Facebook Pixel Τα… μαγικά του Φερέιρα
| 2011-01-10 10:51:00

Τα… μαγικά του Φερέιρα

Τα… μαγικά του Φερέιρα

Η αλλαγή προς το καλύτερο που έδειξε ο Παναθηναϊκός στα δύο πρώτα παιχνίδια του 2011, με Ξάνθη και Άρη, πιστώνεται στον μεγαλύτερο βαθμό στον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Διαβάστε τους λόγους.

Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είχε ζητήσει υπομονή και πίστωση χρόνου μέχρις ότου αρχίσει να περνάει τη φιλοσοφία του.

Και καταπώς φαίνεται σ’ αυτά τα πρώτα δύο παιχνίδια μετά τη διακοπή (με Ξάνθη και Αρη), ακόμη και σ’ αυτή την άκρως προβληματική σεζόν για το «τριφύλλι», ο Πορτογάλος αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά (προς το καλύτερο) κάποια πράγματα στο παιχνίδι των «πράσινων».

Από τα τρία σερί τραγικά παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης, Ολυμπιακό Βόλου και Τρίκαλα στο φινάλε του 2010 κύλησε αρκετό νερό στ’ αυλάκι, με τον 64χρονο τεχνικό να δουλεύει πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, στην προσπάθειά του να μεταμορφώσει τον Παναθηναϊκό από ένα συνονθύλευμα σε μία ομάδα σφιχτή, σοβαρή και αξιόπιστη. Με προσανατολισμό, βασικές αρχές και πλάνο στο παιχνίδι της, τα οποία είχε απολέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Αλλά και με πολλά περιθώρια βελτίωσης Τι έκανε, λοιπόν, ο Πορτογάλος;

1. Εφερε πιο κοντά τις γραμμές: Αν συγκρίνει κανείς τα ματς στο φινάλε του α’ γύρου με τα δύο τελευταία, θα παρατηρήσει ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στους παίκτες του «τριφυλλιού» έχουν μικρύνει πάρα πολύ. Οπερ σημαίνει, αφενός καλύτερη κυκλοφορία κι αφετέρου καλύτερη οργάνωση του παιχνιδιού της ομάδας, όταν κερδίζει την μπάλα.

2. Στηρίγματα παντού: Το δεύτερο βασικό στοιχείο που συνδέεται με το προηγούμενο. Πλέον στο 4-3-3 του Φερέιρα κάθε παίκτης -είτε αμύνεται είτε επιτίθεται- έχει παντού στήριγμα δίπλα του σε απόσταση λίγων μέτρων.

Κι όχι χιλιομέτρων που βλέπαμε στα προηγούμενα παιχνίδια. Κι επιπλέον, σε όλο το γήπεδο υπάρχουν μικρά τρίγωνα και τετράγωνα παικτών του Παναθηναϊκού, που αφενός βοηθούν την ανάπτυξη κι αφετέρου περιορίζουν την ακτίνα δράσης του αντιπάλου.

3. Σταθερός κορμός και Νίνης «8άρι»: Ο Φερέιρα πλέον γνωρίζει σαφώς πολύ καλύτερα το υλικό που έχει στα χέρια του κι αυτή η γνώση τον βοηθάει στην καλύτερη εκμετάλλευσή του. Ο Πορτογάλος παρά τις απουσίες αρχίζει να βρίσκει ένα σταθερό κορμό παικτών, με ξεκάθαρο προσανατολισμό κι αυτό βγαίνει εντός γηπέδου.

Επιπλέον η κίνησή του να περάσει τον Νίνη αριστερό εσωτερικό χαφ στα δύο τελευταία παιχνίδια (θέση που δείχνει ότι του πάει) βοήθησε πολύ στην κατακόρυφη άνοδο του Λέτο, αλλά και στο να πλησιάζει με περισσότερους ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς ο Παναθηναϊκός την αντίπαλη περιοχή και να γίνεται πολύ πιο απειλητικός.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags