Facebook Pixel Και τώρα τι γίνεται;
| 2011-01-11 15:40:00

Και τώρα τι γίνεται;

Και τώρα τι γίνεται;

Οι απαντήσεις σε εφτά καυτά ερωτήματα όσον αφορά το μέλλον του Παναθηναϊκού, μετά την έκθεση της Grant Thornton που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Υπάρχει ζωή και μετά το έλλειμμα…

Δίχως καμία αμφιβολία, ο Παναθηναϊκός θα ολοκληρώσει τη σεζόν με το ακριβότερο ρόστερ της ιστορίας του. Αν αυτό είναι και το… καλύτερο, έχει ήδη απαντηθεί στο γήπεδο. Στον Παναθηναϊκό έγιναν σπατάλες διαφόρων ειδών (από γεωπόνους μέχρι ποδοσφαιριστές) που έχουν προκαλέσει σάλο τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά το μέλλον της ομάδας.

Η έκθεση της Grand Thornton έρχεται να δικαιώσει την Deloitte και να πιστοποιήσει ότι τις επόμενες σεζόν ο Παναθηναϊκός πρέπει να καλύψει ένα έλλειμμα που υπάρχει στα ταμεία του. Τα νούμερα μπορεί να προκαλούν ίλιγγο στον απλό φίλαθλο και να δημιουργούν την αίσθηση μιας επερχόμενης καταστροφής για τον Παναθηναϊκό, αλλά όπως αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά κυριαρχεί στην χώρα η υπερβολή. Μόλις δυόμισι χρόνια πριν, ο Παναθηναϊκός κατά δήλωση μετόχου του ήταν έτοιμος να γίνει πιο ισχυρός από τον Αμπράμοβιτς και την Τσέλσι, ενώ σήμερα οδηγείται στο κραχ. Τίποτα από τα δύο ασφαλώς δεν ισχύει.

Το gazzetta.gr ως όφειλε μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας, έψαξε να βρει την άκρη του νήματος και να δώσει καθαρές και ξάστερες απαντήσεις, χωρίς λογιστικά τρικ και αριθμούς που κουράζουν, στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο του Παναθηναϊκού:

- Ποιο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί π.χ. την επόμενη σεζόν ώστε να μην έχει κανένα πρόβλημα η εταιρία;
Η απάντηση έχει δοθεί διά στόματος Αδαμάντιου Πολέμη που έψαξε την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα. Αν μπει στους ομίλους του Champions League, το έλλειμμα θα είναι μικρό, μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν μπει στους ομίλους, το έλλειμμα θα είναι 25 εκατ..

- Πώς μπορεί να καλυφθεί αυτό το ποσό;
Από έναν επίδοξο αγοραστή. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό είναι μάλλον ελάχιστο αναλογιζόμενος κανείς ότι ο Βαρδινογιάννης δίνει δωρεάν τις μετοχές και έναν μεγαλομέτοχος με 25 εκατομμύρια «καθαρίζει». Υπενθυμίζεται ότι το 67% της ΠΑΕ Ολυμπιακός πουλήθηκε έναντι 50 εκατομμυρίων, άλλα 35 εκατομμύρια ήταν τα χρέη (!) και ο Μαρινάκης έβαλε με το καλημέρα ακόμα 15 εκ. για το 50% του Καραϊσκάκη και 15 για μεταγραφές (115 συνολικά). Αν δεν εμφανιστεί υποψήφιος αγοραστής, τότε το ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τους νυν μετόχους με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

- Τι θα συμβεί αν Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος, Γιαννακόπουλος, Πατέρας και άλλοι μέτοχοι δεν θελήσουν να βάλουν κι άλλα χρήματα όπως μέχρι τώρα έχει διαφανεί;
Θα πρέπει να γίνει συρρίκνωση των εξόδων. Αν είναι 10 εκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα, φαίνεται εύκολο να καλυφθεί δεδομένου ότι μόνο από την αποχώρηση του Ζιλμπέρτο Σίλβα η ΠΑΕ γλιτώνει 4 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τους φόρους). Αν το έλλειμμα είναι 25 εκατομμύρια, θα υπάρξουν κι άλλες περικοπές. Η πώληση ενός ποδοσφαιριστή σε καλή τιμή θα μπορούσε να αποτελέσει βαθιά ανάσα και την αρχή της λύσης του προβλήματος.

- Πώς υπολογίζεται ότι το έλλειμμα θα είναι 10 εκ. ή 25 ανάλογα με την είσοδο στους ομίλους;
Μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρος που κανείς δε μπορεί να αγνοήσει είναι ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται ΜΟΝΟ αν το μπάτζετ για το αγωνιστικό τμήμα αλλά και τα λειτουργικά παραμείνει ίδιο. Κάτι που αποκλείεται να συμβεί καθότι από την προηγούμενη άνοιξη έχει συζητηθεί ανάμεσα στους μετόχους ο οικονομικός εξορθολογισμός της ΠΑΕ. Όταν ο… γεωπόνος έχει ετήσιο συμβόλαιο 160.000 ευρώ, ο Καραγκούνης υπογράφει τριετή ανανέωση έναντι 1 εκ. ευρώ ετησίως και ο Σεϊταρίδης λαμβάνει άνω των 600.000 ευρώ, ο Γκαρσία περίπου τα ίδια, ο Κατσουράνης 1,3 εκ. και ο Γκοβού κουβαλάει επίσης βαρύ συμβόλαιο (έστω και με τις συμμετοχές), μπορεί να αντιληφθεί κανείς για ποιους θα χτυπήσει η καμπάνα των αναπροσαρμογών και των απομακρύνσεων.

- Κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα του Παναθηναϊκού τα επόμενα χρόνια;
Μόνο αν συμβούν όλα τα αρνητικά σενάρια μαζεμένα. 1) Να μην βρεθεί κανένας νέος επενδυτής 2) Να μην θέλει κανένας μέτοχος να βάλει ξανά χρήματα σε αύξηση Μ.Κ. 3) Να μην πάρει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα (που είναι και το πιθανότερο) 4 ) Να μην μπει ο Παναθηναϊκός στο Champions League 5) Να μην βρεθεί ομάδα να αγοράσει κανέναν παίκτη 6) Να μην μπορεί ένας τεχνοκράτης να συμμαζέψει τα οικονομικά σε λειτουργικό επίπεδο 7) Να μην βρεθεί ένας τεχνικός διευθυντής που να απομακρύνει βαριά πόδια που κουβαλούν βαριά συμβόλαια φέρνοντας στη θέση τους οικονομικότερους και καλύτερους ποδοσφαιριστές.

- Πώς διέρρευσε η έκθεση της Grand Thornton;
Όπως διέρρευσαν κάποτε και τα πρακτικά του περιβόητου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Παναθηναϊκός των πολυμετοχικών είναι ένα καράβι που μπάζει νερά διότι διοικείται ως επί το πλείστον από ανθρώπους που τους ενδιαφέρει περισσότερο το «εγώ» και πώς θα βγάλουν τα μάτια του… δίπλα μετόχου. Η διαρροή εκ μέρους της εταιρίας μοιάζει πραγματικά απίθανη. Διότι την έκθεση την είχε πολύ καιρό στα συρτάριά της και η διαρροή έγινε την ΑΜΈΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ της αποστολής της έκθεσης στην ΠΑΕ και στους μετόχους της.

- Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος που προκύπτει από τα ελλείμματα;
Όλα εξαρτώνται από το… τι Παναθηναϊκό θέλουν οι μέτοχοί του, είτε οι νυν είτε οι επόμενοι! Το ετήσιο έλλειμμα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανέρχεται στο ίδιο ποσό με αυτό που εμφανίζει η ΠΑΕ στο αρνητικό σενάριο! Μόνο που οι Γιαννακόπουλοι θέλουν τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ευρώπης και μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδος. Το ερώτημα λοιπόν, είναι τι στόχους έχει η μετοχική σύνθεση. Ο Παναθηναϊκός προ τριετίας ήταν πάντα υγιής οικονομικά και σχεδόν πάντα δεύτερος. Ο Παναθηναϊκός των πολυμετοχικών ήταν σπάταλος, στέφθηκε μια φορά Πρωταθλητής και Κυπελλούχος, είχε δύο συμμετοχές στο Champions League και τεράστια εξασφαλισμένα έσοδα. Άρα, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags