Facebook Pixel Μια μεγάλη βραδιά ενός μεγάλου κυρίου
| 2011-05-23 16:04:00

Μια μεγάλη βραδιά ενός μεγάλου κυρίου

Μια μεγάλη βραδιά ενός μεγάλου κυρίου

Είναι περιττό να επιχειρήσει να τεκμηριώσει κανείς τον ισχυρισμό σχετικά με το πόσο πολύτιμη είναι και θα ήταν η παρουσία του ακριβού κυρίου Ζιλμπέρτο Σίλβα στον Παναθηναϊκό.

Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος...

Εκανε μια επίδειξη χρησιμότητας, έδειξε πόσο πολύτιμος παραμένει σε όλο το 2011, δηλαδή μόλις κατάφερε να απαλλαγεί από τη θερινή κόπωση του Μουντιάλ και την κακή προετοιμασία που έκανε με τον Παναθηναϊκό.

Το σημείωνα μεσοβδόμαδα, στη θέση της διοίκησης του Τριφυλλιού θα είχα φροντίσει μήνες τώρα, από τον Φεβρουάριο, το λιγότερο, να του επαναλάβω τη συζήτηση που είχα κάνει μαζί του στο παρελθόν για να διαπιστώσω αν υπάρχει περιθώριο να τον πιέσω να παραμείνει για ακόμη έναν χρόνο. Διότι σήμερα, λίγο προτού κλείσει τα 35 του, ο Ζιλμπέρτο παραμένει υπεραρκετός για να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και, το λιγότερο, αξιοπρεπής για την ευρωπαϊκή σκηνή. Γιατί να μη συμβαίνει αυτό και του χρόνου, με την επαγγελματική-ασκητική ζωή που κάνει ο Βραζιλιάνος, και μάλιστα τώρα πια που δεν έχει τα ταξίδια και τη φθορά της συμμετοχής στην Εθνική και δεν έχει Μουντιάλ για να κάψει κι άλλη ενέργεια;

Αυτή η επίδειξη των τελευταίων ημερών από την πλευρά ενός παιδιού που δεν είχε καμιά απολύτως ανάγκη να βγάλει την ψυχή του στο τερέν του ΟΑΚΑ για να αφήσει αυτήν τη μεγαλειώδη ανάμνηση στους φίλους του Παναθηναϊκού, κατατάσσει και τυπικά τον Ζιλμπέρτο Σίλβα στη λίστα των κορυφαίων, των πιο σημαντικών που πάτησαν ποτέ ελληνικό ποδοσφαιρικό χλοοτάπητα.
Επί περίπου δύο ημέρες οι followers του στο twitter είχαν «κουραστεί» να βλέπουν στο timeline τους τα vamos Panatha του Βραζιλιάνου σταρ. Συνεχή καλέσματα προς τον κόσμο να γεμίσει το γήπεδο, θετική ενέργεια που ανάβλυζε κάθε του tweet.

Μας έβαλε να δούμε live ακόμη και την προσπάθειά του να κοντοκουρέψει τα μαλλιά του για να εμφανιστεί με ένα Ζιλμπέρτο classic στυλ και να αφήσει στον κόσμο την καλύτερη εικόνα του. Ο Ζιλμπέρτο, που ήταν σούπερ και στο προηγούμενο ματς, με τον Βόλο, έκανε τα πάντα για να σπρώξει χθες τον Παναθηναϊκό στη νίκη. Κι ήταν φανερό ότι είχε στο μυαλό του μια σπέσιαλ βραδιά ως αποχαιρετιστήρια μπροστά στον κόσμο του Τριφυλλιού. Εβγαινε σε κάθε ευκαιρία, έψαξε το γκολ με σουτ, έμενε στην περιοχή για να τα καταφέρει. Είναι σαν να συνωμότησε το σύμπαν του ποδοσφαίρου για χάρη του, για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Χρειάστηκε να προωθηθεί, να πάρει το ριμπάουντ από την απόκρουση του Χαλκιά στο σουτ του Σισέ, να κάνει λάθος ο βοηθός που δεν τον είδε πιο μπροστά από τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ, για να πετύχει ο μεγάλος Βραζιλιάνος το γκολ.

Καταλαβαίνουμε όλοι καλά ότι σε αυτήν την εποχή, της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση μιας ΠΑΕ δεν επιτρέπει έξοδα, ειδικά όταν δεν υπάρχουν «χώστες» μεγαλομέτοχοι να της λύσουν το πρόβλημα και να χρηματοδοτήσουν τον σχηματισμό ακριβού ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός όμως πρέπει να κάνει τα πάντα για να «σκλαβώσει» τον Ζιλμπέρτο, να μην τον αφήσει να φύγει με την αμφιβολία σχετικά με το αν τον ήθελαν ή όχι, την οποία είχε εκφράσει μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ο Ζιλμπέρτο είναι και θα είναι ένας πρέσβης του ποδοσφαίρου. Τα media του πλανήτη θα έχουν πάντα τη διάθεση να του δώσουν βήμα.

Ο δημόσιος λόγος του θα έχει πάντα αναφορές στην ελληνική εμπειρία. Κι ο Παναθηναϊκός πρέπει να φροντίσει ώστε οι αναφορές του πρώην αρχηγού της Εθνικής Βραζιλίας να είναι τόσο θερμές όσο τα tweets του των τελευταίων ημερών. Διότι πέρα από όλα τα άλλα, μοιάζει βέβαιο ότι ένα μυαλό και ένας επαγγελματίας σαν αυτόν θα μείνει στο ποδόσφαιρο και μάλιστα θα εξελιχθεί, θα κάνει καριέρα. Ακόμη ένα κίνητρο για τον Παναθηναϊκό. Θα τον χρειαστεί, και θα ζει για να χαίρεται που τα κατάφερε να χωρίσει καλά μαζί του.
Ολο αυτό που συνέβη χθες με τον Ζιλμπέρτο δεν άφησε χώρο στον Τζιμπρίλ Σισέ, που έμοιαζε επίσης να αποχαιρετά το πράσινο πλήθος χθες. Εχουμε χρόνο γι’ αυτό όμως. Η χθεσινή ήταν η βραδιά του Ζιλμπέρτο.

Πηγή: Εξέδρα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags