Facebook Pixel Αυξάνονται οι καταγγελίες
| 2011-06-03 10:33:00

Αυξάνονται οι καταγγελίες

Αυξάνονται οι καταγγελίες

Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν το πρώτο 5μηνο 2011 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Όπως σημείωσε η αρμόδια βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) κα Ματίνα Γιαννακούρου στη σχετική δημόσια συζήτηση, που συντόνισε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Στρατηγάκη και οργάνωσε το Υπ. Εσωτερικών, το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ΣτΠ δέχθηκε 12 καταγγελίες, ενώ στη διάρκεια των δυο περασμένων χρόνων (2008-2010) είχε δεχθεί 17 καταγγελίες. Η εντυπωσιακή αύξηση στις καταγγελίες αποδίδεται από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη «στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα».

Βέβαια, ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εν γένει θύματα διακρίσεων στο χώρο της εργασίας είναι πολύ υψηλότερος. Όπως σημείωσε η κ. Γιαννακούρου «οι γυναίκες δεν τολμούν να παραπονεθούν για να μη χάσουν τη θέση εργασίας και να μη διασυρθούν.

Αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, η κα Γιαννακούρου εξήγησε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη διερεύνηση των καταγγελιών, αφού δεν προσκομίζονται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Γι' αυτό «ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη».

Στην ανάγκη «διαπαιδαγωγικής λειτουργίας των θεσμών» αναφέρθηκε, επίσης, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Μαρία Καραμεσίνη, αλλά και η παλαίμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας κ. Ιωάννα Μαγκανάρα, που σημείωσε:

«Είναι σημαντικό η εργοδοσία να πιέζεται για να εφαρμόζει πολιτικές ισότητας. Σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να εφαρμόζουν προγράμματα ισότητας».

Στο μεγάλο ζήτημα της δυσκολίας της απόδειξης αναφέρθηκε η δικηγόρος και ανεξάρτητη εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Σοφία Σπηλιωτοπούλου, η οποία μίλησε για την απόφαση 505/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία η παρενόχληση θεωρείται αποδεδειγμένη, εφόσον κι άλλες γυναίκες καταθέσουν ότι ήταν αντιστοίχως θύματα.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags