Facebook Pixel Ιδού η πραγματική αδειοδότηση!
| 2011-06-26 08:19:00

Ιδού η πραγματική αδειοδότηση!

Ιδού η πραγματική αδειοδότηση!

"Μετά από τόσο χαμό, πάμε πλέον από το μηδέν για να δούμε αν θα βρεθούν 16 ομάδες για το νέο πρωτάθλημα", γράφει ο Ανδρέας Δημάτος στο προσωπικό του blog.

Aναλυτικά το άρθρο του:

Φάγαμε ένα καλοκαίρι σχεδόν μέσα σε τρομακτική ένταση για το ποιοι δικαιούνται χαρτί αδειοδότησης για να μετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα της Super League. Να οι ενστάσεις, να οι πορείες, να οι καταγγελίες, να η UEFA, να ο χαμός με τον Ηρακλή και τον ΟΦΗ, να οι εκκρεμότητες με τα πλέι οφ της Football League…

XAMENOΣ ΚΟΠΟΣ! Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Το σκάνδαλο με τα στημένα και τον παράνομο στοιχηματισμό, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι πλέον αυτό που θα καθορίσει τις πραγματικές αδειοδοτήσεις!

Είναι αυτό που θα κρίνει ποιες ομάδες μπορεί να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και ποιες θα πρέπει να διαλυθούν, να καθαρίσουν και να επανέλθουν. Γιατί καμία ομάδα δεν εξαρτάται ούτε ταυτίζεται με τον όποιο παράγοντα.

Και όσο θα εξελίσσεται η δικαστική έρευνα, το ερώτημα θα είναι ένα και μόνο: «ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ 16 ΟΜΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ;»…

Το ποδόσφαιρο όπως και η πολιτική αλλά και όλοι οι τομείς στην ελληνική κοινωνία αποδείχτηκαν παντελώς ανίκανοι στο να κάνουν αυτοκάθαρση. Και αν υπήρχε έστω ένας Ελληνας που να πίστευε ότι η αθλητική δικαιοσύνη θα μπορούσε να σπάσει αυτό το απόστημα με τον τρόπο με τον οποίο το έκανε και συνεχίζει να τον κάνει η αντιεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, πέρα από το γολγοθά του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, θα έπρεπε να ξεκινήσει τον προσωπικό του… γολγοθά ιατρικής αποκατάστασης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παραμείνει το ίδιο μετά από αυτή την ιστορία. Γιατί αν ο οποιοσδήποτε φιλοδοξεί ότι η δικαστική διερεύνηση θα εξελιχθεί σε φούσκα και ότι δεν θα γίνει τίποτα ή ότι όλα θα ξεχαστούν και στα τέλη Αυγούστου θα βρίσκονται όλοι στην ίδια αφετηρία θα πρέπει να είναι ή πολύ αφελής ή να έχει τα δικά του συμφέροντα.

Το απίστευτο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για αγωνίες του στυλ… «να μην πάθει τίποτα η ομάδα μας», ούτε για τη γνωστή απαξίωση που καλλιεργείται σε αυτές τις περιπτώσεις… «τώρα τα θυμηθήκατε, τόσο καιρό δεν λέγατε τίποτα»!

Για πανηγυρισμούς όσων αγαπάνε αυτό το άθλημα, όσων ομορφαίνει τη ζωή και δίνει διέξοδο κάθε Κυριακή δεν προσφέρεται γιατί -πέρα από το νέο ενδιαφέρον που βρήκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο- βιώνουν την πλήρη του απαξίωση.

Ο μέσος φίλαθλος δεν χρειάζεται να εντοπίσει τα στοιχεία-σοκ που θα προκαλέσουν τον υποβιβασμό είτε του Ολυμπιακού είτε του Παναθηναϊκού για να καταλάβει ότι κάτι δεν γινόταν σωστά. Εχει ήδη αηδιάσει με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι είχαν όλη την άνεση να σχεδιάζουν τα κόρνερ, τα οφσάιντ και την εξέλιξη του κάθε αγώνα. Γιατί είναι άλλο να τα υποπτεύεσαι και να λες… «τώρα τα μάθαμε;» και άλλο να διαβάζεις τον λεπτομερή και χειροπιαστό βιασμό του ποδοσφαίρου.

Για απαξίωση δεν προσφέρεται γιατί έφτασε η ώρα να αλλάξουμε όλοι μας. Δεν είναι μόνο όσοι πρέπει να πληρώσουν και θα πληρώσουν γιατί εκτός από τα ποινικά τους αδικήματα και το δικό τους παράνομο πλουτισμό διέπραξαν ένα πολύ μεγαλύτερο έγκλημα σε ποδοσφαιρικό επίπεδο: θεώρησαν, πίστεψαν και αλαζονικά κήρυτταν ότι το πιο δημοφιλές άθλημα σε αυτόν τον πλανήτη αποτελούσε ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΣΙΦΛΙΚΙ σε μία μικρή ταλαιπωρημένη γωνιά της Ευρώπης.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη αποκατάσταση που πρέπει να γίνει πέραν της όποια ποδοσφαιρικής αδικίας έχει διαπραχθεί και των ανούσιων κραυγών στο στυλ… «φέρτε πίσω τα πρωταθλήματα που πήρατε εσείς, ενώ έπρεπε να πάρουμε εμείς». Μην περιορίσουμε και αυτή την επανάσταση της νομιμότητας που για πρώτη φορά συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε μικροσυλλογικά συμφέροντα.

Το πρώτο κέρδος θα είναι να σιγουρευτούμε ότι το ποδόσφαιρό μας σε όλες τις κατηγορίες δεν θα διεξάγεται εσαεί για το συμφέρον μίας μικρής ή μεγαλύτερης κλίκας ανθρώπων που θέλουν και είχαν όλη την άνεση να το ελέγχουν για προσωπικά τους συμφέροντα και όχι για την επικράτηση των ομάδων που κατά καιρούς είχαν υπό τον έλεγχό τους. Να σιγουρευτούμε ότι τα εθνικά πρωταθλήματα θα διεξάγονται για τη διασκέδαση της πλειοψηφίας των Ελλήνων φιλάθλων και όχι για τον πλουτισμό κάποιων επιτήδειων.

Το δεύτερο κέρδος θα είναι ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ να αλλάξουμε νοοτροπία. Δύο πράγματα έχουν διαφθείρει εντελώς το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ας μην γελιόμαστε. Το πρώτο σαφώς και δεν αφορά τον Ελληνα φίλαθλο αφού έχει να κάνει με την πλήρη διαφθορά του αθλήματος με στόχο τον πλουτισμό κάποιων είτε μέσω στοιχήματος είτε μέσω προσφοράς υπηρεσιών στον εκάστοτε ισχυρό.

Προσωπικά δεν με νοιάζει αν λέγεται Κόκκαλης, αν λέγεται Πατέρας, αν λέγεται Μαρινάκης. Σαφέστατα και θα πρέπει κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά και να μην τσουβαλοποιείται, σαφέστατα και θα πρέπει να πληρώσουν όσοι μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, σαφέστατα θα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες, αλλά αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι να μην τιμωρείται ο ένας και να έρχεται ο επόμενος.

Το δεύτερο πράγμα που έχει διαφθείρει το ποδόσφαιρό μας αφορά τον κάθε Ελληνα φίλαθλο και έχει να κάνει με το… «Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΚΑΝΕΙΣ»! Η δική μας νοοτροπία τα επέτρεψε όλα αυτά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μπει στη λογική της επικράτησης της ομάδας μας με κάθε τρόπο και έχουμε δώσει άλλοθι στον κάθε μεγαλοπαράγοντα να κάνει ό,τι του γουστάρει στο όνομα του δήθεν και όχι πραγματικού μεγαλείου της ομάδας που υποστηρίζουμε.

Γιατί δεν γυρίζουμε στα μέσα μας να ρωτήσουμε τι είδους πρόεδρο γουστάρουμε για την ομάδα μας; Τον κυριλέ επιχειρηματία με συγκεκριμένο πλάνο που θα ενδιαφερθεί μόνο για τη δική του ομάδα ή τον μάγκα πρόεδρο που δεν θα λογαριάζει τίποτα και θα διατρανώνει την πεποίθησή του… «η ομάδα μου να κερδίζει με κάθε τρόπο και όλοι οι άλλοι να πάνε να…»;

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο το στοίχημα δεν χάθηκε λόγω του κυκλώματος των στημένων αγώνων που μπορεί να εξαρθρώθηκε πλήρως αλλά που σίγουρα ανά πάσα στιγμή μπορεί και πάλι να στηθεί.

Το στοίχημα για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο χάθηκε όταν το ίδιο λόγω των δομών του απέβαλλε κατά καιρούς όλους τους νορμάλ επιχειρηματίες που έφυγαν αηδιασμένοι και κυνηγημένοι, απέτρεψε άλλους τόσους να ασχοληθούν όταν κατά καιρούς τους προτάθηκε και απομείναμε τελικά μονάχοι με τους επιτήδειους του… «άσο ημίχρονο και διπλό τελικό».

Αυτή λοιπόν η ιστορία που εξελίσσεται εδώ και τέσσερις μέρες και βρίσκεται ακόμα στην αρχή δεν προσφέρεται για ανόητες διαμάχες στο στυλ… «η ομάδα σας εμπλέκεται και η δική μας είναι καθαρή» και για κουτσομπολίστικη εκμετάλλευση των γαργαλιστικών διαλόγων που έχουν πλημμυρίσει τα media λες και πρόκειται για τηλεοπτικό σίριαλ.

Δεν προσφέρεται καν (έχει διατυπωθεί και αυτή η άποψη) ούτε για να φύγει το μυαλό μας από τα επώδυνα οικονομικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου που έρχονται για τον καθένα μας, ούτε για να πουλήσουμε παραπάνω φύλλα εμείς στις αθλητικές εφημερίδες με τις όντως πεσμένες κυκλοφορίες.

Πολύ απλά γιατί ένας διάλογος Μπέος – Μαρινάκη δεν θα αυξήσει τα λεφτά στις τσέπες μας, αλλά και γιατί αν η ιστορία δεν αποδειχθεί σοβαρή αμέσως μετά τις αθλητικές εφημερίδες θα τις διαβάζουμε εμείς που τις γράφουμε. Ένα πολύκροτο σκάνδαλο δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το υγιές προϊόν είναι το ζητούμενο για να ζήσουν οι εφημερίδες και για να ανακτήσει το ενδιαφέρον του ο αηδιασμένος υγιής φίλαθλος.

Πολύ δε περισσότερο δεν είναι ούτε ο Τύπος ούτε ο φίλαθλος που θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα βγάλει νομικά συμπεράσματα. Αυτά θα τα βρει η δικαιοσύνη. Όπως και η ποινική δικαιοσύνη θα κρίνει αν τα στοιχεία είναι επαρκή για να μπουν φυλακή όσοι πρέπει να μπουν και η αθλητική δικαιοσύνη (εδώ βεβαίως διατηρώ επιφυλάξεις) για να υποβιβαστούν όσοι πρέπει να υποβιβαστούν.

Αυτή η ιστορία προσφέρεται για το πραγματικό restart του ποδοσφαίρου μας. Και αυτό θα πρέπει ΟΛΟΙ να απαιτήσουμε, ακόμα κι αν πρέπει να διαλυθούν τα πάντα. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν πέντε – δέκα ή είκοσι πάνε φυλακή. Το πρόβλημα θα λυθεί αν όλα γίνουν ίσιωμα και ξεκινήσουν από την αρχή.

Η ιστορία αυτή θα εξελιχθεί είτε σε ευλογία είτε σε κατάρα για το ποδόσφαιρό μας. Ευλογία αν όντως φτάσουμε στο τέλος και στη νέα αρχή. Κατάρα αν αρχίσουμε τις συνήθεις εκπτώσεις…

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags