Facebook Pixel Βιεϊρίνια, το πιο λαμπρό αστέρι
| 2011-06-19 13:41:00

Βιεϊρίνια, το πιο λαμπρό αστέρι

Βιεϊρίνια, το πιο λαμπρό αστέρι

Το όχι στη Ζενίτ, το ενδιαφέρον της Ουντινέζε, η προοπτική της Βόλφσμπουργκ, η προσπάθεια της Ντνιεπρ και το ιδανικό σενάριο παραμονής του Πορτογάλου στον ΠΑΟΚ!

Υπάρχει και η ανάγκη του ΠΑΟΚ για ρευστό, οπότε όλα εξηγούνται... Το ιδανικό σενάριο βεβαίως για τον ΠΑΟΚ και τον κάθε ΠΑΟΚτσή είναι να μείνει ο Βιεϊρίνια και να χτιστεί γύρω του η νέα ομάδα. Θα χρειαστούν παράλληλα γενναίες μειώσεις στις αποδοχές των υψηλόμισθων και ενδεχομένως μια πώληση άλλου ποδοσφαιριστή. Αυτό έτσι κι αλλιώς είναι ένα ενδεχόμενο που «παίζει», αλλά το θέμα είναι ο Βιεϊρίνια...

Η «βαρβάτη» ρήτρα

Η ρήτρα των 15.000.000 ευρώ που μπήκε στο συμβόλαιό του δίνει στον ΠΑΟΚ μια διπλή... αβάντα. Κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει τον παίκτη -όσο ο ΠΑΟΚ παραμένει τυπικός απέναντί του- χωρίς να έχει κατά νου ότι πρέπει να ανεβάσει ψηλά τον πήχη, ενώ ταυτόχρονα το συγκεκριμένο ποσό δίνει στον «δικέφαλο» την ευχέρεια να το χρησιμοποιεί για να αποκρούει κάθε πιθανή ή... απίθανη πρόταση που μπορεί να γίνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση του Ολυμπιακού, την οποία ο ΠΑΟΚ υποστηρίζει ότι δέχτηκε και οι «ερυθρόλευκοι» διαψεύδουν. Σημαντική σημείωση: Μέχρι πρότινος ο Βιεϊρίνια ήταν ο υπ' αριθμόν ένα παίκτης που ήθελε ο Ολυμπιακός, ενώ επισήμως για τον ΠΑΟΚ, έως την Πέμπτη, δεν υπήρχε πρόταση.

Αυτή η ρήτρα πάντως δημιουργεί και ένα πρόβλημα, γιατί μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις προσφορές που θα μπορούσαν να έρθουν μέχρι τώρα στον ΠΑΟΚ. Και στους εκπροσώπους του Βιεϊρίνια αλλά και στους ανθρώπους του «δικέφαλου» έχουν φτάσει μέχρι τώρα προτάσεις, επίσημες ή μη, που δεν τους καλύπτουν. Γιατί, εάν τους κάλυπταν, ο παίκτης θα είχε ήδη φύγει.

Οι... προτάσεις

Η πρώτη και πιο σημαντική μέχρι τώρα πρόταση έφτασε τον περασμένο Μάρτιο από τη Ρωσία. Περίπου 6.000.000 ευρώ έδινε η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, αλλά για εκείνη τη χρονική περίοδο το συγκεκριμένο ποσό δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό.

Μια τέτοια πρόταση αυτή την εποχή είναι πιθανό να μην είχε την ίδια κατάληξη και παρά το γεγονός ότι ο Ζαγοράκης, στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης, είπε χαρακτηριστικά... «με 12-13 εκατομμύρια το συζητάμε». Διευκρινίστηκε ότι ο πρόεδρος εννοούσε πρόταση από ανταγωνίστρια ελληνική ομάδα για «12-13 εκατομμύρια» και όχι πρόταση από ομάδα του εξωτερικού.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον από την Ουντινέζε, που δεν έκανε όμως το παραπάνω βήμα, έντονη προσπάθεια από την Ντνίεπρ να προσεγγίσει και να πείσει τον παίκτη και μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική από τη Γερμανία και τη Βόλσμπουργκ, που επίσης όμως δεν έχει κάνει το καθοριστικό βήμα.

Σε όλα αυτά βεβαίως υπάρχει και μια τρίτη παράμετρος, που είναι ίσως και η πιο σημαντική από όλες. Η επιθυμία και οι φιλοδοξίες του ίδιου του Βιεϊρίνια. Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι το όνειρό του είναι να αγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα από τα κορυφαία της Ευρώπης. Η απλή μετάφραση λέει... Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, χωρίς απαραίτητα αυτή η σειρά να ταιριάζει και με τις σκέψεις του Βιεϊρίνια.

Το να παίξει σε πρωταθλήματα όπως το ρωσικό, το ουκρανικό ή το τουρκικό φαίνεται ότι το έχει αποκλείσει κι αυτός είναι και ο πιο βασικός λόγος που μέχρι τώρα δεν προχώρησε ιδιαίτερα καμία από τις προτάσεις ή σκέψεις που υπήρχαν από ομάδες εξ ανατολών. Ο Βιεϊρίνια άλλωστε δεν είναι πλέον μόνος του. Ετοιμάζει και την οικογένειά του και όλα πλέον παίζουν το ρόλο τους.

Το ποσοστό της Πόρτο είναι πρόβλημα

Σε όλη αυτήν τη συζήτηση που έγινε, γίνεται και θα υπάρχει για καιρό ακόμη για τον Βιεϊρίνια, υπάρχει μια πολύ σημαντική παράμετρος. Το ποσοστό του 33% που έχει διατηρήσει επί των δικαιωμάτων του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή η Πόρτο μειώνει αυτόματα και σε πολύ σημαντικό βαθμό τα χρήματα που θα μπορούσαν να μπουν στο ταμείο του ΠΑΟΚ από ενδεχόμενη πώληση του Βιεϊρίνια.

Οι »δράκοι» δικαιούνται το 1/3 των χρημάτων σε περίπτωση μεταγραφής και αυτός ήταν ένας -πολύ έξυπνος από την πλευρά τους και, όπως αποδεικνύεται, αρκετά δεσμευτικός για τον ΠΑΟΚ- όρος που μπήκε όταν ο «δικέφαλος» είχε καταφέρει, ύστερα από πολλή πίεση είναι η αλήθεια, να αποκτήσει τον Βιεϊρίνια με ελεύθερη μεταγραφή. Θυμίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ δαπάνησε 300.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Βιεϊρίνια από την Πόρτο.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags