Facebook Pixel Εάν φύγει ο Βιτόλο...
| 2011-07-11 14:56:00

Εάν φύγει ο Βιτόλο...

Εάν φύγει ο Βιτόλο...

Ο Σάκης Γκίνας γράφει για το νέο σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Βίκτορ Βιτόλο.

Το κραυγαλέα αργό τα τελευταία χρόνια κέντρο του ΠΑΟΚ χωρίς τον Βιτόλο θα γίνει ακόμα πιο αργό. Ήταν ο μόνος που δίνει μια νότα στοιχείων σύγχρονου ποδοσφαίρου στην μεσαία γραμμή, με την ταχύτητα και την εκρηκτικότητά του. Ήταν αυτός που έκανε όλη την «βρώμικη» δουλειά μεσοαμυντικά, αφήνοντας στον Γκαρσία τον «αφρό» και δίνοντας στον Ουρουγουανό απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Με σημαντική εμπειρία, πλέον, και στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (26 χρονών) ο Βιτόλο θεωρητικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ταλαντούχο, αλλά άπειρο και «άψητο», Αρίας.

Μην ξεχνάμε, ότι ο Βιτόλο δεν είναι κανένας τυχαίος, ούτε έγινε εγνωσμένης αξίας παίκτης στην Ελλάδα. Σε νεαρή ηλικία στην Εθνική Ελπίδων της Ισπανίας «κρατούσε» όλο το κέντρο πίσω μόνος του, με τον Ινιέστα μπροστά του σε δημιουργικό ρόλο. Άρα είναι άτοπη και ανούσια, προς το παρόν, κάθε προσπάθεια σύγκρισής του με τον Αρίας. Ίσως ο Κολομβιανός γίνει στο εγγύς μέλλον Βιτόλο, ή και ακόμα καλύτερος του Ισπανού, αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι ρεαλιστικά ούτε ισάξιός του.

Συνεπώς, εάν τυχόν, φύγει ο Βιτόλο είναι σαφές ότι αποδυναμώνεται ο ΠΑΟΚ σε ένα νευραλγικό χώρο, αντί της ενισχύσεως που χρειάζεται, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός έναντι των ομάδων του κέντρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναντικατάστατος ο Ισπανός. Στην μεταγραφική αγορά υπάρχουν αντικαταστάτες του, λεφτά στα ταμεία της Τούμπας, δεν υπάρχουν, προς το παρόν, τουλάχιστον.

Το δεύτερο αναμφισβήτητο συμπέρασμα είναι πως οι τάσεις φυγής του Βιτόλο δεν τον καθιστούν φυσικά ούτε «προδότη», ούτε αγνώμονα έναντι του ΠΑΟΚ. Αντίθετα θα είναι αγνώμονας αυτός που δεν θα αναγνωρίσει ότι ο Ισπανός χαφ ήταν υπέρ του δέοντος επαγγελματίας στον ΠΑΟΚ. Το απέδειξε. Έπαιξε με το… ένα πόδι, λίγο πριν εγχειριστεί, αντέχοντας στον αφόρητο πόνο και αγνοώντας τις σαφείς ιατρικές οδηγίες περί σοβαρών κινδύνων για την μετέπειτα καριέρα του, στα δυο παιχνίδια του Δεκεμβρίου με τον Ηρακλή (1-0 στην Τούμπα) και με την Ντιναμό στην μεγάλη πρόκριση μέσα στο Ζάγκρεμπ, όπου έδωσε ρεσιτάλ ψυχικής δύναμης.

Δεν είναι σωστό τώρα να του ζητάμε και τα ρέστα… Είναι ανανδρία και αχαριστία η «σταύρωσή» του στον βωμό μιας καλλιεργούμενης προπαγάνδας που έχει ως στόχο την απενοχοποίηση της διοίκησης της ΠΑΕ, η οποία αναγκαστικά, βέβαια, λόγω ελλείψεως πόρων, επιχειρεί αγωνιωδώς μείωση του μπάτζετ. Οι μεγάλες ομάδες ξεχωρίζουν από την ανωτερότητα που δείχνουν και τις τιμές που συνεπακόλουθα αποδίδουν στους αθλητές, οι οποίοι τις υπηρέτησαν με ευσυνειδησία και διάθεση προσφοράς. Και ο Βιτόλο κατατάσσεται αναμφισβήτητα σ’ αυτή την κατηγορία. Καλός χαρακτήρας, μαχητής μέσα στο γήπεδο, εργατικός και γεννημένος νικητής.

Ένα άλλο κεφάλαιο είναι το πώς φθάσαμε έως εδώ. Είναι γεγονός ότι ο Βιτόλο είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής πριν από τα πλέι οφ ακόμα. Τότε, δήλωσε, άλλωστε ότι νιώθει νοσταλγία και θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και κανείς δεν δικαιούται να τον κατακρίνει. Επειδή, όμως, και ο ΠΑΟΚ, αλλά και η Θεσσαλονίκη του αρέσουν πολύ, μετά τα πλέι οφ αναθεώρησε σημαντικά τις απόψεις του και αποφάσισε πως η παραμονή του για άλλα δυο χρόνια στην Τούμπα δεν θα ήταν καθόλου άσχημη εξέλιξη γι’ αυτόν.

Ενδιαμέσως, όμως, απέρριπτε κάθε κουβέντα για μείωση αποδοχών, από την στιγμή που του οφείλονταν χρήματα από πέρυσι και σχεδόν ποτέ δεν πληρωνόταν στην ώρα του. Λογικό. Η άφιξή του στην Ολλανδία έδειξε ότι αποφάσισε οριστικά να μείνει. Η επιμονή, όμως, των ανθρώπων του ΠΑΟΚ στην πρόταση μείωσης των αποδοχών του, επανέφερε μέσα του τις σκέψεις για αποχώρηση, αναζωπύρωσε τις τάσεις φυγής που είχε και κατέστησε εκ νέου ασταθή τον ψυχισμό του.

Ως εκ τούτου, γύρισε στην Θεσσαλονίκη και τώρα επιμένει να φύγει. Έχει δείξει, όμως, πως εάν βρεις το κουμπί του τον παίρνεις εύκολα με το μέρος σου. Συνεπώς, υπάρχουν ακόμα πολλές πιθανότητες να μεταπειστεί και να μείνει. Ιδίως εάν έχει πληρωθεί πρώτα τα οφειλόμενα από πέρυσι, καθώς αντιλαμβάνεται ότι έχει ακόμα δυο χρόνια συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ και είναι υποχρεωτική η τήρησή του.

Τέλος, όσοι χαρακτηρίζουν τις τάσεις φυγής του Βιτόλο πονηρές και τις συνδυάζουν με τον Παναθηναϊκό, ας μην σπεύδουν πάντα να κατακρίνουν τους παίκτες όταν φεύγουν. Το κάνουν αναγκαστικά, λόγω καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης και πολλές φορές, μάλιστα, υπό… τις ευλογίες της διοίκησης της πρώην ομάδας τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ας ελπίσουμε πως δεν θα ισχύσει αυτός ο άτυπος κανόνας, αφού είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται την νέα χρονιά τον Βιτόλο. Εάν θέλει να είναι ανταγωνιστικός κανείς από τους εμπορικούς του παίκτες (Κοντρέρας, Βιτόλο, Βιερίνια, Σαλπιγγίδης) δεν πρέπει να φύγει.

Πηγή: Contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags