14/06/11 - 09:46

Οι δυο δρόμοι για τον Μανωλά

Μία... ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος του 'Ελληνα στόπερ από τον Γ. Ξενάκη.

Οι δυο δρόμοι για τον Μανωλά
36.179views 0shares

Aναλυτικά το άρθρο του:

Έγινε τις προάλλες μια συγκεκριμένη πρόταση της διοίκησης της ΑΕΚ προς τον Κώστα Μανωλά. Η μη αποδοχή της και αντιπρόταση του μικρού, παρουσιάστηκε ως “άρνηση” να ανανεώσει με τους προτεινόμενους όρους της ΑΕΚ. Και παρουσιάστηκε κατά τρόπο που συνιστά ποινικό αδίκημα. Στην πυρά ο Κωστάκης επειδή διέπραξε το ατόπημα να μην αποδεχτεί με την πρώτη τα ποσά της ΑΕΚ.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω κάτι. Δουλειά του δημοσιογράφου είναι να κρατά αποστάσεις από τέτοιου είδους διαπραγματευτικά παζάρια και να μην παίρνει το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς. Ούτε στη διοίκηση να πουλήσει εκδούλευση ρίχνοντας όλο το ανάθεμα στον ποδοσφαιριστή, αλλά ούτε και να αβαντάρει τα συμφέροντα του παίκτη, εκτοξεύοντας βέλη κατά της διοίκησης.

Μεταξύ της ΑΕΚ και του Μανωλά έγινε αυτό που συμβαίνει σε όλες τις ομάδες του πλανήτη. Μια πρόταση ανανέωσης της συνεργασίας, έναν χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου. Συνεπώς οι δυο πλευρές βρίσκονται σε φάση διαπραγματεύσεων, οι οποίες σε μια ανανέωση μπορεί να είναι απλές, τις περισσότερες φορές ωστόσο είναι πολύπλοκες. Επίπονες. Στα παζάρια υπάρχουν κινήσεις τακτικής και από τις δυο μεριές.

Έχουμε λοιπόν ως δεδομένο ότι η ΑΕΚ έκανε μια πρόταση 800.000 ευρώ για τρία χρόνια στον 20χρονο ποδοσφαιριστή. Και από την άλλη την αντιπρόταση Μανωλά που για το ίδιο διάστημα θέλει περίπου 1,2 εκατομμύρια.

Άποψη μου είναι πως η πρόταση της ΑΕΚ, με βάση την οικονομική συγκυρία και τις σχεδόν ανύπαρκτες δυνατότητες της ΠΑΕ, είναι εξαιρετική. Όχι επειδή μιλάμε για παιδί 20 χρόνων που ακόμα δεν έχει καθιερωθεί, αλλά επειδή στη σημερινή εποχή και οι αποδοχές των ποδοσφαιριστών, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση (και σ' αυτές δεν εντάσσουμε μια Ρεάλ ή μια Ίντερ), μειώνονται δραματικά.

Υπάρχει μια φθίνουσα πορεία στα συμβόλαια και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να δούμε κι όχι να κρίνουμε την όποια αξία ενός ποδοσφαιριστή με βάση την ηλικία του. Πριν από έντεκα χρόνια ο Νικολαΐδης και ο Τσιάρτας εισέπρατταν ο καθένας περίπου 300 εκατομμύρια δραχμές ετησίως από την ΑΕΚ της NetMed. Χρήματα που με την αντιστοιχία σε ευρώ και τον πληθωρισμό, ουδείς Έλληνας ποδοσφαιριστής μπορεί να λάβει στις μέρες μας.

Ο Αδαμίδης έκρινε ότι ο Μανωλάς πρέπει του χρόνου να πάρει 230 χιλιάρικα και ο Γκέντσογλου που δεν έκανε ούτε τα μισά ματς 240. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Η πρόταση των 800 χιλιάδων της ΑΕΚ για τρία χρόνια μαζί με τα μπόνους φτάνει σχεδόν το εκατομμύριο. Ο Μανωλάς δεν θέλει μπόνους, ζήτησε πάγια 1,2 εκατομμύρια. Τόσο κοστολόγισε τον εαυτό του, την ποδοσφαιρική του αξία και μπήκε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Δεν νομίζω πως υπάρχει καμία παράλογη διαδικασία ή λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων από τον μικρό. Διαπραγματεύεται για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο. Ναι από τα 20, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός στο ποδόσφαιρο που να απαγορεύει σ' έναν 20χρονο να διεκδικεί μεγάλο συμβόλαιο. Από κει και πέρα, στις διαπραγματεύσεις γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πιθανόν να ανέβει λίγο η ΑΕΚ, να πέσει λίγο ο ποδοσφαιριστής και να βρεθεί η χρυσή τομή. Και αν δεν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να κινήσει η διοίκηση τις διαδικασίες πώλησης έτσι ώστε να μην ζημιωθεί οικονομικά, χάνοντας (του χρόνου) ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο.

Λάθος θα είναι να “δώσει” στον κόσμο η διοίκηση τον Μανωλά. Το “κακό παιδί” που δεν ανανεώνει, που έχει παράλογες απαιτήσεις και δεν συμμορφώνεται. Η ΑΕΚ δεν έχει την πολυτέλεια να “τρώει” τα παιδιά της, να κόβει την μπάλα από παίκτες, μόνον και μόνον επειδή αρνούνται να ανανεώσουν. Ο αντίκτυπος θα είναι αρνητικός, ιδίως σε νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα βλέπουν μια τέτοια μεταχείριση απέναντι σ' έναν ταλαντούχο και εξελίξιμο ποδοσφαιριστή.

Είναι γεγονός πάντως ότι από τοποθετήσεις φίλων της ΑΕΚ σε αθλητικά ραδιόφωνα και ιδίως από διαδικτυακά μηνύματα, έχει διαμορφωθεί ένα άκρως αρνητικό κλίμα γύρω από τον Μανωλά. Αμφισβητούνται τα πάντα, ο χαρακτήρας του και τα ποδοσφαιρικά του προσόντα. Το ότι δεν είναι ψαρωμένος και μιλάει περισσότερο απ' όσο θάπρεπε στα αποδυτήρια δεν είναι κατά ανάγκη κακό. Πιθανόν να είναι κι ένα δείγμα της αυτοπεποίθησης που έχει. ΑΕΚτζής φανατικός, οπαδός, αλλά και με θέληση να εξελιχθεί, να κυριαρχήσει. Να αντιμετωπίζεται ως προσωπικότητα όταν με το καλό ωριμάσει ποδοσφαιρικά.

Για τα προσόντα του οι γνώμες διχάζονται. Ακούω απόψεις του στιλ ότι όταν δεν παίζει δίπλα στον Δέλλα, χάνει τα αυγά και τα πασχάλια. Μα είναι λογικό, ο οποιοσδήποτε νεαρός ποδοσφαιριστής να είναι καλύτερος όταν παίζει με τον Δέλλα και όχι με τον Νασούτι. Δεν θα μπω στη διαδικασία να τον συγκρίνω με τον Παπασταθόπουλο, περιμένω κι άλλο δείγμα τόσο από τον Μανωλά, όσο και από τον Σωκράτη όπου κι αν παίξει του χρόνου. Πιθανόν ο “Παπ” να ήταν πιο ταλαντούχος όταν ξεκινούσε στην ΑΕΚ. Ο Μανωλάς ο,τι κατάφερε μέχρι τώρα, το λίγο, το πέτυχε πρωτίστως με τη δουλειά του. Την έξτρα δουλειά. Τις ατελείωτες ατομικές προπονήσεις με προπονητή στίβου. Ταχύτητα, αντοχή, αλτικότητα. Προπονήσεις ατομικές που συνέχισε και φέτος. Και βέβαια έχει κάνει γκάφες σε παιχνίδια και λάθη που κόστιζαν. Και ο Δέλλας πριν από 14 χρόνια στον Άρη (και) λάθη έκανε.

Η ουσία είναι ότι ο Μανωλάς είναι ένα κεφάλαιο για την ΑΕΚ και από την άλλη η (τωρινή) διοίκηση (με το νυν ιδιοκτησιακό καθεστώς) δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγαλύτερη υπέρβαση. Συνεπώς έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, το ένα ζητούμενο είναι να τα βρουν οι δυο πλευρές με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν μένει άλλος δρόμος από την πώληση. Εκτιμώ ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να κρατήσει στο ρόστερ ποδοσφαιριστή Μανωλά που δεν θα έχει ανανεώσει, διότι ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να κινείται και να λειτουργεί μέσα σ' ένα δυσμενές γι' αυτόν περιβάλλον και να εισπράττει την αρνητική διάθεση του κόσμου.

Από κει και πέρα, δεδομένου ότι Μανωλάς έχει την υποστήριξη και καθοδήγηση του θείου του, εγείρεται ένα σοβαρό θέμα. Επιθυμεί πραγματικά η ΑΕΚ να κρατήσει τον μικρό και η (τωρινή) διοίκηση να έχει μέσα στα πόδια της τον θείο του; Ο Στέλιος Μανωλάς όσα πιστεύει για τον Σταύρο Αδαμίδη τα είπε του ιδίου. Επίσης φέρεται να απάντησε (έτσι όπως απάντησε) και στον Βασίλη Δημητριάδη, στην επισήμανση – παρατήρηση του τελευταίου ότι “έτσι όπως το πας, θα τον καταστρέψεις τον μικρό.”

Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι μεγάλη δόση “οργής” ή “αγανάκτησης” από οπαδούς της ΑΕΚ για το γεγονός ότι δεν ανανεώνει ο “Κωστάκης”, οφείλονται και σε θύμησες του παρελθόντος. Για τον “Στελάρα”. Την πιπιλούν πολλοί αυτοί την καραμέλα που ακόμα δεν λέει να λιώσει. Για τον Μανωλά που εκβίαζε και κάθε καλοκαίρι δεν κατέβαινε στην προετοιμασία πηγαίνοντας για ψάρεμα στη Νάξο. Σχεδόν 20 χρόνια έπαιξε στην ΑΕΚ. Και δεν κατέβηκε σε 3 προετοιμασίες. Το 1988. Το 1992. Και το 1996. Διεκδικώντας ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής και “σημαία” της ομάδας, καλύτερες απολαβές, σε άλλες ποδοσφαιρικά εποχές, χωρίς νόμους Μποσμάν, χωρίς μεγάλες ευκαιρίες και ηγεμονικά συμβόλαια.

Ναι, είχε τις ιδιορρυθμίες ή τις παραξενιές αν θέλετε. Τζόρας; Ναι. Ξεροκέφαλος; Ναι. Αλλά παράλληλα και ηγέτης. Που είχε τη συμβολή που είχε στην κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων. Εισπράττοντας ούτε τα μισά, από τα χρήματα που πήραν λίγα χρόνια μόνο αργότερα άλλοι παίκτες. Οι οποίοι αποχώρησαν άτιτλοι...

Πηγή: contra.gr