Facebook Pixel «Πυροτέχνημα η πολυμετοχικότητα!»
| 2011-01-10 11:13:00

«Πυροτέχνημα η πολυμετοχικότητα!»

«Πυροτέχνημα η πολυμετοχικότητα!»

Ο παραπάνω χαρακτηρισμός ανήκει στον Γιώργο Νίκα, εκ των μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο οποίος επίσης σχολίασε ότι δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο όραμα στην ομάδα αυτό το διάστημα. Νέες δηλώσεις που θα βάλουν φωτιά…

Ο Γ. Νίκας μίλησε στο «Εθνοσπορ» αναφορικά με τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στο «τριφύλλι», τους Βγενόπουλο, Πατέρα, Τζίγκερ, Γιαννακόπουλος κ.λπ.

Αναλυτικά:

Ποια στιγμή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον εκτροχιασμό της πολυμετοχικότητας και στο ξεκίνημα της αντίστροφης μέτρησης;

Παναθηναϊκός τα τελευταία 30 χρόνια είναι άρρηκτα δεμένος με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και Γιαννακόπουλου. Σωστά ή λάθος. Και οι δυο οικογένειες σε κάποια φάση αισθάνθηκαν άβολα, ενδεχομένως αποκομμένες από τα δρώμενα στην ΠΑΕ. Οι αντιδράσεις τότε οδήγησαν σε ρήξη, η οποία έχω την εντύπωση ότι ποτέ δεν ξεπεράστηκε.

Η ρήξη της σχέσης του Γιάννη Βαρδινογιάννη με την Νικόλα Πατέρα και τον Παύλο Γιαννακόπουλο ήταν το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι. Παρότι ο Νικόλας Πατέρας είχε αποτελέσει τον ιδανικό διπλωμάτη ανάμεσα στις αντίρροπες δυνάμεις, αργότερα υπήρξε μία σειρά από αστοχίες, τόσο στο θέμα της απομάκρυνσης του Τεν Κάτε όσο και σε θέματα επικοινωνίας".

Ποια ήταν τα λάθη των κ. Βγενόπουλου και Πατέρα;

"Οι κ. Βγενόπουλος , Πατέρας βοήθησαν σε πολλά τον Παναθηναϊκό τα δυο χρόνια. Όμως θεωρώ ότι μέγιστο λάθος των ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως ύστερα από λίγο καιρό ενασχόλησης πιστεύουν ότι έχουν "δαμάσει το τέρας" και μπορούν να κουμαντάρουν τα πάντα.

Πιστεύω, επίσης, ότι επέμεναν σε πρόσωπα τα οποία ήταν καθολικά μη αποδεκτά και σε τέτοιες περιπτώσεις η πλειοψηφία έχει δίκιο. Όπως, επίσης, ήταν τεράστιο λάθος η μη προσπάθεια καλύτερης και στενότερης επικοινωνίας με τον ανώνυμο μη οργανωμένο οπαδό που έρχεται στο γήπεδο.

Αυτό που έχει ενοχλήσει περισσότερο είναι ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος όταν από πριν 12 μήνες αποφάσισε ότι δεν τον ενδιέφερε να ασχοληθεί περαιτέρω, αντί να μας το πει, προσπάθησε να μας απομακρύνει.

Και δυστυχώς όσον αφορά τον Νικόλα Πατέρα το κατάφερε με τα πρόσφατα αποτελέσματα. Φυσικά ουδείς Βγενόπουλος μπορεί να επιβάλει σε κανέναν από εμάς τι θα κάνουμε. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι των πράξεων μας".

Για την ΠΕΚ και την λειτουργία της, ο Κ. Νίκας είπε:

"Πλάνο δεν υπήρξε ποτέ! Επί της ουσίας οι αποφάσεις λαμβάνονταν κυρίως ανάλογα τις εκάστοτε διαθέσεις... αυτών που αποφάσιζαν! Κατ' αρχάς το πλάνο λοξοδρόμησε την πρώτη μέρα της πολυμετοχικότητας. Η τότε ΠΕΚ έπρεπε να προχωρήσει σαν μία ομάδα και όχι ατομικά.

Κάπου εκεί αντιλήφθηκα ότι κάποιοι ίσως έχουν διαφορετική ατζέντα. Εντούτοις έκαναν υπομονή και προσπάθησα να περνάω τα μηνύματα μου όσο πιο διακριτικά μπορούσα. Επαφή με τον Ανδρέα Βγενόπουλο τον πρώτο χρόνο υπήρχε σε κάποιο βαθμό. Μετά περιορίστηκε στο ελάχιστο. Επίσης πίστευα πως με το να έβγαινα και να δημοσιοποιούσα τις απόψεις μου θα έκαναν κακό παρά καλό στον Παναθηναϊκό".

Για το μέλλον είπε:

"Απόλυτα προβλέψιμο ήταν το παρόν. Το αύριο μπορεί να παρουσιάζεται αβέβαιο, αλλά είμαι σίγουρος ότι τελικά κάτι θετικό θα προκύψει. Αφού ήρθαν έτσι τα πράγματα θα γίνει ένα γερό ξεκαθάρισμα κι πιστεύω ότι ο σύλλογος, και ειδικότερα οι τύχες της ΠΑΕ, θα είναι στα χέρια των ανθρώπων οι οποίοι μπορούν και θέλουν και αγαπάνε τον Παναθηναϊκό.

Έχει περάσει από πιο δύσκολες καταστάσεις ο σύλλογος και έχει σταθεί όρθιος (...)".

Για την κακή διαχείριση, τόνισε:

"Σπατάλη ναι, λάθος επιλογή ανθρώπων σε ορισμένες θέσεις - κλειδιά ναι, αλλά κακή διαχείριση από τον Νικόλα Πατέρα σε καμία περίπτωση. Ο άνθρωπος έβαλε πολλά λεφτά από την τσέπη του για πριμ παικτών, μέχρι και για φιλανθρωπικά που συσχετίζονταν με τον Παναθηναϊκό.

Όσο για το όραμα, δεν νομίζω ότι υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο όραμα. Πυροτέχνημα ναι, όραμα όχι. Η πολυμετοχικότητα είναι μία φάση μετάλλαξης που περνάει ο Παναθηναϊκός μέχρι να βρεθεί η ιδανική φόρμουλα που θα ταιριάζει περισσότερο στο DNA του".

Για τον τις σχέσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Νικόλα Πατέρα, είπε:

"Με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη δεν είχε προσωπική επαφή μέχρι τον Μάιο του 2010. Η αίσθηση είναι πως την πρώτη χρονιά της πολυμετοχικότητας κράτησε μία στάση απέναντι στον Νικόλα Πατέρα που μπορεί κάποιες φορές να βοήθησε (από τη στιγμή που δεν ανακατευόταν στα καθημερινά) και άλλες φορές να έκανε τον πρώην πρόεδρο να αισθάνεται πως δεν στηρίζεται από τον άνθρωπο που τον έφερε στον Παναθηναϊκό.

Ο Νικόλας Πατέρας μου είχε εκφράσει επανειλημμένα το παράπονο του για το ότι δεν έτυχε παραμικρής βοήθειας σε θέματα κυρίως εξωαγωνιστικά και ειδικότερα σε σχέση με την πολιτεία. Τη δεύτερη χρονιά πιστεύω ότι ενώ έγιναν κάποιοι λάθος χειρισμοί από τον Ν. Πατέρα, περισσότερο σε θέματα επικοινωνίας με τους μετόχους (εξαιρώ τον Ανδρέα Βγενόπουλο) θεωρώ ότι και ο Γιάννης Βερδινογιάννης θα μπορούσε να είχε αποφορτίσει την κατάσταση αν είχε προσπαθήσει να σταματήσει την εσωτερική αντιπολίτευση που ασκείτο σε μόνιμη βάση από ορισμένα media.

Ο Ι. Βαρδινογιάννης στην τελευταία 10ετία που ασχολήθηκε με τον Παναθηναϊκό κρίθηκε πολύ αυστηρά από όλους μας και πρώτα από όλους από εμένα. Είχε να αντιμετωπίσει μία αισχρή κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η ιδιοσυγκρασία του και νοοτροπία του δεν του επέτρεψε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο".

Για το ποια είναι η καλύτερη λύση για τον σύλλογο, τόνισε:

"Εάν θέτουμε ως στόχο την απλή επιβίωση τότε απλά με βρίσκεται παντελώς αντίθετο! Ο Παναθηναϊκός, ήταν, είναι και θα είναι μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα, με ή χωρίς πρόεδρο. Τα δεδομένα ετήσια έσοδα από χορηγίες, εισιτήρια, τηλεοπτικά κλπ, μπορούν από μόνα τους, σωστά διαχειριζόμενα, να κρατήσουν την ποδοσφαιρική ομάδα σε υψηλό επίπεδο.

Εάν θέλουμε φυσικά να προχωρήσουμε παραπέρα και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέες εισροές χρήματος από τους μετόχους, θα πρέπει όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Φυσικά το κάθε θέμα αντιμετωπίζεται ανά περίπτωση, όπως ας πούμε τον Σισέ... Ας πούμε ότι ο Παναθηναϊκός τον πουλάει για "χ" εκατομμύρια. Προκειμένου να αντικαταστήσεις, ίσως τελικά χρειαστούν δυο, ίσως τρεις παίκτες, να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα και το αποτέλεσμα να είναι χειρότερο".
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags