Facebook Pixel Δώνης, Μουρίνιο και ...απόδοση 1.05
| 2011-05-25 16:21:00

Δώνης, Μουρίνιο και ...απόδοση 1.05

Δώνης, Μουρίνιο και ...απόδοση 1.05

Ο Κώστας Καίσαρης εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να επενδύσει σε καλό προπονητή και γιατί η περίπτωση του Δώνη (που νομίζει πως είναι ο Μουρίνιο) είναι απ' αυτές που ...καίγονται γρήγορα.
 

Αναλυτικά όλο το άρθρο:

Τελειώνοντας τα πλέι-οφς αρχίζει για τα καλά στον Παναθηναϊκό το ψάξιμο: Για λεφτά, για πρόεδρο, για διοίκηση, για προπονητή, για τεχνικό διευθυντή, για ποδοσφαιριστές, που θα φύγουν και θα έρθουν.

Και ένα από τα παραπάνω, έχει τη σημασία του, με το οικονομικό, να μπαίνει πρώτο στην ιεραρχία. Δεύτερο στην τάξη, είναι το θέμα του προπονητή. Πολύ περισσότερο, όταν θα κληθεί να δουλέψει με περιορισμένο μπάτζετ.

Να κάνει τη καλύτερη δυνατή διαχείριση, στα λίγα χρήματα που θα υπάρχουν στο ταμείο και ταυτόχρονα να φτιάξει μια καινούργια και κατά το δυνατόν ανταγωνιστική ομάδα. Η έτσι κι' αλλιώς δύσκολη δουλειά του προπονητή, γίνεται ακόμα δυσκολότερη, κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Είναι αναπόφευκτο και κατανοητό, ότι στον Παναθηναϊκό θα γίνουν πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Αρχής γενομένης από τον Σισέ και ακολούθως όποιων παικτών μπορούν να φέρουν λεφτά. Ταυτόχρονα και λύσεις κάποιων συμβολαίων που δεν είναι δυνατόν πλέον να πληρώνονται. Στην πρώτη κατηγορία, πλην του Γάλλου, ανήκουν οι Λέτο, Τζόρβας, Νίνης, ενδεχομένως και ο Χριστοδουλόπουλος. Στη δεύτερη Μπουμσόνγκ, Καντέ και ενδεχομένως Καραγκούνης-Κατσουράνης.

Σε όλα μπορείς να κάνεις οικονομία στο ποδόσφαιρο, εκτός από ένα: Στον προπονητή. Ποδοσφαιριστές, θα έχεις ανάλογα με τις δυνατότητές σου. Δεν μπορεί να σε κατηγορήσει κανείς, ότι κατεβάζεις τον πήχη της ποιότητας. Τόσα έχεις, τόσα ξοδεύεις. Στον προπονητή όμως δεν γίνεται σκόντο. Καλύτερα να μην πάρεις έναν ποδοσφαιριστή και να διαθέσεις αυτά τα λεφτά, για τον προπονητή. Η όποια επιλογή δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά σε καμία περίπτωση, το κριτήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το οικονομικό. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Όταν δεν έχεις πολλά λεφτά για ποδοσφαιριστές, επενδύεις στον προπονητή.

Το ρεπορτάζ στον Παναθηναϊκό λέει, ότι πρώτη επιλογή είναι ο Γιώργος Δώνης, Δεν μπορείς να πεις ότι είναι φτηνός. Το κασέ του, για Έλληνα προπονητή είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το ετήσιο συνολικό κόστος για τον Ατρόμητο μαζί με τους συνεργάτες του, φτάνει περίπου τις 450.000 ευρώ καθαρά. Τα κριτήρια, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αντέχουν σε σοβαρή συζήτηση: Ότι δηλαδή "προέρχεται από την ομάδα, είναι αγαπητός στον κόσμο, είναι φιλόδοξος και έχει την εμπειρία μεγάλης ομάδας, από το πέρασμά του στην ΑΕΚ.

Από ποδοσφαιρικής πλευράς, του πιστώνεται, ότι ακόμα κι όταν είναι στον πάγκο μικρών ομάδων, προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και δεν κλείνεται πίσω. (σ.σ αυτό είχε δει ο Ντέμης στη Λάρισα και τον πήρε στην ΑΕΚ).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δεν έχω μεγάλη εκτίμηση στους Έλληνες προπονητές. Οι περισσότεροι είναι ημιμαθείς και έχουν κύριο χαρακτηριστικό την ανασφάλεια. Ειδικότερα μάλιστα, όταν δουλέψουν σε μεγάλες ομάδες. Δεν θα πω ότι ο Γιώργος Δώνης, είναι για πέταμα ή μια δεύτερη περίπτωση Νιόπλια.

Έχει ποδοσφαιρική άποψη, αλλά χύνει τη καρδάρα από την ανασφάλεια του και το άγχος του για επιβεβαίωση. Λες και σε κάθε παιχνίδι παίζει τη καριέρα του, κι είναι το τελευταίο του στον πάγκο. Φάνηκε πολύ περισσότερο αυτό, στην ΑΕΚ, όταν ισοφαρίζοντας τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, έβαλε τα κλάματα. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλες οι ομάδες του, παίρνουν λιγότερους βαθμούς σε σχέση μ' αυτούς που δικαιούνται με βάση την απόδοσή τους. Ένας προπονητής, που βρίσκεται σε διαρκή σύγχυση. Να ασχολείται μέσα στο παιχνίδι, περισσότερο με τον διαιτητή και τους βοηθούς και λιγότερο με το ποδόσφαιρο, που παίζεται.

Να γκρινιάζει, ύστερα από κάθε ματς για τη διαιτησία και να γίνεται κουραστικός. Να αντιδρά, στις φάσεις σαν οπαδός στην εξέδρα. Ακόμα κι όταν βρίσκει την ηρεμία του, μεσοβδόμαδα, να μιλάει για τον εαυτό του, σε τρίτο πρόσωπο, λες και είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο: "Οι ομάδες του Γιώργου Δώνη..."

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τη συγκυρία που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, το μείγμα που θα προκύψει, σε ενδεχόμενη συνεργασία θα είναι εκρηκτικό. Όταν είχε ανακοινώσει ο Ντέμης Νικολαΐδης, τον Δώνη, είχα γράψει ότι η συνεργασία είναι λάθος και για τις δυο πλευρές. Και για την ΑΕΚ και για τον Δώνη. Και τελικά, η ΑΕΚ δεν κέρδισε τίποτα και ο Δώνης, έφαγε τα μούτρα του.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει τώρα και για τον Παναθηναϊκό. Που θέλει έναν προπονητή κύρους, εμπειρίας μεγάλης, αντοχής στα δύσκολα. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Οφείλουν όμως να τον ψάξουν και να προσπαθήσουν. Οι εύκολες λύσεις, της διπλανής πόρτα, καίγονται εύκολα. Αν τελικά γίνει το ντιλ, η απόδοση που θα βγάλουν οι μπουκ, για αποχώρηση του Δώνη μέσα στη σεζόν είναι 1.05 έως 1.10.

Πηγή: sport24.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags