιστα αυτής της διαδικασίας είναι να πρέπει να παίξεις στην Ευρώπη κάποιες φορές τον Ιούλιο και να μπεις δηλαδή στην επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν με ελλιπή προετοιμασία. Κι όλα αυτά για μια (εξαιρετικά δύσκολη) πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ ή μία (αμφίβολη σε πολλές περιπτώσεις) συμμετοχή στο Γιουρόπα.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή που δείχνει το πόσο θα μπορούσε να τονωθεί το ενδιαφέρον του πρωταθλήματός μας, αν ενισχυόταν αυτό το «μέτρο».

Αν ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει τελικά να πάρει το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ, θα πρόκειται για την τέταρτη ομάδα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που απέτυχε να βγει πρώτη στα πλέι οφ, ενώ είχε μπει με βαθμολογικό αβαντάζ. Και δεν θα υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτήν τη «σύμπτωση» ότι τα πλέι οφ έχουν λόγο ύπαρξης. Με αυτά, ακόμα και οι... έσχατοι έσονται πρώτοι.

Να ενισχυθούν λοιπόν και να γίνουν θεσμός. Οχι, όμως, με καλοκαιρινά... κάτεργα στις ομάδες από τις θέσεις 2 έως 5, αλλά με τη διαδικασία να αφορά ΟΛΕΣ τις ομάδες της Super League. Να βγαίνουν δηλαδή από αγώνες κατάταξης και ο πρωταθλητής και οι ομάδες του Γιουρόπα, αλλά και αυτές που πέφτουν. Τολμηρό για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά δεν βλέπω σε τι διαφέρει το πρωτάθλημά μας από αυτό του Βελγίου που διεξάγεται με αυτή τη φόρμα. Μόνο με κάτι τολμηρό θα ταράζονταν τα επί δεκαετίες λιμνάζοντα ύδατα του ποδοσφαίρου μας.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Αγγλία ούτε Γερμανία. Οι διαφορές ανάμεσα στις «ταχύτητες» της κατηγορίας είναι μεγάλες και γίνονται όλα πολύ προβλέψιμα όταν παύει να υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι όλα παίζονται... αντρίκεια και τίμια, η καχυποψία δεκαετιών έχει διαβρώσει τα πάντα.

Ολοι το βλέπουμε ότι ακόμα και τώρα που το μέτρο των πλέι οφ έχει δώσει κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον στην κούρσα του πρωταθλήματος μέχρι και στην 7ή ή την 8η ομάδα, η διοργάνωση δεν έχει πάψει να είναι υδροκέφαλη και προβλέψιμη, ειδικά όσο πλησιάζει στο τέλος της. Ο θεσμός των αγώνων κατάταξης έδωσε ζωή στη Super League, αλλά όχι τόση όση χρειάζεται. Μόνο αν... μπασκετοποιηθεί το ποδοσφαιρικό μας πρωτάθλημα, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του, μπορεί να βρει το ενδιαφέρον που του λείπει.

Για να μη νομίσει κανείς ότι ζω σε άλλη χώρα, θα επιστρέψω στην αρχή και θα επαναλάβω ότι μιλάμε για ένα από κάθε άποψη άρρωστο επαγγελματικό ποδόσφαιρο που... κακώς υπάρχει. Τα αληθινά προβλήματά του είναι άλλα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που το κουμαντάρουν.

Η λύση δεν πρόκειται να έρθει με την ενίσχυση ή την κατάργηση των πλέι οφ. Επειδή, όμως, μέσα στον κακό χαμό είδαμε και κάτι που βοηθά το ενδιαφέρον του (κατά τα άλλου αδιάφορου) πρωταθλήματός μας, ας στηρίξουμε ό,τι καλό υπάρχει. Αλλά αν δεν γίνεται να ενισχύσουμε τα πλέι οφ, τότε ας τα καταργήσουμε εντελώς.

Πηγή: Goal.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags