Facebook Pixel Το τέλος της γαλλικής παροικίας
| 2011-06-07 15:01:00

Το τέλος της γαλλικής παροικίας

Το τέλος της γαλλικής παροικίας

Στο δρόμο της εξόδου (για διαφορετικούς λόγους) βρίσκονται οι Σισέ, Γκοβού, Μπουμσόνγκ και Πλεσίς. Γράφει ο Γιάννης Σκόκας.

Η απόλυτα επιτυχημένη μεταγραφή του γάλλου σέντερ φορ Τζιμπρίλ Σισέ στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2009 και κυρίως το «δέσιμο» και η προσήλωσή του με το Τριφύλλι, ώθησε τη διοίκηση των Πρασίνων το περασμένο καλοκαίρι να στραφεί προς την αγορά της Γαλλίας προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το γαλλικό στοιχείο στο ρόστερ της ομάδας.

Κατ’ αρχάς αποκτήθηκαν από τη Λυών οι έμπειροι και διεθνούς φήμης άσοι Σίντνεϊ Γκοβού και Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, ενώ προς το τέλος της θερινής μεταγραφικής περιόδου στο έμψυχο δυναμικό του Τριφυλλιού προστέθηκε και ο συμπατριώτης τους Νταμιέν Πλεσίς από τη Λίβερπουλ, ολοκληρώνοντας το καρέ των Γάλλων του Παναθηναϊκού.

Μολονότι όμως στον ΠΑΟ είχαν την προσδοκία ότι οι νεοαποκτηθέντες θα εξελίσσονταν σε νέες περιπτώσεις… Σισέ, με σημαντική αγωνιστική συνεισφορά που θα ανέβαζε την ομάδα επίπεδο και θα την διατηρούσε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, εν τέλει το γαλλικό τρίο αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων.

Εκ του αποτελέσματος, η εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου απέτυχε στον Παναθηναϊκό, ενώ και η διαφαινόμενη φυγή του σούπερ σταρ της ομάδας Σισέ, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής στέγης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας ιδιαίτερα σφιχτής οικονομικής πολιτικής στην ΠΑΕ που απαιτεί περικοπές, φαίνεται ότι διαλύει οριστικά την γαλλική παροικία που δημιουργήθηκε με υψηλές προσδοκίες και ακριβά συμβόλαια πριν από μερικούς μήνες στην Παιανία.

Ας δούμε πώς διαμορφώνονται μέχρι στιγμής τα δεδομένα ως προς τη διαφαινόμενη φυγή των τεσσάρων Γάλλων του ΠΑΟ αλλά και τους λόγους που τους στέλνουν προς άλλες πολιτείες…

Τζιμπρίλ Σισέ: Στον Παναθηναϊκό πέτυχε την ολική ποδοσφαιρική επαναφορά του και θέλει να το… εξαργυρώσει με μια μεταγραφή σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η αγαπημένη του Πρέμιερ Λιγκ αποτελεί τον διακαή πόθο για να αποδείξει σε όσους τον θεώρησαν τελειωμένο αλλά κυρίως στον εαυτό του, ότι παραμένει ένας στράικερ υψηλού επιπέδου. Ρεπορτάζ από το εξωτερικό κάνουν λόγο για έμπρακτο ενδιαφέρον της Νιούκαστλ και της Αστον Βίλα ή της Λάτσιο από την Ιταλία, αλλά ακόμη πέραν ορισμένων ανεπίσημων κρούσεων δεν υπάρχει τίποτα το χειροπιαστό. Μολονότι στην Τουρκία επιμένουν ότι έχει κλείσει στη Γαλατασαράι από το περιβάλλον του υπερτονίζουν ότι θα αφήσει το Τριφύλλι μόνο για ένα από τα σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ακόμη πάντως, και όσο δεν βρίσκει κάποια ικανοποιητική πρόταση, το κεφάλαιο ΠΑΟ δεν κλείνει για τον Σισέ, όπως φροντίζει να… ενημερώνει μέσω του twitter και η σύζυγός του κυρία Τζούντ Σισέ.

Σίντνεϊ Γκοβού: Αποτέλεσε τη μεγάλη απογοήτευση του περασμένου καλοκαιριού διότι παρά το σπουδαίο ποδοσφαιρικό παρελθόν του είχε μηδαμινή προσφορά, ενώ κατά τους πρώτους μήνες του στην Ελλάδα δημιούργησε προβλήματα και με την εξωαγωνιστική συμπεριφορά του (νυχτοπερπατήματα και πειθαρχικά παραπτώματα). Στα μισά της περασμένης σεζόν έγινε αναπροσαρμογή στο συμβόλαιό του και οι αποδοχές του μειώθηκαν σημαντικά (πληρωνόταν ανά συμμετοχή περίπου με 50.000 ευρώ), ωστόσο ήδη είχε προεισπράξει περίπου 2 εκατ. ευρώ! Δεδομένου ότι από τη νέα αγωνιστική περίοδο επανέρχονται οι οικονομικοί όροι που ίσχυαν στο αρχικό «χρυσό» συμβόλαιό του, θεωρείται βέβαιο ότι το προσεχές διάστημα θα αποχωρήσει από τον ΠΑΟ καθώς δεν υπολογίζεται και από τον πορτογάλο τεχνικό κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ηδη βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής στέγης με την γαλλική Εβιάν να τον… ζαχαρώνει.

Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ: Στον Παναθηναϊκό δεν δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αγωνιστική παρουσία του πολύπειρου κεντρικού αμυντικού αλλά θεωρούν ότι σε εποχές… ΔΝΤ είναι πολυτέλεια να πληρώνουν περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένης της Εφορίας) για έναν παίκτη 31 ετών, ο οποίος δεν κατόρθωσε να κάνει τη διαφορά στην άμυνα. Από την πλευρά του, και ο ίδιος ο Μπουμσόνγκ απογοητεύτηκε από τις ποδοσφαιρικές συνθήκες (και κυρίως τη βία) που βίωσε στα ελληνικά γήπεδα και ήδη αναζητεί την επόμενη ομάδα του. Η επιστροφή στη Λυών θα ήταν ό,τι καλύτερο γι’ αυτόν (φαντάζει όμως ιδιαίτερα δύσκολη) αλλά στην παρούσα φάση θα τον ικανοποιούσε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση προερχόταν από ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος. Ηδη τον έχει προσεγγίσει η Μονακό, η οποία όμως υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, ενώ φήμες αναφέρουν ότι βρίσκεται στο στόχαστρο και της Παρί Σ.Ζ..

Νταμιέν Πλεσίς: Επί των ημερών του κόουτς Φερέιρα ο γάλλος αμυντικός μέσος αποτέλεσε ξένο σώμα για τον Παναθηναϊκό καθώς μονίμως βρισκόταν εκτός πλάνων. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχει θέση στο ρόστερ των Πρασίνων της επόμενης σεζόν και ήδη έχει ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζεται.

Επί της ουσίας, ο μοναδικός των γαλλόφωνων του ΠΑΟ που φαίνεται ότι έχει σίγουρη θέση στο ρόστερ και την ερχόμενη περίοδο είναι ο γαλλοαναθρεμμένος αμυντικός από το Μάλι Σεντρίκ Καντέ, για τον οποίο έχει ιδιαίτερα καλή άποψη ο κ. Φερέιρα.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags