Facebook Pixel Καλό βόλι, Παντελή!
| 2011-06-01 11:08:00

Καλό βόλι, Παντελή!

Καλό βόλι, Παντελή!

Δύσκολο έργο έχει να φέρει σε πέρας ο Κωνσταντινίδης, με την επιλογή του νέου τεχνικού, ο οποίος θα κληθεί να "χτίσει" τον ΠΑΟΚ της σεζόν 2011-2012, βασισμένο στη φιλοσοφία της λιτότητας.

Γράφει ο Ευγένιος Δαδαλιάρας.

Βαρύ φορτίο κουβαλά ο Παντελής Κωνσταντινίδης. Η επιτυχία της ειδικής αποστολής που έχει αναλάβει, της εξεύρεσης δηλαδή του νέου προπονητή της ομάδας, είναι κατά κυριολεξία κομβικής σημασίας για τον ΠΑΟΚ. Αυτό που καλείται να πετύχει ο τεχνικός διευθυντής του "Δικέφαλου" είναι η απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ του καταλληλότερου προσώπου και της καλύτερης -για την ομάδα- τιμής. Πράγμα, που δεν είναι και το πιο εύκολο στον κόσμο.

Να ξεκινήσουμε κατ' αρχήν από το γεγονός ότι τα δεδομένα του καλοκαιριού του 2011 είναι τελείως διαφορετικά από αυτά του Αυγούστου του 2007, όταν ο Θόδωρος Ζαγοράκης προσέγγισε τον Φερνάντο Σάντος και συμφώνησε μαζί του να του παραδώσει εν λευκώ την ομάδα για να την κάνει... ομάδα.

Τότε, τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, αλλά και γενικότερα της χώρας ήταν πολύ διαφορετικά, υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία σε όλα τα "στρώματα" των οπαδών του ΠΑΟΚ, οι "ασπρόμαυροι" ζητούσαν ριζική αλλαγή σε κάθε επίπεδο, ο Ζαγοράκης, που πέρασε το κατώφλι του γραφείου του προέδρου της ΠΑΕ πάνω σε άσπρο άλογο, είχε τη σύμφωνη γνώμη του 99,9% των φίλων της ομάδας σε όποια απόφαση έπαιρνε.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, η συρρίκνωση των οικονομικών του συλλόγου, αλλά και της χώρας, είναι παραπάνω από εμφανής, δεν υπάρχει η ίδια αισιοδοξία που υπήρχε τότε, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την κίνηση των εισιτηρίων διαρκείας, τη στιγμή μάλιστα που οι "Αγανακτισμένοι" έχουν πάρει τους δρόμους, πλέον υπάρχει μέτρο σύγκρισης για όποιον αναλάβει, αφού προηγήθηκε ο Σάντος και η δουλειά που έκανε, ο σύλλογος επιζητεί με αγωνία την κατάκτηση ενός τίτλου, κάποιοι από τους πρωτοκλασάτους παίκτες που υπάρχουν θα φύγουν, ενώ είναι άγνωστο πόσοι θα αποκτηθούν, οπότε η σούμα βγάζει ένα κάρο δυσκολίες για όποιον αναλάβει.

Πολλαπλές δυσκολίες

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε συνήγοροι και υπερασπιστές τόσο του Κωνσταντινίδη, όσο και της διοίκησης, το να πειστεί ένας πραγματικά καλός προπονητής να αναλάβει τον ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι απλό. Για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως:

* Τα διαθέσιμα χρήματα για τον ίδιο τον προπονητή και το τιμ που θέλει να τον πλαισιώνει μετά βίας ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ. Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι ο Σάντος και οι δικοί του βοηθοί κόστιζαν κοντά στα 800.000 ευρώ.

* Η οικονομική κατάσταση της χώρας και η αβεβαιότητα που υπάρχει γενικώς σε αυτόν τον τομέα "φωνάζουν" στον οποιονδήποτε να φύγει και όχι να έρθει.

* Ο όποιος υποψήφιος προπονητής θα ενημερωθεί για ένα ρόστερ το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδυναμωθεί κατά έναν τουλάχιστον από τους παίκτες αξίας που υπάρχουν σε αυτό, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι έστω μία πώληση θα γίνει.

* Από τον όποιον υποψήφιο προπονητή θα ζητηθεί να γίνει δουλειά -και καλή μάλιστα- πάνω σε νέα παιδιά, ώστε να ενισχυθεί η ομάδα στο μέλλον με αυτά.

* Δεν υπάρχει το κίνητρο του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς η ομάδα δεν είναι στα προκριματικά της μεγάλης αυτής διοργάνωσης.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν πραγματικές (και όχι θεωρητικές) δυσκολίες, που δυσκολεύουν την προσπάθεια να πειστεί προπονητής εγνωσμένης αξίας, ο οποίος θα έχει τη διάθεση να επενδύσει χρόνο και πολύ δουλειά σε μια ομάδα, η οποία θέλει να έχει διακρίσεις, ξοδεύοντας, όμως, όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

Λεπτή κόκκινη γραμμή

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν το περασμένο καλοκαίρι το στοίχημα για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ ήταν μια φορά μεγάλο να βρούνε ισάξιο αντικαταστάτη του Σάντος, καθώς η ομάδα έτσι κι αλλιώς πήγαινε ως ένα σημείο με κεκτημένη ταχύτητα, αυτό το καλοκαίρι είναι δέκα φορές πιο μεγάλο.

Κεκτημένη ταχύτητα, πλέον, δεν υπάρχει. Η ομάδα είναι δεδομένο ότι ως ένα βαθμό θα αποδυναμωθεί κι είναι άγνωστο κατά πόσο θα δυναμώσει στη μεταγραφική περίοδο, ενώ ορισμένοι από τους πρωτοκλασάτους που θα μείνουν είναι φορτωμένοι με έναν ακόμη χρόνο στην πλάτη τους και πολλά παιχνίδια από τη σεζόν που προηγήθηκε.

Την επιτυχία του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2011-2012 χωρίζει από την αποτυχία μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Το αν η ομάδα βρεθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά, θα εξαρτηθεί από τους καλούς ή μη χειρισμούς όλων των προσώπων, τόσο αυτών που βρίσκονται στη διοίκηση, όσο αυτών που θα βρεθούν στην τεχνική ηγεσία. Γι' αυτό και είναι κομβική η επιλογή του προσώπου που θα δεχτεί να καθίσει στην άκρη του "ασπρόμαυρου" πάγκου από τούτο το καλοκαίρι και μετά. Ο... αγώνας μόλις άρχισε!

Πηγή: olapaok.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags