23/06/11 - 12:55

"Παραγράφονται μετά από 3 έτη"

Ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Μανώλης Αντωνακάκης, εξήγησε πότε παραγράφονται τα αδικήματα τα οποία βαραίνουν όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις στημένες αποφάσεις.

"Παραγράφονται μετά από 3 έτη"
51.669views 0shares

Aναλυτικά οι δηλώσεις του στον "Novasport FM":

Για τις αρμοδιότητες του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, είπε: «Το αθλητικό κομμάτι για το οποίο είμαστε αρμόδιοι είναι η απόδοση και ο καταλογισμός πειθαρχικών ευθυνών στους διαφόρους αξιωματούχους στις ΠΑΕ ή σε οποιονδήποτε άλλο εμπλέκεται στο χώρο του ποδοσφαίρου για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.

Η κ. Παπανδρέου έκανε μία πολύ καλή έρευνα και περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία. Έχουμε ζητήσει όλο το φάκελο και θα δούμε ποιοι εμπλέκονται και τι περιθώρια έχουμε από πλευράς παραγραφής για να επέμβουμε. Θα δούμε όταν πάρουμε το φάκελο ποια αδικήματα εμπίπτουν εντός της τριετίας, που από ό,τι άκουσα εμπίπτουν όλα».

Για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων, απάντησε: «Για όλα τα αδικήματα υπάρχει χρόνος παραγραφής. Αυτή τη στιγμή είναι για ένα μήνα. Μόνο για ορισμένα άλλα αδικήματα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια παραγραφής.

Αν πρόκειται για αδικήματα, όπως το προκείμενο που υπολογίζω πως αφορά παράνομο στοιχηματισμό, τότε η παραγραφή ειδικά αυτού του αδικήματος πάει λίγο μακριά, στα τρία έτη. Το λέει η διάταξη του άρθρου 28 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ ότι αυτά τα αδικήματα παραγράφονται μόνο τρία έτη μετά την τέλεσή τους. Αυτό αφορά το πειθαρχικό μέρος της ιστορίας. Στο ποινικό υπάρχουν μεγαλύτεροι χρόνοι παραγραφής, 10 ή ακόμη και 15 έτη».

Για τις ποινές που προβλέπονται για παράγοντες και ομάδες, σημείωσε: «Για το στοίχημα προβλέπονται ποινές, από χρηματικές ποινές 20 έως 60 χιλ. ευρώ, μέχρι απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας με το ποδόσφαιρο και απαγόρευση εισόδου στους αθλητικούς χώρους. Αν στο στοίχημα εμπλέκεται ομάδα ή αξιωματούχος ομάδας, οι ποινές δεκαπλασιάζονται και η ομάδα, αν κριθεί υπεύθυνη, τιμωρείται με υποβιβασμό».

Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εξής, επεσήμανε: «Από τώρα και στο εξής, στο ποινικό μέρος, θα πρέπει να μεταβιβαστεί η έρευνα σε κάποιον τακτικό ανακριτή, ώστε να αρχίσουν οι κλήσεις σε απολογία, οι εξετάσεις των μαρτύρων και να γίνει η συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακρίβεια για το χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μαρτύρων, τον αριθμό των κατηγορουμένων, τη δυσχέρεια συλλογής στοιχείων κλπ. Υπάρχει μία χρονοβόρα διαδικασία».