Facebook Pixel «Τυφώνας» Κουίνσι σε όλα!
| 2011-07-15 09:43:00

«Τυφώνας» Κουίνσι σε όλα!

«Τυφώνας» Κουίνσι σε όλα!

Η ταραγμένη πορεία του Κούινσι, τα επεισόδια της καριέρας του, το εντυπωσιακό του ξεκίνημα και τις... παρεμβάσεις Βενγκέρ και Φερέιρα.

Οσο «εκρηκτικός» είναι ως παίκτης ο Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε -ο Γκανέζος ακραίος επιθετικός που φέρνει εντός των ημερών στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός για υπογραφές- άλλο τόσο «εκρηκτικός» εμφανίζεται ενίοτε κι ως χαρακτήρας. Εξ ου για πολλούς και ο χαρακτηρισμός «Τυφώνας Κουίνσι» που του έδωσαν στην Αγγλία, τον καιρό που προσπαθούσε να βρει μόνιμη θέση στο ρόστερ της Αρσεναλ.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα εντούτοις είναι ένας από τους λίγους (μαζί με τον Βενγκέρ) προπονητές που κατάφεραν να βρουν το «κουμπί» του 25χρονου Αφρικανού, κατά την περσινή συνεργασία τους στη Μάλαγα. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τον ξεχώρισε εξαρχής στη λίστα με τις επιλογές για τον παίκτη που θα καλύψει το δεξιό άκρο της «πράσινης» επίθεσης.

Η πορεία του γεννημένου το '85 στο Αμστερνταμ Γκανέζου είχε πάντοτε πολύ ταχύτητα (το Νο 1 προσόν του στο γήπεδο μαζί με το εντυπωσιακό ξεπέταγμα και την τεχνική του), σκαμπανεβάσματα και «μετακομίσεις». Κι ορισμένες φορές τσακωμούς. Από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας στο Λονδίνο και από τη Μόσχα στο Βίγκο, το Μπέρμιγχαμ, το Κάρντιφ, το Πόρτσμουθ και το Κατάρ, με τελευταίο «σταθμό» τη Μάλαγα.

Εκεί όπου ο Φερέιρα τον έβαλε ξανά στον... ίσιο δρόμο (εντός κι εκτός γηπέδου), δίνοντάς του την ευκαιρία να λάμψει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν μέχρι την 9η αγωνιστική, όταν κι αποχώρησε ο Πορτογάλος. Η συνέχεια με τον Πελεγκρίνι δεν ήταν η ίδια (ο χρόνος συμμετοχής του περιορίστηκε δραματικά), με τους δύο άνδρες να φτάνουν σε ρήξη τον περασμένο Απρίλη και τον Κουίνσι να εξαφανίζεται για μία εβδομάδα από τις προπονήσεις.

Τα 6 γκολ και ο Βενγκέρ

Ο Αγιαξ ήταν το πρώτο ποδοσφαιρικό του «σχολείο» (7 ετών γράφτηκε στις ακαδημίες του), εντούτοις στα 16 του το πρώτο «όνειρο» έληξε άδοξα, «λόγω συμπεριφοράς», όπως ήταν η επίσημη δικαιολογία των Ολλανδών. Αργότερα ο ίδιος θα παραδεχτεί ότι έφταιξε: «Είχα προβλήματα με τους προπονητές του Αγιαξ, αλλά δεν φταίνε αυτοί. Εγώ είμαι υπεύθυνος. Δικό μου είναι το πρόβλημα» είχε πει με ωριμότητα ψάχνοντας το επόμενο βήμα.

Η Αρσεναλ μέσω του διευθυντή της ακαδημίας της Λίαμ Μπράντι του έδωσε την ευκαιρία (και την υποτροφία) και ο 17χρονος Κουίνσι εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Εκεί ξεχώρισε αμέσως με 17 γκολ σε 20 ματς, εκ των οποίων τα 6 στο 7-1 επί της Γουλβς, τραβώντας την προσοχή του Βενγκέρ.

Στα 18 του ο Αλσατός τεχνικός τον έκανε επαγγελματία, με τον Κουίνσι να πληρώνει 100.000 λίρες ως πρόστιμο και 2 χρόνια απαγόρευση μεταγραφής, επειδή στην υπόθεση ενεπλάκη μάνατζερ χωρίς άδεια FIFA. Ενα χρόνο μετά ο Βενγκέρ επέκτεινε το συμβόλαιό του έως το 2008, δείγμα του πόσο τον πίστευε.

*Ο Κουίνσι πιστεύει πολύ στον Θεό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μήνυμα που έκρυβε κάτω από τη φανέλα του στον νικηφόρο αγώνα της Πόρτσμουθ με τη Σαουθάμπτον (4-1) τη σεζόν 2009-10, όπου στους πανηγυρισμούς εμφάνισε ένα λευκό μπλουζάκι που έγραφε «Ο Θεός είναι μεγάλος».

*Αρχικά επέλεξε την ολλανδική υπηκοότητα κι έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με την εθνική Νέων και Ελπίδων της Ολλανδίας. Στο Παγκόσμιο Νέων το 2005 έκανε... παπάδες με τον Ράιαν Μπάμπελ τραβώντας πάνω του τα βλέμματα πολλών σκάουτερ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και άνθρωποι της Ιντερ.

*Τον Ιανουάριο του 2007, μετά από ένα ραντεβού με τους επικεφαλής της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γκάνας πείστηκε να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της χώρας από την οποία κατάγονταν οι γονείς του. Ενα μήνα μετά κλήθηκε για το φιλικό με τη Νιγηρία, αλλά δεν έπαιξε, διότι η FIFA δεν είχε αποφασίσει ακόμη για το αν θα του... άναβε το πράσινο φως να αλλάξει υπηκοότητα. Κάτι που έγινε τελικά 11 μήνες αργότερα (10 Ιανουαρίου 2008).

*Ηταν μέλος της εθνικής ομάδας της Γκάνας που έφτασε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από ένα χρόνο στα γήπεδα της Ν. Αφρικής, παίζοντας στους αγώνες με Αυστραλία και ΗΠΑ.

Οι ευκαιρίες και η Ρωσία

Οι ευκαιρίες και η ΡωσίαΣτις 28 Οκτωβρίου 2003 ο Κουίνσι φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των «κανονιέρηδων» στον αγώνα Λιγκ Καπ με τη Ρόδεραμ. Ο Γκανέζος μπήκε στο 85', στην εκπνοή κέρδισε την αποβολή του τερματοφύλακα Μάικ Πόλιτ (έπιασε την μπάλα εκτός περιοχής), όμως στη διαδικασία των πέναλτι δεν ήταν εύστοχος, χωρίς ωστόσο αυτό να κοστίσει στην ομάδα του.

Τον Ιανουάριο του 2006 σήμανε η αρχή του τέλους για τον Κουίνσι στο Λονδίνο, καθώς η έλευση των Αντεμπαγιόρ και Γουόλκοτ έκλεισε οριστικά την πόρτα της πρώτης ομάδας. Η Σπαρτάκ Μόσχας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και με 2,8 εκατ. ευρώ τον έκανε δικό της.

Κι εκεί, ωστόσο, δεν κατάφερε να πιάσει. Σε ενάμιση χρόνο έπαιξε μόλις 21 ματς (1 γκολ) και μοιραία άρχισαν ξανά οι... μετακομίσεις. Πρώτα στο Βίγκο, όπου δεν μπόρεσε να στεριώσει, ελέω της μεγάλης απουσίας του στο Κόπα Αφρικα (είχε μόλις πάρει το «ΟΚ» από τη FIFA να αλλάξει υπηκοότητα) και εν συνεχεία στο Μπέρμιγχαμ, όπου παρότι πήρε ματς δεν έπεισε τους ανθρώπους της.

Αγγλία part 2 και Κατάρ

Με τις εμφανίσεις του στην Μπέρμιγχαμ τράβηξε την προσοχή της Τότεναμ, η οποία ωστόσο δεν έκανε ποτέ επίσημη πρόταση στη Σπαρτάκ (όπου ανήκει ακόμη ο Γκανέζος) και την τελευταία μέρα των μεταγραφών κατέληξε (ξανά) δανεικός στην Κάρντιφ. Νέα σεζόν (2009-10) και νέος δανεισμός, αυτήν τη φορά στην Πόρτσμουθ, όπου αγωνίστηκε σε 10 αγώνες στο πρωτάθλημα χωρίς ωστόσο να σκοράρει.

Τον Μάρτιο του 2010 οι «πόμπεϊς» έδωσαν στη Σπαρτάκ μόλις τα μισά λεφτά της συμφωνίας και λίγες μέρες μετά ο Κουίνσι κατέληξε στην Αλ Σαντ του Κατάρ. Πολλοί χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη επιλογή του ως «τέλος καριέρας» και «νεκροταφείο». Μέχρι που ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αποφάσισε να τον βγάλει και πάλι στον... αφρό, φέρνοντάς τον μέσα σε ένα βράδυ, τέτοιες μέρες, πριν από ένα χρόνο. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή...

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

5.000

ευρώ πρόστιμο «έφαγε» για το επεισόδιο που είχε με τον Βλάντιμιρ Μπιστρόφ σε μία προπόνηση της Σπαρτάκ Μόσχας κατά τη δεύτερή του σεζόν στη ρωσική ομάδα (υπάρχει και σχετικό βίντεο στο youtube). Ο Κουίνσι δέχτηκε μία κλωτσιά από τον Μπιστρόφ, τα πήρε στο... κρανίο, πέταξε τη «σαλιάρα» που φορούσε και άρχισε να τον προκαλεί σαν... μποξέρ.

16

είναι τα παιχνίδια του με την εθνική Γκάνας, ενώ έχει σημειώσει και 2 γκολ. Την περίοδο που πήγαινε καλά στη Μάλαγα είχε εξελιχθεί σε βασικό κι αναντικατάστατο στέλεχος των «αετών».

8

αγώνες έδωσε συνολικά με τη φανέλα της εθνικής Ελπίδων της Ολλανδίας, σημειώνοντας παράλληλα 3 γκολ.

6

χρόνια κρατάει η σχέση του με την κοπέλα του. Γνωρίστηκαν το 2005 στο Λονδίνο, όταν ο Κουίνσι έπαιζε στην Αρσεναλ και είναι τζαμαϊκανής καταγωγής.

4

είναι τα περισσότερα γκολ που έχει σημειώσει σε μία σεζόν στην καριέρα του. Το... ρεκόρ του το πέτυχε τη σεζόν 2007-08 στη Θέλτα, μολονότι έχασε πολλά ματς λόγω Κόπα Αφρικα.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags