23/06/11 - 14:01

Το παρδαλό κατσίκι

Μετά το τσουνάμι των εξελίξεων, αυτό που μας έκανε να πέσουμε από τα σύννεφα δεν είναι η διαπίστωση ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Γράφει ο Χρήστος Κοντός.

Το παρδαλό κατσίκι
34.623views 0shares

αλλά η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διωκτικές αρχές και η αποφασιστικότητα που δείχνουν για να καθαρίσουν επιτέλους την κόπρο του Αυγεία που βρομίζει χρόνια τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προσωπικά, ξαφνιάστηκα από την ορμή των εξελίξεων. Καιρό τώρα ακούγαμε από επίσημα χείλη ότι γίνονται έρευνες, ότι ξεψαχνίζεται ο φάκελος με τα στημένα παιχνίδια, ότι αυτή τη φορά το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποιος που να έδινε βάση σε όλα αυτά και να τα πίστευε. Οφείλω να ομολογήσω πως η αφεντιά μου δεν ήλπιζε σε κάτι θεαματικό. Κι όχι αδικαιολόγητα, βεβαίως. Ούτε θυμάμαι πόσες φορές τα είχαμε ξανακούσει όλα αυτά χωρίς να γίνει κάτι ουσιώδες στο τέλος.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, πίστευα ότι υπό την πίεση της UEFA και της κοινής γνώμης, θα πιάνονταν στα δίκτυα μερικά από το μικρά ψαράκια που κολυμπούν στα θολά νερά και τα μεγάλα θα συνέχιζαν ανενόχλητα τη βόλτα τους. Νωρίς είναι ακόμα για να πούμε το κάτι παραπάνω γιατί η ανηφόρα παραμένει μεγάλη και ο δρόμος έχει πολλές λακκούβες, αλλά αυτή τη φορά μοιάζει ότι η βαλίτσα θα πάει αρκετά μακριά. Σίγουρα δεν είναι τόσο μεγάλη για να τους χωρέσει όλους μέσα και να τους κουβαλήσει άπαντες μέχρι το τέρμα, όπως και να 'χει, όμως, θα την πληρώσουν αρκετοί τη νύφη. Αυτή είναι τουλάχιστον η πρώτη εντύπωση και ελπίζω να μη διαψευστεί στη συνέχεια.

Αυτό που δίνει ελπίδες, δεν είναι μόνο ο όγκος και το μέγεθος των ανθρώπων που έχουν πιαστεί στα δίκτυα των διωκτικών αρχών. Ήδη έχουν γίνει δέκα συλλήψεις και αναμένεται να γίνουν ακόμα περισσότερες. Κι ανάμεσά τους βρίσκονται άτομα που καιρό τώρα ήταν στο χείλη όλων μας χωρίς να δείχνουν ότι ιδρώνει τ' αυτί τους. Συνέχιζαν να κινούνται με τέτοια αλαζονεία, που η θρασύτητά τους μας έκανε να απορούμε. Όχι μόνο δεν χώνονταν στο καβούκι τους όταν σηκωνόταν η σκόνη, αλλά έβγαιναν και με τα νύχια έξω ζητώντας και τα ρέστα.

Κλειδί στην υπόθεση είναι ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μια σπασμωδική αντίδραση των διωκτικών αρχών, όπως είχε συμβεί κάποιες άλλες στιγμές στο παρελθόν. Κι άλλες φορές βγήκαν πράγματα στη φόρα (με τις κασέτες πχ) και λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης έγιναν μερικά πασαλείμματα που δεν ήταν δυνατόν να οδηγήσουν πουθενά. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει οργάνωση, υπάρχει σχέδιο δράσης, υπάρχουν σοβαρά στοιχεία, δεμένα κατ' όπως φαίνεται από πολλές πλευρές. Γι' αυτό και το κύμα της κάθαρσης ξεπρόβαλλε τόσο ορμητικό. Αν το ψάξιμο πήγαινε στα τυφλά και δεν γεννούσε ακλόνητα στοιχεία, να είστε σίγουροι ότι ακόμα και να γινόταν κάτι, θα ήταν σε πολύ περιορισμένη κλίμακα.

Αν κάτι με θυμώνει σ' αυτή την ιστορία, είναι η απόδειξη πως όταν το κράτος, οι θεσμοί και οι νόμοι θέλουν να λειτουργήσουν, όλα μπορούν να τα κάνουν. Αυτή τη φορά το «θέλω» ήταν τόσο ισχυρό, που οδήγησε στο «μπορώ». Κάποιες άλλες φορές που η δράση συγκεκριμένου κυκλώματος μοίραζε απροκάλυπτα και με απ' ευθείας ανάθεση τα πρωταθλήματα, οι αρχές σφύριζαν αδιάφορα. Αν ήθελαν και τότε, μπορούσαν να σπάσουν τα απόστημα και να βάλουν τέλος στην αθλιότητα.

Η ζωή είναι περίεργη και ποτέ δεν ξέρεις. Ψάχνοντας, θα βρεθούν σίγουρα κι άλλα στοιχεία, για μερικά χρόνια νωρίτερα. Αν αποφασιστεί να απλωθεί το δίκτυ και αντί για στημένα παιχνίδια για λόγους στοιχηματισμού, να επεκταθεί η έρευνα σε στημένα παιχνίδια γενικώς, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Και θα καταλάβουν τότε μερικά παιδάκια ότι ο σταυρός στο χέρι που δίνει ένα πρωτάθλημα σε δώδεκα χρόνια, είναι χίλιες φορές καλύτερος από το παλούκι που σου μπαίνει ξαφνικά στον πισινό και σου βγαίνει από το στόμα.

Πηγή: leoforos.gr