Facebook Pixel Η ελληνοποίηση γίνεται... ισπανοποίηση
| 2011-06-05 14:59:00

Η ελληνοποίηση γίνεται... ισπανοποίηση

Η ελληνοποίηση γίνεται... ισπανοποίηση

Γιατί η ισπανική γλώσσα αναμένεται να είναι και τα επόμενα χρόνια η κυρίαρχη στα αποδυτήρια της πειραϊκής ομάδας.

«ΕΧΟΥΜΕ κλείσει τρεις παίκτες από τώρα για το καλοκαίρι και μέσα σε αυτούς δεν είναι ο Χαβίτο,ψάξτε να τους βρείτε» είχε προκαλέσει ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στο δείπνο που τους παρέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο.Εκτοτε πέρασαν 4 μήνες και το κουίζ του προέδρου της ερυθρόλευκης ΠΑΕ ακόμη δεν απαντήθηκε,καθώς ο ισπανός πρώην επιθετικός του Αρη είναι η μόνη μεταγραφή του πρωταθλητή Ολυμπιακού και η οποία για τυπικούς λόγους θα ανακοινωθεί μετά τις 30 Ιουνίου. Τους άλλους τρεις παίκτες, οι οποίοι προφανώς θα προέρχονταν επίσης από την ελληνική αγορά,ακόμη περιμένουμε να τους μάθουμε...

Οταν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. ΒαγγέληςΜαρινάκης τον περασμένο Ιανουάριο τόνιζε ότι « προτεραιότητά μας είναι να βγάλουμε νέους ποδοσφαιριστές απ΄ όλη την Ελλάδα και να προωθήσουμε στην επαγγελματική ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες », ενδεχομένως είχε κατά νου την απόκτηση του 19χρονου μέσου του Αστέρα Τρίπολης Κώστα Φορτούνη και των ταλαντούχων παικτών του Πανσερραϊκού Δημήτρη Ανάκογλου (μέσος, 20 ετών) και Γιώργου Γεωργιάδη (επιθετικός, 24 ετών).

Ο Φορτούνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκεται ένα βήμα από τον Πειραιά. Προέρχεται από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και μπορεί να δηλωθεί ως ένας από τους τέσσερις γηγενείς παίκτες στη λίστα που θα κατατεθεί στην UΕFΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Για τις ικανότητες του Ανάκογλου στον Ολυμπιακό δεν έχουν άσχημη άποψη, υπερισχύει όμως η γνώμη της τεχνικής ηγεσίας ότι πρέπει να ωριμάσει για να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ της ομάδας. Οσο για τον Γεωργιάδη, αυτός μάλλον «πετάει» προς την ΑΕΚ. Ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε εκτιμάει ότι λείπουν πολλά από το παιχνίδι του, ειδικά στον ανασταλτικό τομέα, προκειμένου να χαρακτηριστεί ολοκληρωμένος παίκτης και στην ηλικία του δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Η υλοποίηση του οράματος του κ. Μαρινάκη να δει τα επόμενα χρόνια « ενδεκάδα του Ολυμπιακού με επτά έλληνες παίκτες » επί του παρόντος σκοντάφτει στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Παίκτες ικανοί να δώσουν το κάτι παραπάνω δεν υπάρχουν στην εθνική αγορά και υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ευκολότερη η ισπανοποίηση και γενικότερα η λατινοποίηση της ενδεκάδας του Ολυμπιακού παρά η ελληνοποίησή της.

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι για τους οποίους η ισπανική γλώσσα αναμένεται να είναι και τα επόμενα χρόνια η κυρίαρχη στα αποδυτήρια των Ερυθρολεύκων.

1. Ολοι (τους) μιλάνε ισπανικά

Το στελεχικό δυναμικό του ποδοσφαιρικού τμήματος διαθέτει ισπανική υπηκοότητα. Προπονητής της ομάδας είναι ο κ. Βαλβέρδε. Βοηθός του ο κ. Γιον Ασπιάθου. Προπονητής φυσικής κατάστασης ο κ. Αντόνιο Ποθάνκο. Τεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος μεταγραφών ο κ. Εδουάρδο Μαθίας . Ακόμη και ο Σέρβος κ. Ντάρκο Κοβάσεβιτς ως δεύτερη γλώσσα έχει τα ισπανικά από τη θητεία του στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Απαντες γνωρίζουν άριστα την ισπανική και λατινοαμερικάνικη αγορά και οι παίκτες τους οποίους παρακολουθούν έχουν κοινό παρονομαστή την ισπανική γλώσσα.

Από τους δηλωμένους της ερυθρόλευκης μεταγραφικής λίστας, ο Φράνκο Κοστάνζο (τερματοφύλακας) είναι Αργεντινός, ο Ιβάν Μαρκάνο (αμυντικός) Ισπανός, ο Κάρλος Σάντσες (μέσος) Κολομβιανός, ο Νταβίντ Πιζάρο (μέσος) Χιλιανός, ο Κριστιάν Ριβέρος (μέσος) και ο Νέλσον Βαλντές (επιθετικός) Παραγουανοί. Ισπανός είναι και ο Ντιντάκ Βιλά (αμυντικός) της Μίλαν, τον οποίο διεκδίκησαν οι Ερυθρόλευκοι, αλλά επέλεξε να συνεχίσει δανεικός στην Εσπανιόλ. Στον Ολυμπιακό ανήκουν ήδη οι Ισπανοί Αλμπερτ Ριέρα, Νταβίντ Φουστέρ, Μόισες Ουρτάδο, Φρανθίσκο Χαβίτο και ο Αργεντινός Αριέλ Ιμπαγάσα, ενώ πρόσφατα αποχώρησαν οι Ισπανοί Ραούλ Μπράβο και Ούρκο Πάρντο.

2. Η υπέρβαση δεν μπορεί να περιμένει...

Η υπέρβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο την οποία οραματίζεται ο κ. Μαρινάκης δεν μπορεί να προέλθει από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού. Ο στόχος της κατάκτησης 20 πρωταθλημάτων τα επόμενα είκοσι χρόνια, τον οποίο δημοσίως εξέφρασε πρόσφατα ο μεγαλομέτοχος της πειραϊκής ΠΑΕ, ίσως αποδειχθεί προκρούστια κλίνη για τους πιτσιρικάδες που εκπαιδεύονται στις ερυθρόλευκες ακαδημίες. Ο Ολυμπιακός, θεωρώντας αποτυχία τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, στερεί από τον εκάστοτε προπονητή τη δυνατότητα- αν φυσικά ο κόουτς επιδιώκει κάτι τέτοιο- να εργαστεί με τους ταλαντούχους πιτσιρικάδες που κατά δεκάδες πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τα φυτώρια της ομάδας.

Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται σε βάθος χρόνου και εκ των έσω, με πιο τρανά δείγματα τις Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ... Επιπλέον, όταν αντλείς τη δύναμή σου «ψωνίζοντας» δις ετησίως από τη διεθνή αγορά, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να πλησιάσεις τα επίπεδα της Ρεάλ, της Τσέλσι, της Μίλαν, της Ιντερ, της Μπάγερν, της Λυών, της Ατλέτικο Μαδρίτης, για τον λόγο ότι απευθύνεσαι σε μικρότερο κοινό, εκπροσωπείς ένα μέτριο πρωτάθλημα και δεν διαθέτεις το ίδιο πορτοφόλι.

3. Δεν υπάρχει «ελληνική σχολή»

Η ελληνική «ποδοσφαιρική σχολή» αδυνατεί να καλλιεργήσει το ταλέντο των πιτσιρικάδων, καθώς δεν έχει δικά της χαρακτηριστικά και προσωπικότητα. Αντιγράφοντας δεν πας μακριά. Κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο έλληνας παίκτης για τον οποίο με το χέρι στην καρδιά θα έλεγε κάποιος ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά ενισχύοντας τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει.

Απλώς κυκλοφορούν διάφορα πανάκριβα ταλέντα ηλικίας 20-25 ετών από τα οποία απουσιάζουν βασικά στοιχεία για να χαρακτηριστούν ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές. Αν ο κ. Βαλβέρδε είχε διακρίνει έστω και έναν έλληνα παίκτη έτοιμο για την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, οι Ερυθρόλευκοι θα τον είχαν ήδη αποκτήσει.

4. Μεγάλη η ποιοτική διαφορά

Η ισπανική αγορά διαθέτει πληθώρα παικτών που είναι ποιοτικοί για τα στάνταρντ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο 35χρονος εφέτος Ιμπαγάσα λόγω ηλικίας δεν έκανε στη Βιγιαρεάλ, αλλά στον Ολυμπιακό έκλεψε την παράσταση. Ο Φουστέρ από αναπληρωματικός, επίσης στη Βιγιαρεάλ, έγινε βασικό και αναντικατάστατο εργαλείο στην τακτική του κ. Βαλβέρδε. Ο Ουρτάδο άφησε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εσπανιόλ για ένα καλύτερο συμβόλαιο στον Πειραιά.

Εν ολίγοις, η ισπανική, η αργεντίνικη, η βραζιλιάνικη αλλά και η αφρικανική σχολή βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά από την αντίστοιχη ελληνική και έχουν κυριαρχήσει στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό εμπόριο παράγοντας παίκτες-εργαλεία για κάθε ομάδα και για όλα τα βαλάντια.

5. Λύσεις της τελευταίας στιγμής

Ο Ολυμπιακός, όπως και όλες οι ελληνικές ομάδες, δεν έχει ακόμη οργανώσει τις ακαδημίες και τα τμήματα υποδομών με προοπτική δεκαετίας. Οι ιθύνοντες συνήθως αποφασίζουν την τελευταία στιγμή σε ποιες θέσεις χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα και επιλέγουν παίκτες από τις λίστες των μάνατζερ. Και η λύση της τελευταίας στιγμής είναι πάντα η ευκολότερη. Αν μάλιστα ο προτεινόμενος παίκτης είναι και ελεύθερος και για την απόκτησή του δεν απαιτείται ούτε καν προκαταβολή, ακόμη το καλύτερο.

Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι προσπαθεί να οργανωθεί και να ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά η ορθότητα των κινήσεών του θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Κατά τον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξ Φέργκιουσον, όταν θέλεις να αγοράσεις έναν παίκτη το πρώτο που πρέπει να μάθεις είναι γιατί τον πουλάει η άλλη ομάδα. Τουτέστιν το όνομα από μόνο του δεν λέει απολύτως τίποτα. Και ο Ολυμπιακός έχει χρυσοπληρώσει ουκ ολίγα ποδοσφαιρικά «παλτά» από τη λατινοαμερικανική αγορά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Καλώς εχόντων των πραγμάτων την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα εκπροσωπούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και οι Βασίλης Τοροσίδης, Γιάννης Μανιάτης, αν και οι δύο στην ίδια θέση δεν χωρούν. Με τα ως τώρα δεδομένα κατοχυρωμένη θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού έχει επίσης ο Γιάννης Φετφατζίδης. Οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ποτουρίδης, Γιώργος Γκαλίτσιος και Τάσος Παπάζογλου δεν είναι σίγουρο ότι θα φοράνε την ερυθρόλευκη φανέλα και στις 27 Αυγούστου που ξεκινά το νέο πρωτάθλημα. Εν ολίγοις ο κ. Μαρινάκης, τα καράβια του οποίου διασχίζουν τις θάλασσες όλου του κόσμου, θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί την παγκοσμιοποίηση και στον Ολυμπιακό.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags