06/07/11 - 12:24

Εύκολη λύση η πώληση Σισέ

Μερικά πράγματα, πάντως, δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος στον Παναθηναϊκό που δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και ποδοσφαιρικής αξιολόγησης.

Εύκολη λύση η πώληση Σισέ
55.962views 0shares

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα πρωταθλητισμού. Έτσι δεν είναι; Από την στιγμή, λοιπόν, που κάποιος πρέπει να πρωταγωνιστήσει, δεν γίνεται να «αδειάζει» το ρόστερ εξαρχής από τα μεγάλα του όπλα.

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξει είναι να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί από ποδοσφαιριστές υπερτιμημένους ή β’ και γ’ διαλογής, εκ των οποίων έχει ήδη αρκετούς στο ρόστερ του. Αυτό λέει η ποδοσφαιρική λογική που ισχύει παντού. Εκτός πια κι αν κάποιος «σκάσει» ένα τσουβάλι χρήματα για κάποιον παίκτη α’ όνομα.

Τι θέλουμε να πούμε; Τα χρήματα από την μεταγραφή του Σισέ επί της ουσίας δεν γλιτώνουν τον Παναθηναϊκό από τα οικονομικά του προβλήματα. Ούτε είναι και πολλά! Πέρυσι οι πράσινοι θα βάζανε περισσότερα στο ταμείο τους. Απλά τώρα οι ξένες ομάδες ξέρουν ότι η ΠΑΕ βρίσκεται σε ανάγκη και γι’ αυτό παίρνουν τον ποδοσφαιριστή σε τιμή ευκαιρίας.

Το μόνο που κάνουν, όμως, αυτά τα λεφτά είναι να μπαλώσουν τρύπες. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω.

Όταν, λοιπόν, τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε επί δυο σεζόν στα γκολ του Σισέ, τότε θα έπρεπε να καταβληθεί τρομερή προσπάθεια από τους πράσινους για ένα πράγμα: Όχι πώς να πωληθεί ο Σισέ, αλλά πώς να ΜΗΝ πωληθεί. Ή πώς να είναι ο τελευταίος που θα «σκοτωθεί» στο παζάρι κι όχι πρώτος, πρώτος.

Το αγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε σε πολλά ματς η ομάδα ήταν λόγω παρουσίας του Γάλλου σέντερ φορ. Αυτός έκανε τη διαφορά. Κυρίως αυτός! Το ρόστερ, όμως, υποφέρει κι από παίκτες που δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα, αλλά και από κάποιους πιο φιρμάτους, οι οποίοι παίρνουν πολλά λεφτά χωρίς ανάλογη προσφορά.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, σε επίπεδο διοίκηση τι προσπάθεια έκανε επί τόσο καιρό για να ελαφρύνει το ρόστερ του από παίκτες που δεν βοηθάνε; Να μοιράσει ποδοσφαιριστές δεξιά κι αριστερά βάζοντας και λίγα λεφτά στα ταμεία του; Επί της ουσίας, καμία. Ή κι αν προσπάθησε, δεν προσπάθησε αρκετά.

Αντιθέτως, προτιμήθηκαν οι εύκολες λύσεις. Να πωληθεί ο Σισέ που τον ήθελαν αρκετές ομάδες, να φύγει ο Ζιλμπέρτο όπως ο ίδιος επιθυμούσε ή να δοθεί ο Μάτος που εξαρχής δεν ήθελε ούτε να ακούει για επιστροφή του στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν είναι μεταγραφική τακτική. Είναι κινήσεις ανάγκης και διευκόλυνσης. Με συνέπεια ο Παναθηναϊκός να χάνει το βαρύ πυροβολικό του που λέγεται Σισέ, ενώ παράλληλα μ’ αυτά τα λεφτά θα λύσει μόνο πρόσκαιρα κάποια ζητήματα. Κι όλα αυτά, αμαχητί.