Facebook Pixel «Κάποτε άνοιγαν πόρτες»
| 2011-06-26 14:20:00

«Κάποτε άνοιγαν πόρτες»

«Κάποτε άνοιγαν πόρτες»

Ηταν από τους ανθρώπους που έχτισαν το ευρωπαϊκό προφίλ της Ενωσης, αλλά και το οργανωτικό, σε μία περίοδο που το επίπεδο ήταν υψηλότατο, εκτός Ελλάδας όμως.

Ο Κώστας Κότσης ήταν από τους πρώτους τεχνοκράτες του μπάσκετ, ασχολούμενος με θέματα που δεν άπτονταν μόνο των αγωνιστικών, αλλά γενικά της λειτουργίας του συλλόγου.

«Κατέστρεψε» το δημιούργημά του...

Ο Κώστας Κότσης θυμάται και θλίβεται με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΑΕΚ... «Από τη στιγμή που είσαι σε μία ομάδα και παίρνεις πρωταθλήματα και φτάνεις σε αυτό στο σημείο, τι χρειάζεται να προσθέσει κανείς;», αναρωτιέται και ξετυλίγει το κουβάρι:

«Υπήρξε μία εποχή που ταξίδευες στο εξωτερικό, έλεγες ΑΕΚ και άνοιγαν όλες οι πόρτες... Το όνομα της ομάδας είχε οντότητα. Θυμάμαι σαν τώρα, όμως, όταν είχαμε πάει στην Πράγα για την κλήρωση της Ευρωλίγκα, όπου παρεμπιπτόντως, ανταλλάξαμε και τα συμβόλαιο με τον Γκεραρντίνι για τη μεταγραφή του Ζήση, με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι ο Φιλίππου πουλάει με 1 ευρώ την ΑΕΚ. Ξαφνικά βρίσκεται στο πουθενά. Σοκαρίστηκα. Και η ΑΕΚ μετά από χρόνια έπεσε στην ανυποληψία...».

Και προσθέτει: «Με μαθηματική ακρίβεια οδηγήθηκε η ΑΕΚ στο έσχατο σημείο. Διοίκηση δεν είχε, παίκτες δεν είχε, οικονομική ευρωστία δεν είχε ούτε γήπεδο. Ο Γκέκος τα έχει πει όλα σε κάτι δηλώσεις του. Δεν γίνεται να τη γλιτώνεις πάντα».

Αυτό που του έχει μείνει από τότε είναι το γεγονός ότι... «όπου κι αν παίζαμε, ακολουθούσαν πάντα οπαδοί. Στο Βίλνιους, στα Γκραν Κανάρια, στη Μόσχα... Καλά στην Πόλη, είχαν έρθει πούλμαν. Πάντα και παντού υπήρχαν οπαδοί, με το κλαμπ του Λονδίνου να πρωτοστατεί και να μη λείπει από πουθενά».

«Χρειάζεται επαναπροσδιορισμό»

Συνεχίζοντας ο Κώστας Κότσης τόνισε... «Ακούστε... Η ομάδα που έβαζε τσάρτερ για όλα τα ταξίδια της στην Ευρωλίγκα έφτασε σε σημείο να μην έχει χρήματα να πληρώσει τους διαιτητές... Θεωρητικά, λένε, ότι για να χτίσεις κάτι νέο, πρέπει να γκρεμίσεις το παλιό και να το φτιάξεις από την αρχή. Η ΑΕΚ χρειάζεται οργάνωση και επαναπροσδιορισμό. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ομάδα έπεσε Α2, αλλά κατ' εμέ είναι πιο οδυνηρός ο μηδενισμός σε αγώνα Κυπέλλου. Ρίξτε ματιά στο ρόστερ της τότε ομάδας... Αν είχε καταφέρει να διατηρήσει τον κορμό της, θα μπορούσε να είναι ψηλά. Ο Μπετς, ο Κακιούζης, ο Χατζής, ο Χόλντεν παίζουν μπάσκετ ακόμα. Αν η ομάδα είχε διατηρήσει σταθερό κορμό θα είχε κάνει νέους φιλάθλους. Οταν είπε ο Φιλίππου αποσύρομαι τελείωσαν όλα. Θα έπρεπε να έχει βρει λύσεις πριν αποχωρήσει. Οι διοικήσεις είναι υπεύθυνες για το καλό και το κακό. Το λάθος του Φιλίππου ήταν η μη απόσυρσή του όταν η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα. Τότε ίσως να είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάποιον επενδυτή. Επίσης ξέρω ότι με τις δηλώσεις του ο ίδιος απαξίωσε την ίδια την ομάδα που προσπαθούσε να πουλήσει».

ΙΜΠΟ ΚΟΥΤΛΟΥΑΪ
«Κι εμείς είχαμε προβλήματα, αλλά όχι σοβαρά»

Ηταν ο πρώτος Τούρκος που έφτασε κι αγωνίστηκε στην Ελλάδα και την ΑΕΚ, ανοίγοντας το δρόμο για τους συμπατριώτες του στο μέλλον. Πλέον, δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, θυμάται όμως αυτά που έζησε όταν ο ίδιος φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα...

«Κοιτάξτε, κι εμείς είχαμε κάποια προβλήματα τότε, αλλά ξέραμε ένα πράγμα... Οτι δεν υπήρχε περίπτωση να βαρέσουμε κανόνι ή να καταστραφούμε. Γνωρίζαμε ότι στο τέλος θα παίρναμε τα χρήματά μας. Υπήρξε περίοδος που μείναμε έναν και δυο μήνες απλήρωτοι, αλλά αυτό δεν είχε σημασία διότι υπήρχε αξιοπιστία και οι συνθήκες που συναντούσε ο νέος παίκτης ήταν εντυπωσιακές. Στα αποδυτήρια έμπαινες κι ένιωθες ότι ένα σύστημα ολόκληρο είναι εκεί για να σε βοηθήσει. Πλέον δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα, φαντάζομαι, όμως, ότι δεν πρέπει να είναι ακριβώς έτσι».

Θανάσης Σκουρτόπουλος
«Το εύκολο και το δύσκολο»

Ηταν παίκτης της ΑΕΚ, αργότερα έγινε και προπονητής και μπορεί να χώρισαν οι δρόμοι, αλλά ποτέ δεν έχει σταματήσει να την αγαπάει, ζώντας κι αυτός όλες τις περιόδους...

«Μη φανταστείτε ότι προβλήματα και τότε ήταν πολύ λιγότερα. Οταν πήραμε το πρωτάθλημα, ήμασταν τρεις μήνες απλήρωτοι. Υπήρχε επίσης ένα επιτελείο ανθρώπων που κρατούσε το ενδιαφέρον ψηλά. Ο ένας του άλλου κι όλοι μαζί των παικτών. Για εμένα οριακό σημείο ήταν η φυγή του Κατσικάρη. Από εκεί κι έπειτα η ομάδα πήρε την κατηφόρα. Οι εκκρεμότητες αντί να μειώνονται αυξάνονταν και δεν υπήρξε καμία αναλαμπή για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, απ' όπου η ΑΕΚ δεν έχει γυρισμό. Φέτος και πέρσι, όταν και σώθηκε τελευταία στιγμή. Κάποιοι παλεύουν, αλλά η ΑΕΚ δεν ήταν αυτή που είχε ο καθένας στο μυαλό του. Η σημερινή κατάσταση είναι παράγωγο πολλών ετών. Το εύκολο κατά τη γνώμη μου θα είναι να ξαναγυρίσει από την Α2. Το δύσκολο είναι να αφαιρεθούν τα χρέη κι αν θέλουν κάποιοι να ασχοληθούν να ξέρουν τι κατάσταση αναλαμβάνουν».

Πρόδρομος Νικολαϊδης
«Το τότε και το τώρα»

Ο Πρόδρομος Νικολαΐδης έζησε και τις δύο εποχές της ΑΕΚ. Και την προεδρία Φιλίππου, αλλά και την κατάπτωση...

«Τι να θυμηθούμε... Τότε υπήρχαν τα πάντα. Πρόεδρος, άνθρωποι, όλα κυλούσαν ρολόι και δεν κυνηγάγαμε κανένα. Πληρωνόμασταν με τραπεζική πιστότητα. Αν η πρώτη του μηνός έπεφτε Δευτέρα τα χρήματα θα ήταν στους λογαριασμούς από την Παρασκευή. Λειτουργούσαμε όμως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός... Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ήταν τελείως αντίθετη. Η ομάδα πήρε την κατηφόρα. Ο Καραμανλής έχει βάλει λεφτά και δεν είναι λαμόγιο. Αλλά από τη στιγμή που δεν μπορούσε να βάλει ένα σχέδιο, καθώς συνεχώς έσκαγαν ασφαλιστικά μέτρα και εισπράξεις παλιότερων χρεών, πώς να κάνεις προγραμματισμό; Δεν μπορούμε να τον πυροβολούμε συνέχεια. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει προσφέρει. Δεν έφτανε μόνο αυτός όμως.

Μερίδιο στην καταστροφή έχουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την ΑΕΚ. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω. Με τον Φιλίππου η ομάδα λειτουργούσε με πρότυπα Ευρωλίγκα. Είχε προσφέρει τα πάντα στους παίκτες. Και τα τελευταία χρόνια, πάντως, συμμετέχει πληρώνοντας την Εφορία.. Παρ' όλ' αυτά που έχουν συμβεί».

Πηγή: sentragoal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags