Facebook Pixel Η μεγάλη του... Τζόλε σχολή
| 2011-06-20 10:00:00

Η μεγάλη του... Τζόλε σχολή

Η μεγάλη του... Τζόλε σχολή

Με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Λιούμπομιρ Φέισα να εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τις ιατρικές εξετάσεις και από το αν θα αποδειχτεί επί της ουσίας «ταύρος» και όχι... εθιμοτυπικά,  ο Ολυμπιακός οδεύει για την 8η ένταξη Σέρβου παίκτη στο ρόστερ του.

Είναι δεδομένοι τις τελευταίες δεκαετίες οι στενοί δεσμοί του Ολυμπιακού με τη σερβική αγορά, με τους Πειραιώτες να έχουν προχωρήσει σε μεταγραφές Σέρβων ποδοσφαιριστών είτε απευθείας από ομάδα της γειτονικής χώρας είτε από ομάδα του εξωτερικού. Ο Σέρβος όμως που έγραψε την πιο «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού και αναδείχτηκε όχι απλά στον πιο επιτυχημένο ξένο ποδοσφαιριστή αλλά συνολικά σε έναν από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) ποδοσφαιριστής που έχει παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα προήλθε από εγχώρια μεταγραφή.

Ο λόγος βέβαια για τον μεγάλο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, τον ποδοσφαιριστή που άλλαξε την ιστορία του συλλόγου και που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την πιο «χρυσή» εποχή του πειραϊκού συλλόγου. 12 τίτλους σε 13 χρόνια για τον Τζόλε και αμέτρητα ρεκόρ που πέτυχε μιλάνε από μόνα τους. 375 συμμετοχές και 129 γκολ στο πρωτάθλημα για τον Τζόρτζεβιτς, που είναι με διαφορά στην κορυφή της λίστας των Σέρβων που έχουν αγωνιστεί στον Ολυμπιακό. Με εξαίρεση τον Μάριτς οι υπόλοιποι πέντε Σέρβοι άφησαν τη «σφραγίδα» τους, με τον Σέστιτς που έκανε την αρχή, τους Ιβιτς, Γκόγκιτς και Κοβάσεβιτς, που πήραν τη «σκυτάλη», και τον Πάντελιτς, που είναι μέλος της τωρινής ομάδας.

Οι τρεις "Γιούγκοι" και οι άλλοι...

Οι Σέρβοι που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού σε συντριπτικό ποσοστό άφησαν τη "σφραγίδα" τους στην ομάδα, όμως υπήρξαν και ποδοσφαιριστές από την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία που είτε διακρίθηκαν είτε αποτέλεσαν σπουδαίες μεταγραφές για την ομάδα του Πειραιά. Πρώτος και καλύτερος βέβαια ο Νοβοσέλατς, ίσως ο καλύτερος στόπερ που έχει παίξει ποτέ στην Ελλάδα. Ο Κροάτης αμυντικός για τρία χρόνια ήταν η "κολόνα" της "ερυθρόλευκης" άμυνας, με 101 συμμετοχές σε 102 παιχνίδια!

Από πλευράς ονόματος ακολουθούν οι Σαμπανάτζοβιτς και Ζάχοβιτς που έμειναν λίγο και δεν μπόρεσαν να προσφέρουν τα αναμενόμενα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών από τις υπόλοιπες χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπως ο Βόσνιος Βαρεσάνοβιτς, ο Μαυροβούνιος Μπάντοβιτς, οι Κροάτες Μπούτινα και Ρέζιτς με ελάχιστες συμμετοχές, αλλά και οι Σλοβένοι Νόβακ και Σίσιτς. Ολοι απέτυχαν να κάνουν σημαντική καριέρα στον Ολυμπιακό περνώντας για μικρό διάστημα από την ομάδα του μεγάλου λιμανιού.

1. ΜΙΛΟΣ ΣΕΣΤΙΤΣ

Το Δεκέμβριο του 1984 ο Ολυμπιακός αποκτά τον μεγάλο Σέρβο μέσο από τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Σέστις με την τρομερή τεχνική κατάρτιση και τα δυνατά πόδια έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις και συνέβαλε τα μέγιστα στους "ερυθρόλευκους", ανοίγοντας το δρόμο των Σέρβων στον Ολυμπιακό.

2. ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ

Η μεγαλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού του 1994, με τον Ολυμπιακό να κάνει το "μπαμ" και να φέρνει στην Ελλάδα ένα από τα αστέρια του Ερυθρού Αστέρα, τον Ιλια Ιβιτς, πληρώνοντας αδρά. Μπορεί να πέρασε το τέλος των "πέτρινων" χρόνων, όμως ο Σέρβος επιθετικός έβαλε την "σφραγίδα" του στην αρχή της "ερυθρόλευκης" αυτοκρατορίας, με κορυφαία σεζόν αυτήν του 1997-98 όπου πέτυχε 26 γκολ σε 32 ματς. Λόγω της ανοιχτής του κόντρας με τον Μπάγεβιτς αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1999.

3. ΣΙΝΙΣΑ ΓΚΟΓΚΙΤΣ

Από το πουθενά και το κυπριακό πρωτάθλημα ο "παππούς", Σίνισα Γκόγκιτς, βρέθηκε στον Ολυμπιακό. Μια μεταγραφή του Μπάγεβιτς η οποία αμφισβητήθηκε έντονα, καθώς «πατώντας» στα 33 του χρόνια φόρεσε τον Ιανουάριο του 1997 την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο "Γκόγκα" όμως όχι απλά απέδειξε πως δεν ήταν "τελειωμένος" ποδοσφαιρικά, αλλά εξελίχθηκε από τους βασικούς συντελεστές του Ολυμπιακού στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων αλλά και της ξέφρενης πορείας του έως την 8άδα του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999. Εμεινε στην ιστορία του Ολυμπιακού για τα εντυπωσιακά γκολ που είχε πετύχει εκείνη τη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ και βέβαια την καρφωτή κεφαλιά στο ματς με τη Γιουβέντους όταν είχε κάνει το 1-0.

4. ΜΙΛΟΣ ΜΑΡΙΤΣ

Ηρθε στον Ολυμπιακό ως μία από τις μεταγραφές του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που το καλοκαίρι του 2004 είχε επιστρέψει στον Πειραιά για τη δεύτερη θητεία του. Ο Μίλος Μάριτς, περί ου ο λόγος, θεωρούταν ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του σερβικού ποδοσφαίρου παίζοντας στη Ζέτα και ο Μπάγεβιτς πίστεψε πως θα ενισχύσει τους "ερυθρόλευκους" στον άξονα. Ο Μάριτς όμως δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει, ούτε καν να σταθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο. Φιλότιμος, εργατικός και μη δημιουργώντας προβλήματα παρέμεινε στο ρόστερ του Ολυμπιακού, ως συμπληρωματικός όμως, και έχει ως καλύτερη στιγμή το γκολ στο Καυτανζόγλειο με τον Ηρακλή.

5. ΝΤΑΡΚΟ ΚΟΒΑΣΕΒΙΤΣ

Το καλοκαίρι του 2007 ο Ιλια Ιβιτς, τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό, έφερε στον Πειραιά τον Κοβάσεβιτς. "Τελειωμένος" και αυτός, σύμφωνα με τους... ειδήμονες. Ο Ντάρκο όμως έκανε πράγματα και θαύματα με τα ερυθρόλευκα, σκοράροντας κατά ριπάς και αποτελώντας βασικό «όπλο» για την πορεία στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για την κατάκτηση του νταμπλ. Ο Ντάρκο συνέχισε δυναμικά και τη δεύτερη σεζόν, το πρόβλημα της καρδιάς του όμως τον ανάγκασε να κρεμάσει τα παπούτσια του.

6. ΜΑΡΚΟ ΠΑΝΤΕΛΙΤΣ

Από τον Αγιαξ στον Ολυμπιακό, άλλο ένα παιδί του Ερυθρού Αστέρα που φόρεσε τα ερυθρόλευκα, ο Μάρκο Πάντελιτς ήρθε το περσινό καλοκαίρι για να αποτελέσει τον βασικό επιθετικό της ομάδας. Μπορεί τελικά να βρέθηκε στον πάγκο μην καταφέρνοντας να είναι στη βασική 11άδα στα περισσότερα ματς, όμως έδωσε λύσεις στον Βαλβέρδε. Παραμένει στο ρόστερ του Ολυμπιακού, με το μέλλον του όμως να είναι ανοιχτό.

Πηγή: sentragoal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags