Facebook Pixel Το who is who του Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε
| 2011-07-19 15:07:00

Το who is who του Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε

Το who is who του Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε.

Το βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ στις 15 Απριλίου του 1986 από Γκανέζους γονείς και εντάχθηκε στις ακαδημίες του Άγιαξ το 1993, έχοντας ως πρότυπο τον Πάτρικ Κλάιφερτ. Ουδείς αμφισβήτησε το ταλέντο του, αλλά οι συνεχείς κόντρες με τους προπονητές του (που αργότερα παραδέχθηκε πως ήταν δικό του λάθος), τον έφεραν εκτός ομάδας το 2002.

Ο υπεύθυνος ακαδημιών της Άρσεναλ, Λίαμ Μπράντι, τον πήρε για δοκιμή στο Λονδίνο και αφού ο ήδη διεθνής με τις "μικρές" εθνικές Ολλανδικές ομάδες έπεισε, τοποθετήθηκε ως μαθητευόμενος στην κ-17 των "κανονιέρηδων". Εκεί διέπρεψε σημειώνοντας 17 γκολ σε 20 ματς (6 σε νίκη 7-1 επί των Γουλβς), με συνέπεια από το 2003 να καλείται σε ορισμένα ματς της πρώτης ομάδας, στο πλευρό του ειδώλου του, Τιερί Ανρί.

Έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή στο League Cup κόντρα στη Ρόδεραμ τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, προκάλεσε την αποβολή του αντίπαλου τερματοφύλακα και στα πέναλτι αστόχησε στην προσπάθειά του, αλλά η ομάδα του - που είναι και αγαπημένη του από παιδική ηλικία - προκρίθηκε. Ο Αρσέν Βενγκέρ, αν και εντυπωσιασμένος από το ταλέντο του, τον χρησιμοποιούσε κυρίως στα κύπελλα και στο πρωτάθλημα πήρε μόλις 5 ευκαιρίες μέχρι τις αρχές 2006.

Εκείνον τον Ιανουάριο, μετά και τις προσθήκες των Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ και Θίο Γουόλκοτ, ο Οβούσου Αμπέγε συνειδητοποίησε πως δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες, με συνέπεια να ζητήσει να φύγει. Η Σπαρτάκ Μόσχας τον αγόρασε για αδιευκρίνιστο ποσό. Κάθισε περίπου 1,5 σεζόν στη Ρωσία, όπου είχε σε αρκετά ματς ρόλο βασικού αλλά σε θέση αριστερού εξτρέμ την οποία και προτιμά. Το καλοκαίρι του 2007 το έντονο "φλερτ" με την Μπέρμιγχαμ δεν κατέληξε σε "γάμο". Αντ' αυτού, κατέληξε στο Βίγκο για λογαριασμό της Θέλτα που αγωνιζόταν στη Segunda Division.

Πήρε 20 ευκαιρίες στο πρωτάθλημα, τις μισές ως βασικός, σημειώνοντας 4 γκολ, χάνοντας μεγάλο διάστημα λόγω της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Από τον Ιανουάριο του 2008, ο Οβούσου Αμπέγε είχε αποκτήσει γκανέζικη υπηκοότητα, με συνέπεια να εκπροσωπεί ποδοσφαιρικά την πατρίδα των γονιών του, έστω κι αν μέχρι το 2006 αγωνιζόταν με το εθνόσημο της Ολλανδίας στην εθνική κ-21.

Το καλοκαίρι του 2008 η μετακίνησή του στην Μπέρμιγχαμ ήταν γεγονός. Κάθισε τη μισή σεζόν, έχοντας 19 συμμετοχές και 2 γκολ στο πρωτάθλημα, διότι εκφράστηκαν δυσφορίες για τις οικονομικές απαιτήσεις του ίδιου και της Σπαρτάκ. Οι Ρώσοι τοποθετούσαν προοπτική αγοράς στα συμβόλαια δανεισμού που υπέγραφαν, αλλά ούτε τώρα υλοποιήθηκε, με τον διεθνή εξτρέμ να ανηφορίζει για την Ουαλία και την Κάρντιφ, ομάδα της Championship, μετά από μία δοκιμή στην Τότεναμ.

Εκεί πήρε ελάχιστες ευκαιρίες (μόλις 5 ματς πρωταθλήματος) και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2010. Οι προπονήσεις στην Μπρίστολ Σίτι δεν έφεραν κάποιο συμβόλαιο, με συνέπεια να επιστρέψει στην Ρωσία, όπου η μίνι επάνοδός του μνημονεύεται μόνο για το επεισόδιο που είχε με τον Βλάντιμιρ Μπιστρόφ στην προπόνηση. Τον Ιανουάριο του 2010 η Πόρτσμουθ τον απέκτησε ως δανεικό, αλλά πρόλαβε να κάνει μόλις 10 συμμετοχές (1 γκολ) προτού η Σπαρτάκ ανακαλέσει τον δανεισμό του (πληρώνοντας το μισό ποσό), ώστε να τον πουλήσει τον Μάρτιο του ίδιου έτους στην Αλ Σαντ.

Στην ομάδα του Κατάρ δεν ευδοκίμησε και γι' αυτό η πρόταση δανεισμού της Μάλαγας το καλοκαίρι του 2010 ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Στην Ανδαλουσία αποτέλεσε βασικό στέλεχος στο πρώτο μισό της σεζόν, όταν η Μάλαγα παρέπαιε. Με την άφιξη παικτών όπως ο Ζούλιο Μπατίστα (συμπαίκτες στην Άρσεναλ), Έντσο Μαρέσκα και Νάτσο Καμάτσο έφεραν ανακατατάξεις στην ενδεκάδα, αφήνοντας εκτός τον 25χρονο άσο, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σεζόν με 25 αγώνες πρωταθλήματος (2 γκολ, 2 ασίστ) και 1.486 λεπτά συμμετοχής.

Τα στοιχεία

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του αγωνιστικού προφίλ του Οβούσου Αμπέγε είναι η ταχύτητα. Ο δρασκελισμός του μπορεί να είναι μικρός, αλλά ήταν τάχιστα επαναλαμβανόμενος, με συνέπεια να έχει και μεγάλο έλεγχο του σώματός του και των κινήσεών του. Αρέσκεται στο να αγωνίζεται στην αριστερή πλευρά της επίθεσης, ώστε να εφορμά στην αντίπαλη περιοχή χρησιμοποιώντας το καλό πόδι του, το δεξί. Μικρότερος έκανε κατάχρηση ντρίμπλας και κυρίως των step-overs, αλλά όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος σε συνέντευξή του, πλέον τα χρησιμοποιεί μόνο όταν είναι απαραίτητα. Βγαίνοντας από την περιοχή με την πάροδο του χρόνου, έχασε την επαφή με τα δίχτυα, ενώ ίσως για πρώτη φορά κληθεί να αποτελέσει βασικό στέλεχος για μία ομάδα σε ολόκληρη σεζόν, οπότε να δοκιμαστούν οι αντοχές του με σερί 90λεπτά.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags