Facebook Pixel 21 χρόνια Φαν ντερ Σαρ
Ποδόσφαιρο
| 2011-06-05 13:09:00

21 χρόνια Φαν ντερ Σαρ

21 χρόνια Φαν ντερ Σαρ

Ρέκορντμαν 130 συμμετοχών στην εθνική, 14 τίτλοι, 50 ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς γκολ. Στην περίπτωση του Εντβιν φαν ντερ Σαρ οι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια…

Αγιαξ, Γιουβέντους, Φούλαμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τέσσερις σταθμοί σε 21 χρόνια λαμπρής καριέρας από έναν ψηλόλιγνο τερματοφύλακα με στυλ βγαλμένο από παλαιότερες εποχές.

Ο Εντβιν Φαν ντερ Σαρ φόρεσε τα γάντια του για τελευταία φορά στον τελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ σε ηλικία 40 χρόνων και 203 ημερών, έτσι όπως θα ονειρεύονταν όλοι οι τερματοφύλακες σε υψηλό επίπεδο. Το Sentragoal μετράει 11 βήματα που καθόρισαν την πορεία του και αποδεικνύουν γιατί ο «ιπτάμενος Ολλανδός» ήταν διαφορετικός από τους άλλους.

1. Γεννήθηκε το 1970 στο Φόχαουτ, μια μικρή πόλη νοτιοδυτικά του Αμστερνταμ. Εκανε ντεμπούτο στον Αγιαξ το 1990, στον οποίο έμεινε για εννέα χρόνια -μέλος της χρυσής γενιάς που ανέδειξε ο Λουίς Φαν Χάαλ- κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, ένα κύπελλο UEFA και μία φορά το τότε Διηπειρωτικό. Αναδείχτηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ολλανδία για τέσσερις σεζόν από το 1994 έως το 1997.

2. Η κορυφαία χρονιά για τον ίδιο ήταν το 1995, όταν με τον Αγιαξ σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ και ταυτόχρονα ψηφίστηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της περιόδου, κάτι που επαναλήφθηκε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008, το 2009 και το 2010.

3. Ντεμπούτο με την εθνική ομάδα έκανε το 1995, με τη φανέλα της οποίας έζησε τον εφιάλτη του αποκλεισμού στα πέναλτι σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις (Euro 1996, Παγκόσμιο Κύπελλο 1998 και Euro 2000. Πήρε όμως ρεβάνς από τη μοίρα με την απόκρουση που έκανε στην ίδια ψυχρή διαδικασία στα προημιτελικά του Euro 2004 με τη Σουηδία.

4. Το 1999 άφησε τον Αγιαξ και έγινε ο πρώτος αλλοδαπός γκολκίπερ που κάθισε κάτω από τα δοκάρια της Γιουβέντους. Σύντομα κατέκτησε το κύπελλο Ιντερτότο, επίτευγμα που επανέλαβε το 2002 με τη Φούλαμ.

5. Δύο χρόνια έπαιξε στη Γιουβέντους πριν πουληθεί στη Φούλαμ, η οποία είχε μόλις κερδίσει την άνοδο στην Πρέμιερσιπ από την Τσάμπιονσιπ. Εκεί έμεινε τέσσερα χρόνια και ήταν αποφασισμένος στο φινάλε να κρεμάσει τα γάντια του, ώσπου ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον εκτίμησε (με κάμποση καθυστέρηση) την αξία του και τον πήρε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μαζί της κατέκτησε άλλα τέσσερα πρωταθλήματα, άλλο ένα Τσάμπιονς Λιγκ (2008), όπου ήταν πρωταγωνιστής στη διαδικασία των πέναλτι, συν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

6. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 εμφανίστηκε στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού για τη φάση των ομίλων έχοντας ένα σερί εννέα αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ. Στην ίδια διοργάνωση έσπασε το ρεκόρ του Φρανκ Ντε Μπουρ και έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές με τη φανέλα των «οράνιε», ρεκόρ που κρατάει μέχρι σήμερα με 130.

7. Το 2007 ξεκίνησε τη σεζόν με τρεις αποκρούσεις πέναλτι στο Κομιούνιτι Σιλντ με αντίπαλο την Τσέλσι. Στο τελείωμα της ίδιας περιόδου απέκρουσε το πέναλτι του Νικολά Ανελκά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη Μόσχα και άφησε πάλι με το παράπονο τους Λονδρέζους, δίνοντας τον τίτλο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

8. Στο Euro 2008 ισοφάρισε το ρεκόρ με τις 16 συμμετοχές σε τελικές φάσεις της διοργάνωσης και έγινε ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής. Ο Φαν ντερ Σαρ αποσύρθηκε από την εθνική μετά το φινάλε του τουρνουά, αλλά γύρισε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς -ελλείψει άλλου- για δύο ακόμη εμφανίσεις (με Ισλανδία και Νορβηγία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου) όπου κράτησε το μηδέν.

9. Το χειμώνα της σεζόν 2008-09 ο Φαν ντερ Σαρ συμπλήρωσε 1311 λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ, επίδοση που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου μέχρι σήμερα στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, κατάφερε σε 21 ματς να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του και στο τέλος της χρονιάς να κερδίσει το βραβείο «Χρυσό Γάντι».

10. Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση. Ηταν πάλι στην κορυφαία ενδεκάδα της Πρέμιερσιπ, όπως το 2007 και το 2008.

11. Ανάμεσα στα ρεκόρ του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Πρέμιερσιπ. Είναι επίσης ο πρώτος μη Βρετανός στην Αγγλία που έπαιξε μετά τα 40, ενώ είναι και ο μοναδικός γκολκίπερ που δεν δέχτηκε γκολ σε 50 αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ.

Πηγή: Sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags