Facebook Pixel Από μεγάλος παίκτης, μεγάλο ποτήρι
| 2011-07-02 13:59:00

Από μεγάλος παίκτης, μεγάλο ποτήρι

Από μεγάλος παίκτης, μεγάλο ποτήρι

Ο Σίντνεϊ Γκοβού δεν αποδείχτηκε ο «Ελ Σιντ», που προσδοκούσαν στον Παναθηναϊκό. Από «ήρωας» της μιας βραδιάς, εκείνης στο «Καμπ Νόου» κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο 31χρονος Γάλλος εξελίχτηκε σε bar fly της αθηναϊκής νύχτας.

Ηρθε στην Ελλάδα ως μεγάλο όνομα. Ομως ο κόσμος του Παναθηναϊκού έπειτα από πολλά χρόνια θα τον θυμάται (αν τον θυμάται) ως «μεγάλο ποτήρι». Χθες έλυσε το συμβόλαιό του. Εναν χρόνο πριν τίποτα δεν προδίκαζε αυτή την εξέλιξη.

Ο Παναθηναϊκός τον είχε προσεγγίσει πολύ πριν από το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής. Εβαλε και το χεράκι του ο Τζιμπρίλ Σισέ για να τον πείσει να έρθει στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι καλύτερη πρόταση δεν είχε ο Γκοβού.

Κι όμως όλα ξεκίνησαν ιδανικά γι' αυτόν. «Καμπ Νόου», 15 Σεπτεμβρίου, 1η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπαρτσελόνα έχει στριμώξει τους Πράσινους, που περνάνε δύσκολες στιγμές στο πρώτο 20λεπτο. Ακριβώς στο 20' όμως συμβαίνει το αναπάντεχο. Από το βολέ του Τζόρβα και το εκπληκτικό τακουνάκι του Σισέ, ο Γκοβού τρυπάει την άμυνα και νικά τον Βαλντέζ (0-1). Αυτό το γκολ συμπεριέλαβε η γαλλική ιστοσελίδα Slate.fr στις δέκα σημαντικότερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης. Είχε δηλώσει τότε ο Γκοβού για την επιτυχία του: «Προτιμώ να νικάω από το να σκοράρω». Ο Γκοβού έφυγε εκείνο το βράδυ με το φωτοστέφανο του ήρωα από τη Βαρκελώνη, αλλά ο Παναθηναϊκός με το βαρύ 5-1 στις βαλίτσες του...

Στο αεροπλάνο της επιστροφής ο παίκτης δήλωνε: «Χρειάστηκα λίγο χρόνο για να προσαρμοστώ στο ελληνικό πρωτάθλημα και να γνωριστώ με τους νέους μου συμπαίκτες. Ολοι τους όμως με βοήθησαν και τώρα πια όλα είναι καλά».

Την επομένη άρχισαν τα παρατράγουδα. Ο Γκοβού άργησε μία ώρα να πάει στην προπόνηση και τον Νίκο Νιόπλια άρχισαν να τον ζώνουν τα φίδια σχετικά με την εξωγηπεδική του ζωή.

Την Κυριακή στον αγώνα με την Καβάλα, όπου ήταν παρών-απών, έγινε αλλαγή στο ημίχρονο. Στα αποδυτήρια έμαθε για τον θάνατο του πατέρα του. Αμέσως πήρε ταξί για την Αθήνα και από εκεί πέταξε στο Παρίσι.

Η άδεια που του δόθηκε ήταν τριήμερη, εκείνος την έκανε πενθήμερη. Οταν γύρισε ήταν άλλος άνθρωπος (και άλλος ποδοσφαιριστής). Το έριξε στα ξενύχτια, προσφιλή του συνήθεια από την εποχή που έπαιζε στη Λιόν.

«Συνελήφθη» για πρώτη φορά στις 3 Οκτωβρίου να ξενυχτά στη Γλυφάδα. Του έγιναν αυστηρές συστάσεις από τον Κώστα Αντωνίου, γενικό αρχηγό τότε της ομάδας, και δεν δόθηκε συνέχεια.

Μία εβδομάδα αργότερα όμως ξανά τα ίδια. Αυτήν τη φορά μάλιστα προκάλεσε και μικροεπεισόδιο σε κλαμπ της Αθήνας. Κλήθηκε σε απολογία και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 ευρώ και μερικούς αγώνες εκτός αποστολής.

Εκείνος όμως αμετανόητος. Μία, δύο, τρεις φορές του «κλέφτη», δεν πήγαινε άλλο. Μετά και το τρις εξαμαρτείν που σημειώθηκε μέσα Νοεμβρίου, ειδοποιήθηκαν οι ατζέντηδές του να έρθουν στην Αθήνα. Η ΠΑΕ τον απείλησε με διακοπή συμβολαίου και τότε βρέθηκε η φόρμουλα αλλαγής των όρων της συνεργασίας.

Αντί για τα 2 εκατ. ευρώ που θα έπαιρνε ο Γάλλος τον χρόνο, συμφώνησε να εισπράξει 150.000 ευρώ πάγιες αποδοχές και να πληρώνεται ανά συμμετοχή.

Τα ξενύχτια του στο μεταξύ είχαν φτάσει να γίνουν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Ο ίδιος αντέκρουε πάντα τις κατηγορίες. Είχε πει σε συνέντευξη του στην «Equip»: «Τιμωρήθηκα με πρόστιμο επειδή βγήκα έξω ύστερα από έναν αγώνα. Νόμιζα ότι επιτρεπόταν κάτι τέτοιο, αλλά μου είπαν πως όχι. Ολα τα άλλα, ότι έχασα προπονήσεις ή πως οδηγούσα μεθυσμένος, είναι αηδίες. Καταλαβαίνω την απογοήτευση του κόσμου, αλλά πριν από τον τραυματισμό μου όλα πήγαιναν καλά. Κάποιοι ξεπέρασαν τα όρια με αυτά που έγραψαν και αυτό προκάλεσε προβλήματα στην οικογένειά μου. Είπαν ακόμη ότι χτύπησα έναν άνθρωπο με μηχανή, ενώ αυτό που είχε συμβεί ήταν πως σταμάτησα για να τον βοηθήσω. Οταν με αντιμετωπίζουν σαν αλκοολικό, σαν να σκότωσα κάποιον, τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν μπορείς να παίζεις για δέκα χρόνια σε μία ομάδα σαν τη Λιόν αν δεν αξίζεις».

Ομως, ούτε με το νέο καθεστώς και παρότι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα του έδωσε αρκετές ευκαιρίες, ο Γάλλος εμφάνισε τον πραγματικό Γκοβού στο γήπεδο. Ετσι, το διαζύγιο στο τέλος της περιόδου ήταν αναμενόμενη εξέλιξη. Η καλύτερη λύση για όλους. Τώρα φεύγει για την Εβιάν. Χωρίς παρεξήγηση: «Bon nuit, Σιντ»...

Ακριβό μου συμβόλαιο

Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Γκοβού στον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι ήταν βασιλικό. Βάσει αυτού οι συνολικές αποδοχές του για τρία χρόνια θα έφταναν τα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε πριμ υπογραφής 800.000 ευρώ.

Προέβλεπε ακόμη: πριμ 400.000 ευρώ, αν οι Πράσινοι παίξουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2012-13. Μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, παροχή αυτοκινήτου και πληρωμένο το ενοίκιο του σπιτιού.

Μπόνους 10.000 ευρώ για κάθε νίκη στο πρωτάθλημα και 7.500 ευρώ για κάθε νίκη στο Κύπελλο Ελλάδας. Πριμ 150.000 ευρώ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και 50.000 ευρώ. Μπόνους 15.000 ευρώ για κάθε νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη 100.000 ευρώ για πρόκριση στους «16», 150.000 ευρώ για πρόκριση στους «8», 175.000 ευρώ για πρόκριση στους «4», 300.000 ευρώ για συμμετοχή στον τελικό και 500.000 ευρώ για κατάκτηση του τροπαίου!

Ο Γκοβού με αριθμούς

ΣΥΜΜ. ΓΚΟΛ

Πρωτάθλημα 20 1
Κύπελλο 2 1
Τσάμπιονς Λιγκ 2 1
Σύνολο 24 3

Ο Γκοβού από τα 24 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχει αγωνιστεί σε ολόκληρο 90λεπτο μόνο στην αναμέτρηση της πρεμιέρας με αντίπαλο την Ξάνθη!

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags