Facebook Pixel Η νέα Ευρωλίγκα, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης
Μπάσκετ
| 2011-06-11 11:55:00

Η νέα Ευρωλίγκα, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης

Η νέα Ευρωλίγκα, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης

Το σενάριο για συμμετοχή του ΠΑΟΚ στους ομίλους της Ευρωλίγκας δεν μοιάζει "πρόσφορο". Σίγουρα παίζει στα προκριματικά (με τον Άρη να διεκδικεί επίσης μια θέση). Διαβάστε για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο εν όψει της κλήρωσης της 7ης Ιουλίου.

Θα μπει ο ΠΑΟΚ κατευθείαν στους ομίλους της Ευρωλίγκας και ο Άρης στα προκριματικά; Πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο. Το Sport24.gr προσπαθεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει, καθώς τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βαδίζουν προς την ολοκλήρωσή τους.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες απαντήσεις, αφού σε λιγότερο από ένα μήνα (7 Ιουλίου) στη Βαρκελώνη, γίνεται η κλήρωση για τη νέα χρονιά.

Πώς "γεννήθηκε" το σενάριο για τρίτη ελληνική ομάδα στους ομίλους:

Προφανώς, επειδή "χηρεύει" μια θέση από τις 13 ομάδες που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο τύπου Α. Την θέση χάνει η Ρόμα, η οποία τερμάτισε στην 9η θέση του ιταλικού πρωταθλήματος και βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης που έβαλε από πέρσι η Ευρωλίγκα, χάνει το προνόμιο να παίζει στη διοργάνωση.

Κάτι ανάλογο, λίγο έλειψε να πάθει και η Μάλαγα, η οποία την τελευταία στιγμή κατάφερε να μπει στην οκτάδα της ισπανικής λίγκας.

Ποιες είναι οι άλλες 12 ομάδες που έχουν σίγουρη τη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα;

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Κάχα Λαμποράλ, Μάλαγα από την Ισπανία, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός από την Ελλάδα, Ούλκερ/Φενερμπαχτσέ, Εφές Πίλσεν από την Τουρκία ,Σιένα από την Ιταλία, Μακάμπι από το Ισραήλ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τη Ρωσία, Ζαλγκίρις από τη Λιθουανία.

Τι θα κάνει η Ευρωλίγκα για τη θέση της Ρόμα;

Μάλλον θα δώσει wild card. Το να την πάρει, όμως, ο ΠΑΟΚ είναι ...πολύ δύσκολο, γιατί ο Δικέφαλος έχει να εμφανιστεί στη διοργάνωση έντεκα χρόνια. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι να επιλεχθεί μια ομάδα από αυτές που έχουν συμβόλαιο τύπου Β (που προέρχονται δηλαδή από τα εθνικά πρωταθλήματα) και να της δοθεί εγγυημένη συμμετοχή σε μια επιβράβευση για τη "συνέπειά" της στις αρχές της Ευρωλίγκας. Μια τέτοια ομάδα θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόκομ ενώ μια πιθανή υποψήφια θα ήταν και η Λιέτουβος Ρίτας...

Πώς έχει το ράνκινγκ που ακολουθεί η Ευρωλίγκα για να διαλέξει τις υπόλοιπες ομάδες;

Μετά τις 13 ομάδες με συμβόλαιο Α, πάμε στις επόμενες 8, που επιλέγονται με βάση τις επιδόσεις τους στα εθνικά πρωταθλήματα. Η Ευρωλίγκα έχει θέσει σε ισχύ μια βαθμολόγηση των χωρών που έχουν εκπροσώπηση στην διοργάνωση, η οποία έχει ως εξής (ξεκινάμε, λογικά, από το νο 14)

14: Πρωταθλήτρια Ισπανίας
15: Πρωταθλήτρια Ιταλίας
16: Πρωταθλήτρια Ελλάδας
17: Πρωταθλήτρια Ρωσίας
18: Πρωταθλήτρια Γαλλίας
19: Πρωταθλήτρια Λιθουανίας
20: Πρωταθλήτρια Τουρκίας
21: Αδριατική Λίγκα, πρωταθλήτρια Σερβίας
22: Αδριατική Λίγκα, πρωταθλήτρια Κροατίας
23: Αδριατική Λίγκα, πρωταθλήτρια Σλοβενίας
24: Πρωταθλήτρια Γερμανίας
25: Πρωταθλήτρια Πολωνίας
26: Δευτεραθλητής Ισπανίας
25: Δευτεραθλητής Ιταλίας
26: Δευτεραθλητής Ελλάδας
27: Δευτεραθλητής Ρωσίας
28: Δευτεραθλητής Γαλλίας
29: Δευτεραθλητής Τουρκίας
30: Τρίτος Ισπανίας
31: 3ος Ιταλίας
32: 3ος Ελλάδας

Όπως καταλαβαίνετε, εφόσον η επιλογή συμπίπτει με κάποια ομάδα που έχει εγγυημένο συμβόλαιο, πάμε στην αμέσως επόμενη θέση του ράνκινγκ. Είναι, δηλαδή, αρκετά πιθανό η επιλογή να ξεκινήσει από το νο 18 (τον πρωταθλητή Γαλλίας) εφόσον τον τίτλο στα εθνικά τους πρωταθλήματα, κατακτήσουν η Μπαρτσελόνα, η Σιένα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ώστε να προστεθούν δίπλα στον Παναθηναϊκό.

Η Σιένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει το πρωτάθλημα στην Ιταλία (με αντίπαλο την Καντού), η Μπαρτσελόνα είναι επίσης φαβορί στους τελικούς της ισπανικής λίγκας με την Καντού, ενώ για τον τίτλο στο ρωσικό πρωτάθλημα θα μονομαχήσουν ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Κίμκι.

Πιθανότατα, λοιπόν, η επιλογή ξεκινάει από τον πρωταθλητή Γαλλίας, που θα τον μάθουμε το Σάββατο καθώς σε μονό τελικό μονομαχούν Σολέ και Νανσί. Στη Λιθουανία, ήδη έχει πάρει το πρωτάθλημα η Ζαλγκίρις, ενώ στην Τουρκία η Γαλατασαράι μείωσε την σειρά των τελικών σε 2-1, μετά τη νίκη της επί της Ούλκερ Φενερμπαχτσέ, η οποία πάντως έχει το προβάδισμα.

Η Παρτίζαν θα εκπροσωπήσει τη Σερβία, η ΚΚ Ζάγκρεμπ πήρε τη θέση της Τσιμπόνα από τη Κροατία, ενώ στη Σλοβενία, ο τελικός ανάμεσα σε Κρκα Νόβο Μέστο και Ολύμπια Λιουμπλιάνας μετά το χθεσινό 63-61 της Κρκα, βρίσκεται στο 2-2. Στη Γερμανία ο τελικός είναι ανάμεσα σε Μπάμπεργκ-Άλμπα Βερολίνου (σκορ 1-1) και στην Πολωνία επικράτησε η Πρόκομ.

Τι θα γίνει με την Μπιλμπάο στην Ισπανία ή την Γαλατασαράι στην Τουρκία και την Κίμκι στην Ρωσία;

Αν πάρουν το πρωτάθλημα παίζουν στην Ευρωλίγκα. Αν όχι ...περιμένουν τη σειρά τους. Η Μπιλμπάο έχει πιθανότητες να παίξει ως 2η (ειδικά αν η Πρόκομ πάρει wild card). Κάθε χώρα έχει μάξιμουμ συμμετοχή πέντε ομάδων, άρα χωράει και πέμπτη ισπανική ομάδα στους ομίλους. Πιθανότητες έχει και η Καντού, που μάλλον θα είναι δευτεραθλήτρια Ιταλίας. Η Κίμκι και η Γαλατά, δύσκολα θα προλάβουν να είναι μέσα στις 8 ομάδες, που ακολουθούν τις 13 με το εγγυημένο συμβόλαιο

Πώς θα συμπληρωθεί η 24αδα της κανονικής περιόδου;

Με τις δυο ομάδες που θα περάσουν από τους δυο προκριματικούς γύρους (όπως έχει εξαγγείλει φέτος ο Μπερτομέου, θα είναι δυο φάιναλ-έιτ, με τους νικητές κάθε γκρουπ να παίρνουν το εισιτήριο) και την κάτοχο του ULEB Cup, δηλαδή την Ούνικς Καζάν από τη Ρωσία.

Τι θα γίνει με ΠΑΟΚ και Άρη;

Ο ΠΑΟΚ έχει σίγουρα μια θέση στα προκριματικά. Εκείνη του Άρη παίζεται, αν και δεν είναι απίθανο να συμπληρώσει την 16αδα των ομάδων που θα διεκδικήσουν δυο εισιτήρια για τους ομίλους της Ευρωλίγκας. Προς το παρόν δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τη λήξη των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ώστε να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο και να έχουμε πιο "ολοκληρωμένη" εικόνα.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags