Facebook Pixel Ο 10ος ξένος τερματοφύλακας στην ιστορία
| 2011-06-11 13:34:00

Ο 10ος ξένος τερματοφύλακας στην ιστορία

Ο 10ος ξένος τερματοφύλακας στην ιστορία

Ο Ολυμπιακός επενδύει και πιστεύει στον Φράνκο Κοστάνσο για την θέση του βασικού τερματοφύλακα, ο οποίος είναι ο 10ος ξένος πορτιέρο που φοράει την "ερυθρόλευκη" εμφάνιση.

Η απόφαση είχε παρθεί από καιρό και ήταν γνωστό πως μετά την αποχώρηση του Αντώνη Νικοπολίδη, ο διάδοχός του δεν θα είναι Έλληνας. Άλλωστε, δεν υπάρχει τερματοφύλακας από την χώρα μας, που να μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού, όπως θεώρησαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ.

Το αρχικό πλάνο λοιπόν, έλεγε πως ο Ούρκο Πάρντο θα πάρει την ευκαιρία να υπερασπιστεί την "ερυθρόλευκη" εστία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αν τα κατάφερνε, τότε θα έπαιρνε στο... σπίτι του, την φανέλα του βασικού.

Παρόλα αυτά, ο Βελγοϊσπανός γκολκίπερ, έκανε δύο μεγάλα και ίδια λάθη. Οι παράλογες απαιτήσεις του προς την διοίκηση του Ολυμπιακού, άλλαξαν άρδην το κλίμα και πλέον, από πρώτος στις επιλογές, η περίπτωση του απορρίφθηκε μια και καλή. Φυσικά, κακό στον εαυτό του έκανε και όχι στον Ολυμπιακό...

Από ΄κει και πέρα, οι ιθύνοντες των πρωταθλητών Ελλάδας, στράφηκαν σε άλλες περιπτώσεις παικτών και τελικά κατέληξαν στον Φράνκο Κοστάνσο. Ο 30χρονος άσος θα είναι ο δεύτερος Αργεντινός τερματοφύλακας που θα φορέσει την εμφάνιση του Ολυμπιακού, αλλά ο πρώτος που θα πραγματοποιήσει επίσημη εμφάνιση.

Συνολικά μάλιστα, θα είναι ο 10ος ξένος γκολκίπερ, που έρχεται στον Πειραιά και άπαντες ελπίζουν να είναι το 10 το καλό. Ο πρώτος Αργεντινός πορτιέρο που φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού, δεν είναι βέβαια καλό παράδειγμα και λίγοι θα τον θυμούνται. Ας δούμε τώρα τους 9 προκατόχους αλλοδαπούς του Φράνκο Κοστάνσο.

Αλμπέρτο Πολέτι

Ο διοίκηση του Γουλανδρή που σάρωνε τα πάντα την δεκαετία του '70, φέρνει στον Πειραιά έναν φημισμένο τερματοφύλακα από την Αργεντινή. Το όνομα αυτού, Αλμπέρτο Πολέτι. Ένας τερματοφύλακας με πλούσιο βιογραφικό, που όμως ποτέ δεν έπαιξε σε επίσημο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Ο Αργεντινός ήταν μάλιστα στην φυλακή για ένα μήνα στην χώρα του και όταν αποφυλακίστηκε του είχαν απαγορεύσει το ποδόσφαιρο, λόγω συμμετοχής σε επεισόδια στο διηπειρωτικό με την Μίλαν. Κάπου εκεί, μπαίνει στην ιστορία ο Ολυμπιακός, όπου μάλλον το μετάνιωσε...

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος, βλέποντας πως ο Πολέτι δεν μπορεί να προσφέρει στην ομάδα, ζητά από την τότε διοίκηση να του αγοράσει έναν τερματοφύλακα. Οι "ερυθρόλευκοι" απέκτησαν τον εκπληκτικό Κελεσίδη και η ιστορία από κει και πέρα είναι γνωστή.

Υπήρχε πάντως μια φήμη για τον Πολέτι, πως επειδή ήταν εγχειρισμένος δεν μπορούσε να πέσει από μια πλευρά και είναι γεγονός πως ήρθε στην Ελλάδα για τα... τελευταία ένσημα.

Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι (1987-88, 10 συμμετοχές)

Ο πρώτος ξένος τερματοφύλακας που έπαιξε (όχι απλά αποκτήθηκε) στον Ολυμπιακό, ήταν ο Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι. Η διοίκηση του Κοσκωτά, έφερε σε ηλικία 28 ετών τον Πολωνό πορτιέρο, όμως η επιλογή της μόνο καλή δεν αποδείχτηκε στην συνέχεια.

Ο Καζιμιέρσκι έπαιξε μόλις σε 10 αγώνες και αυτούς στο πρώτο μισό της σεζόν και μάλιστα το τελευταίο του ματς ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης. Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον "αιώνιο" αντίπαλο Παναθηναϊκό και γνώρισε βαριά ήττα με 1-4. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Πολωνός πορτιέρο, που έφταιγε τουλάχιστον στα 3 από τα 4 γκολ και από τότε δεν ξανάπαιξε. Δείτε το video και θα καταλάβετε...

Φώτης Στρακόσια (1993-97, 44 συμμετοχές)

Ο τρίτος της... παρέας δεν ήταν κακή επιλογή όπως οι προηγούμενοι. Ο λόγος για τον Φώτη Στρακόσια, που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1993, από τον... γείτονα Εθνικό. Ο Αλβανός γκολκίπερ, ήταν μια αξιόπιστη λύση για τα γκολπόστ και όποτε του ζητήθηκε, βοήθησε την ομάδα του. Ποτέ δεν καθιερώθηκε ως πρώτος τερματοφύλακας, όμως δεν ήταν αυτός ο λόγος που μετακόμισε στον Ολυμπιακό.

Συνολικά, τα 4 χρόνια που αγωνίστηκε με την "ερυθρόλευκη" φανέλα, είχε 44 συμμετοχές, δηλαδή 11 μέσο όρο κάθε σεζόν. Την πρώτη του χρονιά ήταν στην σκιά του Αλέκου Ράντου, όμως παρόλα αυτά πρόλαβε να αγωνιστεί 11 φορές.

Το 1994-95 ήταν η πιο παραγωγική χρονιά του Στρακόσια στην "ερυθρόλευκη" καριέρα του, καθώς υπερασπίστηκε 17 φορές την εστία του Ολυμπιακού, ενώ την ίδια σεζόν ο Κυριάκος Τοχούρογλου είχε 2 συμμετοχές παραπάνω.

Την επόμενη χρονιά ο Αλέκος Ράντος επανήλθε και ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας αφήνοντας στον πάγκο τον Αλβανό γκολκίπερ, ενώ την τελευταία του σεζόν, ήρθε το αστέρι από τις ακαδημίες των Πειραιωτών, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, να πάρει την φανέλα του βασικού στο σπίτι του.

Γιουράι Μπούτσεκ (2003-05, 7 συμμετοχές)

Χρειάστηκε να περάσουν 6 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί στον Ολυμπιακό ξανά ξένος τερματοφύλακας. Και τ' όνομα αυτού... Γιουράι Μπούτσεκ. Μετά από 6 γεμάτες και επιτυχημένες χρονιές στην Skoda Ξάνθη (1997-2003), ο Γιουράι Μπούτσεκ κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του το καλοκαίρι του 2003 και παίρνει μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Ο Σλοβάκος γκολκίπερ παίρνει την μεγάλη ευκαιρία, αλλά δεν την αξιοποιεί και αποδεικνύει πως το βάρος της "ερυθρόλευκης" φανέλας δεν μπορεί να το σηκώσει όποιος κι όποιος...

Μια χρονιά (2003-2004) όπου ο Ολυμπιακός έχει τέσσερις ισάξιους τερματοφύλακες (ο Ελευθερόπουλος ήταν ο καλύτερος αλλά ήταν στα... τελειώματα), ο Μπούτσεκ αποτελεί την τρίτη επιλογή, πίσω από Φάνη Κατεργιαννάκη και Κλεόπα Γιάννου. Παρόλα αυτά έπαιξε 7 φορές με την φανέλα του Ολυμπιακού (4 στο πρωτάθλημα, 1 στο Κύπελλο, 1 στην Ευρώπη).

Την επόμενη σεζόν (2004-2005) παρακολουθεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα -τότε- Αντώνη Νικοπολίδη να βγάζει όλη την δουλειά (46 συμμετοχές) και τον Γιάννου να τον συμπληρώνει (5 συμμετοχές) και κάπως έτσι περνά η χρονιά, δίχως συμμετοχή. Κάπου εκεί τελείωσε η "ερυθρόλευκη" σύντομη και ανεπιτυχής καριέρα του.

Έρβιν Λέμενς (2005-07, 0 συμμετοχές)

Με διαφορά, ο χειρότερος τερματοφύλακας που έχει φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Ήρθε στον Πειραιά στις 18 Ιουλίου του 2005 και έφυγε δύο χρόνια αργότερα, χωρίς να πραγματοποιήσει ούτε μια (!) επίσημη εμφάνιση!

Χρησιμοποιήθηκε σ' ένα φιλικό προετοιμασίας το 2005 κόντρα στην Λίβερπουλ και από τις αμέτρητες γκάφες που έκανε, οι "ερυθρόλευκοι" κατάλαβαν πως έχει... ταλέντο! Στο δεύτερο γκολ των "ρεντς" ο Βέλγος γκολκίπερ ήταν εκτός εστίας δίχως κάποιο λόγο και έδωσε την ευκαιρία στον Μοριέντες να πετύχει ένα από τα πιο ξεκούραστα γκολ της καριέρας του.

Ο Έρβιν Λέμενς ήταν επιλογή του Τροντ Σόλιντ, όμως παρόλα αυτά ο Νορβηγός κατάλαβε το λάθος του και δεν τον έβαλε ούτε σ' ένα παιχνίδι. Είχε βέβαια και κάποιους τραυματισμούς, αλλά ποιος το θυμάται αυτό; Εδώ καλά, καλά δεν θυμόμαστε τον ίδιο τον Λέμενς!

Όπως καταλαβαίνετε, η φωτογραφία είναι σπάνια και συλλεκτική. Αξίζει πάντως, γιατί "ιδρώσαμε" για να τον βρούμε με την εμφάνιση του Ολυμπιακού..

Tίμοσλαβ Μπούτινα (2006-08, 4 συμμετοχές)

Άλλη μια επιλογή τερματοφύλακα του Τροντ Σόλιντ που έπιασε... πάτο! Φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Έρβιν Λέμενς, αφού ήρθε στον Ολυμπιακό το 2006 με τις καλύτερες προδιαγραφές, αλλά τον "χτύπησαν" οι τραυματισμοί.

Ο Νορβηγός προπονητής τον γνώριζε καλά από το Βέλγικο πρωτάθλημα που έπαιζε με την φανέλα της Μπριζ και το 2006 όπου τελείωνε το συμβόλαιό του με τους "κυανόμαυρους" εισηγήθηκε την απόκτησή του. Ο Μπούτινα είχε πολύ καλό όνομα στην αγορά καθώς είχε αρκετές συμμετοχές και στην Εθνική Κροατίας, όμως στον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να δείξει τις ικανότητές του.

Όταν έφτασε στον Πειραιά γνώριζε πως θα ήταν στην σκιά του Αντώνη Νικοπολίδη, όμως άπαντες ήταν ευχαριστημένοι γιατί στο ρόστερ υπήρχαν 2 πολύ καλοί και πρωτοκλασάτοι τερματοφύλακες. Λογάριασαν όμως δίχως τους τραυματισμούς. Ο Κροάτης είχε πρόβλημα στην ωμοπλάτη, έμεινε αρκετό καιρό εκτός, ο Νικοπολίδης τράβηξε γι' άλλη μια χρονιά όλο το... κουπί και έτσι το 2008 οι δρόμοι Ολυμπιακού και Μπούτινα χώρισαν!

Ο Κροάτης πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 4 φορές με την φανέλα των Πειραιωτών και το 2008 έλυσε την συνεργασία του, όμως δεν έμεινε για πολλές μέρες άνεργος! Τέσσερις μέρες αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με την αγαπημένη του Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Πάβελ Κόβατς (2008-2010, 5 συμμετοχές)

Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008 προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και αρκετά αρνητικά σχόλια. Ο Σλοβάκος έκανε 3 καλές χρονιές με τον Απόλλων Καλαμαριάς, όμως δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του.

Στον Πειραιά ήρθε περισσότερο για να συμπληρώσει τον Αντώνη Νικοπολίδη και να καλύψει το κενό του Σηφάκη (!), όμως για καλή τύχη των "ερυθρολεύκων" ο Έλληνας πορτιέρο δεν τραυματίστηκε.

Την πρώτη χρονιά (2008-2009) είχε 3 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα και μια στην Ευρώπη, όμως τίποτα παραπάνω... Το 2009-10 στο μεγάλο Λιμάνι ήταν πίσω από Νικοπολίδη και Πάρντο και είχε μόλις μια συμμετοχή. Αποχώρησε από την ομάδα πέρσι το καλοκαίρι και μοιάζει δεδομένο πως σε λίγο καιρό, δεν θα το θυμάται κανείς.

Ούρκο Πάρντο (2009-2011, 29 συμμετοχές)

Όπως σας προαναφέραμε, πρόκειται για μια περίπτωση ποδοσφαιριστή, που καταστρέφει την καριέρα του από τις επιλογές του. Είχε μια λαμπρή ευκαιρία να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό, όμως την πέταξε στα σκουπίδια, βάζοντας πάνω απ' όλα τις οικονομικές αποδοχές.

Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι με τον Ισπανό και αυτό αποδείχτηκε σε δύο περιπτώσεις. Αρχικά αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2009 με μορφή δανεισμού από την Ραπίντ Βουκουρεστίου και παρά το γεγονός πως στην πρώτη του χρονιά είχε μόλις 4 συμμετοχές, οι Πειραιώτες του έδωσαν την ευκαιρία να παραμείνει και να δείξει πως αξίζει μια θέση στο ρόστερ.

Την σεζόν που μας πέρασε, ο Ερνέστο Βαλβέρδε πήρε το ρίσκο και τον χρησιμοποίησε σε 24 αγώνες, αφήνοντας στον πάγκο τον Αντώνη Νικοπολίδη και δικαιώθηκε. Πήρε λοιπόν την ευκαιρία να είναι βασικός σε μια μεγάλη ομάδα, θα μπορούσε να είναι και τις επόμενες χρονιές, όμως οι παράλογες απαιτήσεις του δύο φορές, τον άφησαν εκτός πλάνων. Αν θα αγωνιστεί ξανά σε ομάδα επιπέδου Ολυμπιακού, θα είναι ένα... θαύμα.

Μπάλας Μέγιερι (2010-..., 3 συμμετοχές)

Μια από τις τελευταίες μεταγραφές του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό ήταν ο Μπάλας Μέγιερι. Ένας νεαρός, ταλαντούχος Ούγγρος τερματοφύλακας, που ήρθε από την Φερεντσβάρος για back up.

Ήταν και θα είναι και την επόμενη χρονιά, η τρίτη επιλογή στην θέση του τερματοφύλακα για τους Πειραιώτες, όμως παρόλα αυτά κατάφερε να παίξει σε τρία παιχνίδια την περασμένη σεζόν. Το πρωτάθλημα είχε κριθεί και ο Βαλβέρδε του έδωσε την ευκαιρία στα ματς με την Καβάλα, τον Ατρόμητο και την ΑΕΛ.

Δεν τον έχουμε δει ακόμα σε δύσκολο παιχνίδι για να τον κρίνουμε, όμως έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να μας αποδείξει πως αξίζει να είναι στον Ολυμπιακό. Άλλωστε είναι μόλις 21 ετών.

Πηγή: Sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags