Facebook Pixel Τα οικονομικά δεδομένα απαγορεύουν τα λάθη
| 2011-06-15 15:01:00

Τα οικονομικά δεδομένα απαγορεύουν τα λάθη

Τα οικονομικά δεδομένα απαγορεύουν τα λάθη

Εξαιτίας του ανοίγματος στα οικονομικά, αλλά και των αλλαγών που έρχονται την ερχόμενη σεζόν από την UEFA, οι "ασπρόμαυροι" υποχρεούνται να κινηθούν σε τεντωμένο σχοινί αυτή τη μεταγραφική περίοδο
 

Γράφει ο Ευγένιος Δαδαλιάρας...

Το κεφάλαιο "προπονητής" έκλεισε σχετικά γρήγορα και χωρίς πολύ θόρυβο και εξαντλητικές προσπάθειες αυτό το καλοκαίρι για τον ΠΑΟΚ. Όπως εξελίχθηκε το συγκεκριμένο θέμα, κι έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τι συνέβη πέρυσι τέτοιον καιρό, με τις γνωστές συνέπειες, θα έλεγε κανείς ότι είναι καλός οιωνός για τη συνέχεια, όταν και πρόκειται να ανοίξει ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, αυτό των μεταγραφών.

Το δεύτερο αυτό κεφάλαιο είναι ακόμη πιο δύσκολο και πολύπλοκο, ειδικά αυτό το καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί πρέπει να συνδυαστούν πολλά πράγματα. Μάλιστα, πρέπει να συνδυαστούν με χειρουργική ακρίβεια, ώστε να αποφευχθεί και το παραμικρό λάθος.

Αυτή η μεταγραφική περίοδος δεν μοιάζει σε τίποτε με άλλες προηγούμενες, εξαιτίας κυρίως των οικονομικών δεδομένων της χώρας, αλλά και ειδικότερα της ίδιας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, οπότε οι διοικούντες την ομάδα είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν πάνω σε τεντωμένο σχοινί -και μάλιστα χωρίς την ασφάλεια του διχτυού που χρησιμοποιούν συνήθως οι ακροβάτες.

Ο... μπαμπούλας της UEFA

Είναι κοινό μυστικό -και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και σχετική αναφορά από τον Θόδωρο Ζαγοράκη στη συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτισε να δώσει την Πέμπτη 16/6- ότι στα οικονομικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπάρχει άνοιγμα, το οποίο δεν έκλεισε στο φινάλε αυτής της σεζόν.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι η UEFA, ως άλλη τρόικα, θέλει να επιβάλλει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οικονομικές συνθήκες τέτοιες, ώστε τα σωματεία τα οποία δεν είναι συνεπή και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους ισολογισμούς τους, να μην έχουν θέση ούτε καν στα μεγάλα εθνικά τους πρωταθλήματα -πολύ περισσότερο στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Ο... μπαμπούλας της UEFA δεν είναι κάτι καινούργιο. Συζητήθηκε πολύ τη σεζόν που έφυγε κι η αλήθεια σε ό,τι αφορά στους "ασπρόμαυρους", που είναι και διοίκηση Πρωτοδικείου, είναι ότι τους τρόμαξε αρκετά. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θέλει οργανισμούς (δηλαδή σωματεία) απολύτως υγιείς, χωρίς "μαύρες τρύπες" και τα συναφή, οπότε οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να εναρμονιστούν με τις επιταγές της.

Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, πρέπει να γίνουν δύο πράγματα μαζί: να καλυφθεί το άνοιγμα που υπάρχει και να μην αποδυναμωθεί το ρόστερ της ομάδας εν όψει της νέας σεζόν, που το μέτωπο είναι και πάλι τριπλό (πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη).

Πράγματα όχι εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς την ευρύτερη οικονομική συγκυρία, που έχει φέρει καθίζηση τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Όπου δημόσιος τομέας, βεβαίως, σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, σημαίνει κομμένες κρατικές επιχορηγήσεις, κι όπου ιδιωτικό τομέας, συνεπάγεται δυσκολία στην εξεύρεση χορηγών, αλλά και ρευστού από την αγορά.

Λύσεις-μονόδρομος

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια αυτό το καλοκαίρι. Θα αναζητήσει προφανείς λύσεις, με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν και θα μπορέσει να πετύχει το διπλό σκοπό που έχει. Αφενός, δηλαδή, να αποτινάξει από πάνω του το άγχος του οικονομικού ανοίγματος, κι αφετέρου να δημιουργήσει ανταγωνιστική ομάδα για την ερχόμενη σεζόν.

Ποιες, όμως, είναι αυτές οι προφανείς λύσεις; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο ισχυρός οικονομικά παράγοντας, ο οποίος μπορεί να βάλει το χέρι στην τσέπη και να καλύψει τα χρέη μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (πλέον, τέτοιοι παράγοντες, ειδικά στην Ελλάδα, είναι από δυσεύρετοι έως ανύπαρκτοι), η πρώτη λύση-μονόδρομος είναι η πώληση παίκτη ή οι πωλήσεις παικτών.

Το θέμα για τον ΠΑΟΚ δεν είναι να πουλήσει έναν οποιονδήποτε παίκτη, αλλά αυτόν που θα φέρει τόσα χρήματα, που θα φτάσουν και με το παραπάνω να καλυφθεί το οικονομικό άνοιγμα. Βεβαίως, επειδή η οικονομική συγκυρία δεν είναι καλή για πολλές χώρες στην Ευρώπη, το εγχείρημα (πουλάω παίκτη στην ανώτερη δυνατή τιμή) δεν είναι εύκολο.

Από 'κει και μετά, η ελπίδα των "ασπρόμαυρων" είναι και πάλι ο κόσμος της ομάδας. Αυτός ο κόσμος, ο οποίος παρά την οικονομική δυσπραγία σπεύδει να αγοράσει εισιτήριο διαρκείας από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η πώληση. Κι ας μην έχει ανακοινωθεί κανείς παίκτης ακόμη, παρά μόνο το όνομα του προπονητή. Κι ας έχει την... υποψία ότι μπορεί κάποιον ή κάποιους από τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές να μην τους βλέπει την επόμενη σεζόν στην Τούμπα. Με αυτόν τον κόσμο στο πλευρό της, έχει κάποια ελπίδα η διοίκηση να κάνει μια-δυο καλές μεταγραφές. Ειδάλλως...

Πηγή: olapaok.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags