Facebook Pixel Όλα ξεκίνησαν το 1971…
| 2011-06-02 08:10:00

Όλα ξεκίνησαν το 1971…

Όλα ξεκίνησαν το 1971…

Ο Βαγγέλης Νερατζιάς γράφει για την πορεία του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ το 1971 που, άλλαξε την φιλοσοφία του "τριφυλλιού" στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο Γούεμπλεϊ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άγιαξ, αλλά η πορεία εκείνης της ομάδας παραμένει σημείο αναφοράς σε συλλογικό επίπεδο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε, δεν έχει επαναληφθεί και δύσκολα θα συμβεί κάτι στο άμεσο μέλλον, με βάση την δυναμική των αντιπάλων μας στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στις 2 Ιουνίου 1971 ο Παναθηναϊκός έχασε 2-0 από τον Άγιαξ του αέρινου Γιόχαν Κρόϊφ. Σε ένα ματς που οι Ολλανδοί ήταν το απόλυτο φαβορί και οι πράσινοι μπήκαν με υπέρμετρο σεβασμό για τον αντίπαλο και δέος για την ατμόσφαιρα ενός τελικού στον ναό του ποδοσφαίρου. Για την ιστορία, μιλάμε για την εκπληκτική ομάδα του Άγιαξ που δημιούργησε ο Ρίνους Μίχελς και κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα Ευρώπης, πρώτο και παρθενικό αυτό κόντρα στο τριφύλλι. Στον Παναθηναϊκό είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια από το 1968, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο, τον οποίο διαδέχτηκε ο τεράστιος Φέρεντς Πούσκας. Πριν την έλευση του Ούγγρου τεχνικού, οι ελληνικές ομάδες δεν είχαν να επιδείξουν καμία επιτυχία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο ποδόσφαιρο.

Με βάση τα λεγόμενα των ποδοσφαιριστών(αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν όλοι Έλληνες), ο Πετρόπουλος είχε μια ομάδα έτοιμη αγωνιστικά και ο Πούσκας της μετέφερε την πίστη και τη φιλοσοφία ότι όλα είναι πιθανά. Μια ιστορία που θυμίζει λίγο την πορεία του 1996 στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν ο Ρότσα διαδέχτηκε τον Όσιμ και «απελευθέρωσε» τους παίκτες. Από την πορεία του Γουέμπλεϊ, οι πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν τις προκρίσεις κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και την τότε πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον. Δύο ομάδες με τεράστια δυναμική εκείνη την εποχή.

Έκτοτε ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Υπάρχει το «ιστορικό» καθώς σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να υφίσταται. Όσο κι αν αλλάζουν τα πρόσωπα. Είναι κοινά αποδεκτό, ότι τα αποτελέσματα και οι προκρίσεις που έχει πάρει το τριφύλλι, το κατατάσσουν ως μια σταθερή αξία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κοινώς μια ομάδα αναγνωρίσιμη που έχει κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων.

Όλα αυτά ξεκίνησαν το 1971 όταν ο Πούσκας μετέφερε το πνεύμα του νικητή στην ομάδα δημιουργώντας το λεγόμενο και ευρωπαϊκό DNA που συνοδεύει τον Παναθηναϊκό. Από τον Δομάζο στον Σαραβάκο, στον Βαζέχα και στον Σισέ που ταπείνωσε την Ρόμα στο «Ολύμπικο» Ακόμη, η σπουδαία ομάδα στις αρχές του 2000, που είχε διακρίσεις στην Ευρώπη για τρία συνεχόμενα χρόνια και έσπασε τα κοντέρ δίνοντας μέχρι και 16 ματς σε μία σεζόν εκτός των συνόρων και αυτή που έσπασε το αήττητο σερί εντός έδρας που είχε η Ίντερ. Απλά panathinaikos…

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags