Facebook Pixel Από τις ακαδημίες του Άγιαξ στον ΠΑΟ(;) (BINTEO)
| 2011-07-14 09:11:00

Από τις ακαδημίες του Άγιαξ στον ΠΑΟ(;) (BINTEO)

Από τις ακαδημίες του Άγιαξ στον ΠΑΟ(;) (BINTEO)

Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει ακόμη μία σημαντική προσθήκη στο ρόστερ της νέας χρονιάς. Μετά τον Βιτόλο, σειρά παίρνει ο Κουίνσι Οβούσου.

«Τρέλανε» τον Βενγκέρ, έβαλε 6 γκολ σε ένα ματς, έμαθε πολλά από τον Ντένις Μπέργκαμπ, ενώ κάποιος τον αποκάλεσε γρήγορο... Κανού.

Η έκφραση «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, ο οποίος μετά την απόκτηση του Βιτόλο είναι πολύ κοντά στο να «κλείσει» ακόμα έναν παίκτη εν όψει της νέας σεζόν. Λίγες μόνο ώρες μετά τον… γάμο με τον Ισπανό αμυντικό μέσο, ο οποίος προορίζεται για αντικαταστάτης του Ζιλμπέρτο Σίλβα, οι «πράσινοι» είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ακόμη μία σημαντική προσθήκη στο ρόστερ τους. Μπορεί να άργησαν, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ…
Πρόκειται για τον Κουίνσι Οβούσου. Ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος διακρίνεται για την εκρηκτικότητά του τόσο στο παιχνίδι του όσο και στο χαρακτήρα του. Είναι εξαιρετικά γρήγορος με τη μπάλα στα πόδια, αλλά και χωρίς αυτή, ενώ μπορεί να αγωνιστεί με χαρακτηριστική άνεση και στις δύο πτέρυγες της επίθεσης. Αν και είναι μόλις 25 χρονών, έχει αλλάξει 8 ομάδες (στις περισσότερες αγωνίστηκε ως δανεικός) και αν συνυπολογίσουμε και τον Άγιαξ, στον οποίο ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, τότε έχει φορέσει στην καριέρα του συνολικά 9 φανέλες. Το καλό είναι πως, σε όλους τους «σταθμούς» της καριέρας του είχε αρκετές συμμετοχές. Έχει περάσει από την Άρσεναλ, την Σπαρτάκ Μόσχας, τη Θέλτα, τη Μπέρμινχαμ, την Πόρτσμουθ, την Κάρντιφ, ενώ πλέον ανήκει στην Αλ Σαντ, από την οποία τον πήρε στη Μάλαγα ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε άριστη συνεργασία μαζί του, το διάστημα, το οποίο βρισκόταν στον πάγκο της ισπανικής ομάδας και όπως φαίνεται δεν τον ξεχνάει, καθώς τον περιμένει και στον Παναθηναϊκό. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Στις ακαδημίες του Άγιαξ

Ο Κουίνσι γεννήθηκε στο Άμστερνταμ από Γκανέζους γονείς και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον… πήγε στις ακαδημίες του «Αίαντα». Εκεί έμαθε όλα τα… μυστικά της μπάλας, καθώς έμεινε για 9 χρόνια (1993-2002). Παρά το γεγονός πως, αγωνιζόταν στην μικρή ομάδα των Ολλανδών, τον γνώριζαν πολλοί, ενώ είχε «τραβήξει» τα βλέμματα αρκετών προπονητών. Στο πέρασμα, όμως, του χρόνου οι σχέσεις του με τους ανθρώπους του Άγιαξ άρχισαν να «χαλάνε», καθώς ο χαρακτήρας του ήταν ιδιαίτερος. Οι οπαδοί όμως της ομάδας δεν τον ξέχασαν. «Ήρθε στον Άγιαξ στην ηλικία των 15. Θύμιζε πολύ τον Κανού στο παιχνίδι του, αλλά ήταν πιο κοντός και πολύ πιο γρήγορος», έχει γράψει ένας φίλος του «Αίαντα» σε φόρουμ στο διαδίκτυο, αναφερόμενος στον Κουίνσι. Στην ίδια ιστοσελίδα, ένας άλλος παραδέχεται πως ο σύλλογος έκανε λάθος που τον άφησε: «Ο Άγιαξ τον άφησε, όπως έχει αφήσει και άλλους εξελίξιμους παίκτες».

Ο Βενγκέρ έπαθε… πλάκα

Το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από τον τεχνικό της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ. Όταν ο Κουίνσι Οβούσου δοκίμασε την τύχη του σε ένα καλοκαιρινό καμπ των «κανονιέρηδων» για νέους ποδοσφαιριστές, την είδε να του… χαμογελάει, καθώς ο Αλσατός τεχνικός έμεινε… άφωνος με αυτά που αντίκρισε. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από την θητεία του στο σύλλογο, ενώ ακόμα και σήμερα κρατάει επαφές με τον έμπειρο προπονητή: «Ήμουν στον Άγιαξ για περίπου εννέα χρόνια, αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν, όπως επιθυμούσα. Είχα προβλήματα με τους προπονητές μου εκεί και δεν αγωνιζόμουν αρκετά. Δεν μπορούσα να βρω ομάδα στην Ολλανδία και η Άρσεναλ ήταν ο μόνος σύλλογος που μου έδωσε την ευκαιρία. Εκεί, βρήκα και τον Ντένις Μπέργκαμπ, από τον οποίο έμαθα πολλά. Πάντα τον παρατηρούσα στις προπονήσεις. Έβλεπα τον τρόπο, με τον οποίο αγωνιζόταν, τις κινήσεις του και τον τρόπο που κρατούσε την μπάλα στα πόδια του», αναφέρει ο, γεννημένος στην Ολλανδία, ποδοσφαιριστής σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «High&I Sport».

Την πρώτη του σεζόν στους Λονδρέζους αγωνίστηκε με την ομάδα των U-17 και σημείωσε 17 γκολ σε 20 συμμετοχές. Μάλιστα, σε έναν αγώνα εναντίον της Γουλβς (7-1) πέτυχε 6 τέρματα. Οι επιδόσεις του έφεραν και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, όταν πια ήταν 18 χρονών. Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Άρσεναλ, το πραγματοποίησε στην αναμέτρηση του Λιγκ Καπ εναντίον της Ρότερνταμ στις 28 Οκτωβρίου 2003. Στις 9 Νοεμβρίου 2004 ήρθε και το πρώτο του γκολ, σε ένα παιχνίδι εναντίον της Έβερτον για την ίδια διοργάνωση. Η μεταγραφές των Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και Τέο Γουόλκοτ περιόρισαν κατά πολύ τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να πάρει, βρισκόμενος στο βασικό σχήμα της ομάδας. Το γεγονός αυτό, τον ανάγκασε να αποχωρήσει από το σύλλογο και τον Ιανουάριο του 2006 βρέθηκε στη Ρωσία και συγκεκριμένα στη Σπαρτάκ Μόσχας.

Στη… γύρα

Στη Ρωσία τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε ο ίδιος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τους συνεχείς δανεισμούς του. Πρώτα ήταν η Θέλτα, μετά η Μπέρμινχαμ και αργότερα οι Κάρτνιφ και Πόρτσμουθ. Στις περιπλανήσεις του ως δανεικός μέτρησε συνολικά 54 εμφανίσεις είτε ως βασικός είτε ως αλλαγή και σημείωσε 7 γκολ. Πριν πάει, μάλιστα, στη Κάρντιφ δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία στην Τότεναμ. Το ίδιο έγινε και στην Μπρίστολ Σίτι το 2009, αλλά ούτε εκεί κατάφερε να πείσει. Το Μάρτιο του 2010 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Αλ Σαντ.

Ο «εκλεκτός» του Φερέιρα

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τον πήρε ως δανεικό στη Μάλαγα, καθώς έψαχνε κάποιον επιθετικό, ο οποίος να μπορεί να αγωνίζεται στα άκρα. Οι δυο τους είχαν πάρα πολύ καλή συνεργασία και την κατάλληλη χημεία. Το πρώτο γκολ του Οβούσου με την ισπανική ομάδα ήρθε στη νίκη της ισπανικής ομάδας επί της Ρεάλ Σαραγόσα με 5-3 στην δεύτερη εβδομάδα της νέας σεζόν. Συνολικά, πραγματοποίησε 25 εμφανίσεις και σημείωσε 2 τέρματα. Η αποχώρηση του Πορτογάλου προπονητή, έφερε αλλαγές και στην παρουσία του παίκτη στην ομάδα, καθώς οι σχέσεις του με τον Μάνουελ Πελεγκρίνι δεν ήταν και οι καλύτερες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγει με όχι και τον καλύτερο τρόπο από την Ισπανία.

Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς, πρόκειται για έναν ιδιαίτερο στο χαρακτήρα ποδοσφαιριστή, ο οποίος με την κατάλληλη προσέγγιση μπορεί να προσφέρει πολλά. Το γεγονός πως, δεν σκοράρει συχνά δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς είναι σε θέση να δημιουργήσει αρκετά «ρήγματα» στις αντίπαλες άμυνες με «όπλο» την ταχύτητά του. Ο Φερέιρα γνωρίζει πολύ καλά τον παίκτη και από τη στιγμή που έχει βρει το… κουμπί του, μπορεί να τον κάνει να «ξεδιπλώσει» όλο το ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο. Μια μεταγραφή που, μπορεί να βοηθήσει πολύ τον Παναθηναϊκό. Ίσως, ο παίκτης, ο οποίος θα καλύψει το κενό που άφησε ο Σίντεϊ Γκοβού (αν άφησε φυσικά…).

ONOMA: Κουίνσι Τζέιμς Οβόσου Αμπεγιέ
HMEΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 15 Απριλίου 1986
ΥΨΟΣ: 1μ.80εκ
ΘΕΣΗ: Αριστερό (και δεξί) εξτρέμ
ΔΙΕΘΝΗΣ: Εθνική Ελπίδων Ολλανδίας (8 συμμετοχές, 3 γκολ)
Εθνική Ανδρών Γκάνας (16 συμμετοχές, 2 γκολ).

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags