Facebook Pixel 77 παίκτες, μία ομάδα...
| 2011-06-13 16:56:00

77 παίκτες, μία ομάδα...

77 παίκτες, μία ομάδα...

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Αυτό είναι το κοινό μυστικό που έχει καθιερώσει τον Παναθηναϊκό στη κορυφή.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, από το καλοκαίρι του 1997, όταν δηλαδή έφτιαχνε την ομάδα που έμελλε τελικά να τον ξαναφέρει μετά από 14 χρόνια στη «γη της επαγγελίας», μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι έχει αποκτήσει 77 παίκτες.

Δηλαδή, περίπου πέντε ανά χρονιά. Μεγάλα ονόματα, παίκτες που ήρθαν για να γίνουν ηγέτες, παίκτες που ποτέ δεν ήταν σταρ αλλά είχαν ένα ρόλο στη ομάδα. Κάποιοι ΝΒΑερς που πέρασαν και δεν ακούμπησαν και κάποιοι άλλοι που έμειναν αιώνιοι έφηβοι.

Από όλα έχει ο μπαξές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόσημο είναι θετικό, αφού το «τριφύλλι» μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια έχει σαρώσει τα πάντα. Πάμε να θυμηθούμε τους παίκτες που αποκτήθηκαν σε αυτά τα 14 καλοκαίρια...

Καλοκαίρι 1997: η αρχή του καλού
Η πίεση είναι τεράστια διότι ο Παναθηναϊκός απέχει 14 ολόκληρα χρόνια από τη κορυφή. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι προσλαμβάνουν τον Λευτέρη Σούμποτιτς στο τιμόνι της ομάδας, κάνοντας του σαφές ότι είναι έτοιμοι να τινάξουν εκ΄νέου τη μπάνκα στο αέρα προκειμένου ο Παναθηναϊκός να επανέλθει στη κορυφή.To είπαν και το έκαναν καθώς λίγες μέρες αργότερα το αεροδρόμιο του Ελληνικού βουλιάζει καθώς στην Ελλάδα φτάνει για λογαριασμό του «τριφυλλιού» ο τρεις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Λέικερς Μπάιρον Σκοτ,.Λίγες μέρες αργότερα με συνοπτικές διαδικασίες θα έρθει και ο Ντίνο Ράτζα με το οποίο το φλερτ είχε ξεκινήσει 15 μήνες πριν όταν ο Κροάτης σέντερ είχε βρεθεί στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού στο Παρίσι όταν οι "πράσινοι" κατέκτησαν το πρώτο Ευρωπαικό.Εκείνη τη χρονιά επίσης θα έρθουν ο Φάνης Χριστοδούλου στο τέλος της μεγάλης του καριέρας του, ο Κώστας Παταβούκας θα επιστρέψει μετά από ένα χρόνο στη Ιταλία, ο νεαρός τότε και πολύ ελπιδοφόρος Γιώργος Καλαϊτζής, o Γερμανός σέντερ Σάσα Χούπμαν αλλά και οι 17χρονοι τότε Φώτσης και Γλυνιαδάκης.

Καλοκαίρι 1998: «Πρωτάθλημα μεσ' το Παλέ»
O Παναθηναϊκός μετά χιλίων κόπων και βασάνων είναι ξανά στη κορυφή και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας για το "τριφύλλι"είναι η παραμονή σε αυτήν. Ο Παναθηναϊκός θα είναι και πάλι η ομάδα που θα κάνει το μεγάλο μεταγραφικό "μπαμ" φέρνοντας το μεγάλο Ντέγιαν Μποντιρόγκα που λίγες πριν είχε "σκοτώσει" τη Εθνική μας ομάδα στο ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Αθήνας.Μαζί με τον τεράστιο Σέρβο γκαρντ-φοργουορντ, θα έρθει ο Νίκος Μπουντούρης για να καλύψει τότε το κενό του Γιώργου Καλαϊτζή που είχε τραυματιστεί. Επίσης θα έρθει ο Ιρλανδός φόργουορντ Πάτρικ Μπερκ, ο Νάντο Τζεντίλε και ο πολλά υποσχόμενος Κώστας Μάγλος.

Καλοκαίρι 1999: Αναλαμβάνει ο «Ζοτς»
O Παναθηναϊκός έχει πάρει το πιο σπουδαίο πρωτάθλημα της ιστορίας του, δίνοντας σάρκα και οστά στο μεγάλο πόθο των οπαδών του: «πρωτάθλημα μες στο Παλέ». Από εκείνη την ομάδα αποχωρούν οι Νίκος Οικονόμου και Ντίνο Ράντζα αλλά και ο προπονητής Λευτέρης Σούμποτιτς ο οποίος θα έχει διάδοχο τον "Ζοτς". Ο Παναθηναϊκός για ένα ακόμα καλοκαίρι είναι αυτός που θα φέρει τα μεγάλα ονόματα Ζέλικο Ρέμπρατσα και Όντεντ Κάτας προστείθενται στο "πράσινο" ρόστερ και μαζί τους έρχονται και οι Ρότζερς και Καράγκουτης. Ο στόχος ξεκάθαρος από την αρχή και είναι το δεύτερο Ευρωπαϊκό, στόχος που εν τέλει θα πραγματοποιειθεί.

Καλοκαίρι 2000: Λίγες και καλές
Για πρώτη φορά μετά από πολλά καλοκαίρια στον Παναθηναϊκό δεν έρχεται κάποιος σούπερ σταρ, αλλά δύο πολύ χρήσιμοι παίκτες προσθέτονται στο "πράσινο" ρόστερ: Ντάριλ Μίντλετον και Γιώργος Μπαλογιάννης, ενώ μαζί τους έρχονται και οι νεαροί Ροδόστογλου και Βούλγαρης.

Καλοκαίρι 2001: Τα κενά καλύπτονται
O Παναθηναϊκός αποκτά τον Τούρκο "μπόμπερ" της ΑΕΚ, Ιμπραήμ Κουτλουάι. Επίσης, αντί του Ζέλικο Ρέμπρατσα, που μετακομίζει στο ΝΒΑ, έρχονται για να καλύψουν το κενό ο Λάζαρο Παπαδόπουλο και ο Γιάννη Γιαννούλη. Αυτές δεν είναι οι μόνες μεταγραφές, αφού τα «πράσινα» φοράνε και οι Γιάννης Σιούτης, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Πέπε Σάντσεθ και Κόρεϊ Αλμπάνο.

Καλοκαίρι 2002: Χωρίς Ντέγιαν στη νέα εποχή
Και ξαφνικά... σοκ! Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα αποχωρεί. Πράγμα που προκαλεί μέγα αναστάτωση, αλλά ταυτόχρονα και μία διάθεση ανανέωσης. Έτσι εκτός από το Αμερικάνο Αριέλ Μακ Ντόναλντ που θα έρθει ως βαρόμετρο όλοι οι άλλοι παίκτες που θα αποκτηθούν θα είναι παίκτες μέλλοντος. Ο Αντώνης Φώτσης επιστρέφει μετά από ένα χρόνο στο ΝΒΑ, ο Κώστας Τσαρτσαρής μπαίνει στο... team, ενώ θα αποκτηθεί και ο Σλοβένος γκαρντ Γιάκα Λάκοβιτς. Επιπλέον, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς καλεί για βοήθεια τον συγχωριανό του, Γιούριτσα Ζούζα (είναι και αυτός απ΄λο το Τσάτσακ) και επιλέγει από την... ξένη αγορά τον Ρόντνεϊ Μπιούφορντ. Ο Αμερικανός έρχεται «φτιαγμένος» για καλό μπάσκετ, αλλά (προς το τέλος της χρονιάς) «φτιαγμένος» γενικότερα...

Καλοκαίρι 2003: Η ώρα του Μπατίστ
Μεταγραφική υπέρβαση δεν γίνεται. Αλλωστε, δεν υπάρχει και κανένας ιδιαίτερος λόγος για κάτι τέτοιο, αφού ο ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ μικρός. Φυσικά, έχουμε τις απαραίτητες προσθήκες -με Ελληνες κατά βάση- οι περισσότερες εκ των οποίων αποδείχθηκαν (άμεσα, αργότερα ή αρκετά αργότερα) «χρυσές». Αρκεί να θυμίσουμε πως αυτό το καλοκαίρι έρχεται στην χώρα μας ο Μάικ Μπατίστ. Οχι όμως, μόνο αυτός. Οι Νίκος Χατζηβρέτας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Γκαγκαλούδης, Ντούσαν Σάκοτα και Γιώργος Μασλαρινός αναλαμβάνουν δράση.

Καλοκαίρι 2004: Ο... μελλοντικός αρχηγός!
Ιστορικό -αν μη τι άλλο- καλοκαίρι. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης... κατηφορίζει στο ΟΑΚΑ. Αυτό είναι το σημαντικό αυτής της στιγμής και μία κίνηση που γνωρίζοντας πλέον τη συνέχεια, χαρακτηρίζεται ως η κομβική απόφαση για την ανέγερση της Δυναστείας. Μαζί με τον «Μήτσο» πάντως, στην ομάδα παίρνουν μεταγραφή και οι Βλάντο Στσεπάνοβιτς, Βασίλης Ξανθόπουλος και Πάτρικ Φέμερλινγκ. Λίγους μήνες αργότερα ο Παναθηναϊκός προσθέτει και έναν ακόμα ψηλό για να βοηθήσει τον Μάικ Μπατίστ. Ο ψηλός αυτός, είναι ο Λόνι Μπάξτερ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως τελικά βοήθησε όσο έπρεπε και όσο θεωρητικά μπορούσε.

Καλοκαίρι 2005: Δύο ήταν αρκετοί
Δύο προσθήκες ήταν υπεραρκετές. Ο Παναθηναϊκός δεν χρειαζόταν ουσιαστικά πολλά πράγματα και συν τις άλλοις ο Βασίλης Σπανούλης και ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, είχαν όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν ο «Ζοτς» για να αναβαθμίσει το ρόστερ του. Λίγο αργότερα, γίνεται και τρίτη προσθήκη. Ενός ακόμα Αμερικανού φόργουορντ-σέντερ (τύπου Μπάξτερ), ο Μπράντον Χάντερ, ο οποίος εκτός του ότι έσπασε το χέρι του, γενικά δεν είχε δείξει έτοιμος για τα «πράσινα».

Καλοκαίρι 2006: Ουδείς αναντικατάστατος
Ο Παναθηναϊκός χάνει δύο από τους πιο σημαντικούς παίκτες του. Τον Σπανούλη και τον Λάκοβιτς. Αρχικά φαίνεται ότι η ομάδα ταράσσεται. Ο Ομπράντοβιτς όχι μόνο δεν πανικοβάλλεται, αλλάφτιάχνει την ομάδα που θα κατακτήσει το πρώτο "triple crown" στην ιστορία. Ερχονται οι Σάνι Μπετσίροβιτς, Μίλος Βούγιανιτς, Ραμούνας Σισκάουσκας, Δήμος Ντικούδης και όλοι τους θα βοηθήσουν στο έπακρο. Αντίθετα οι Τόνι Ντελκ και Ρομπέρτας Γιαφτόκας αποτελούν τις μεγάλες απογοητεύσεις σε μία πραγματικά πάρα πολύ σπουδαία σεζόν.

Καλοκαίρι 2007: Ηρθε ο «Σάρας»
Μετά από πολλά χρόνια γίνεται ξανά το μεγάλο μεταγραφικό «μπαμ». Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι εδώ! Επίσης στο «τριφύλλι» επιστρέφει ο Βασίλης Σπανούλης μετά από ένα χρόνο στο ΝΒΑ. Επίσης, οι 23χρονοι Στράτος Περπέρογλου και Κένεντι Ουίνστον αμφότεροι έρχονται από το Πανιώνιο. Μαζί στο ΟΑΚΑ (όχι βέβαια, από τον Πανιώνιος, αλλά από τον Ολυμπιακό) και ο Αντριγια Ζίζιτς. Τέλος, στα μισά περίπου της σεζόν αποκτιέται και ο Νίκολα Πρικάτσιν για να ενισχύσει την φροντ λάιν του Παναθηναϊκού μετά τον τραυματισμό που είχε ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Καλοκαίρι 2008: Φώτσης Vol.3
Η περιφέρεια είναι το πρώτο μέλημα του Ομπράντοβιτς. Οχι βέβαια ότι ξεχνάει και τη ρακέτα. Ετσι, μπαίνουν στο κόλπο ο Ντρου Νίκολας και ο Νίκολα Πεκοβιτς. Εχουμε και τρίτη επιστροφή του Αντώνη Φώτση, ενώ οι Κέτσμαν, Σερμαντίνι και Βεργίνης βοηθάνε περιστατικά, λίγο και πολύ στις προπονήσεις.

Καλοκαίρι 2009: Nick the Greek
Οι Νικ Καλάθης και Μιλένκο Τέπιτς υπογράφουν πριν καν καλά καλά πιάσουν οι πρώτες ζέστες. Ο Γιώργος Μπόγρης γίνεται επένδυση για το μέλλον και ο Γιούριτσα Γκόλεματς, ο οποίος έκανε προετοιμασία με τον Παναθηναϊκό και ο «Ζοτς» τον κρατάει στο ξεκίνημα της σεζόν. Οχι όμως, παραπάνω. Μία σημαντική προσθήκη είναι αυτή του Μάρκους Χάισλιπ, άσχετα αν ο Αμερικανός για τους... λόγους, «χαιρέτησε» σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Καλοκαίρι 2010: Στο βάθος... ΟΜΑΔΑ
Ωρα σημαντικών αλλαγών, αλλά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι και πάλι ψύχραιμος και πάλι γνώστης του πως να διαχειριστεί την κατάσταση. Φεύγει ο Σπανούλης, μαζί του και ο Πέκοβιτς (για το ΝΒΑ), αλλά και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος δεν έλεγε να ρίξει -όσο έπρεπε- τις οικονομικές του απαιτήσεις. Οι απαντήσεις έρχονται και στα μεταγραφικά και εν τέλει στο γήπεδο. Οι Ρομέιν Σάτο, Αλεκς Μάριτς, Ιαν Βουγιούκας, Κώστας Καιμακόγλου είναι πλέον «πράσινοι». Και στο τέλος της σεζόν απόλυτοι πρωταθλητές. Φυσικά μαζί με τους υπόλοιπους «στρωμένους» Παναθηναϊκούς!

Πηγή: superbasket.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags