Facebook Pixel "Θα πήγαινα στον Ολυμπιακό"
| 2011-07-20 10:18:00

"Θα πήγαινα στον Ολυμπιακό"

"Θα πήγαινα στον Ολυμπιακό"

Ο Γιώργος Δώνης μιλά για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, τον τελικό με την ΑΕΚ τον οποίο θα έπαιρνε στα χαρτιά, τη δήλωση που τον κυνηγάει θετικά και τον Ολυμπιακό. Οι στόχοι του για τον Ατρόμητο της νέας περιόδου.
 

Aναλυτικά η συνέντευξή του στο contra.gr:

Από τα πρώτα φιλικά συμπεράναμε ότι η αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας, παρά τις πολλές μεταγραφές, δεν έχει αλλάξει. Είναι αλήθεια;

Ναι, είναι η δική μου φιλοσοφία και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δουλεύουμε πολύ για αυτό το στιλ. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όλοι οι παίκτες θα προσαρμοστούν. Γενικώς όμως υπάρχει καλή διάθεση και το πρώτο δείγμα των φιλικών νομίζω ότι ήταν θετικό.

Ποια κομμάτια του παζλ λείπουν ακόμα;

Θέλουμε δύο παίκτες που θα αποκτηθούν για την επίθεση (σ.σ. ο ένας αποκτήθηκε και είναι ο Επστάιν). Φυσικά πρέπει να ταιριάζουν με τη δική μας φιλοσοφία παιχνιδιού και να είναι κοντά στο γκολ. Να μπορούν να παίξουν με την μπάλα και να έχουν καλές υποδοχές. Ετσι θα αυξηθεί και ο συναγωνισμός στο ρόστερ.

Θα δουλέψετε κυρίως με το 4-3-3 και φέτος;

Δεν αλλάζει αυτό. Θεωρώ ότι ένας προπονητής πρέπει να δουλεύει με ένα συγκεκριμένο σύστημα. Αλλιώς μία ομάδα δεν δουλεύεται ικανοποιητικά. Είναι πολύ εύκολο να αλλάζεις σύστημα κάθε δέκα λεπτά σ' ένα παιχνίδι. Ετσι όμως ο προπονητής δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ομάδα του, απλώς κουνάει μαγνητάκια στον πίνακα. Για μένα όλα θα πρέπει να είναι αυτοματοποιημένα. Να ακολουθεί ο ένας ο παίκτης μου την κίνηση του άλλου. Και φυσικά κύριος στόχος είναι να μην περιορίζεται το ταλέντο. Εναλλακτικό πλάνο θα έχουμε αλλά είναι νωρίς να το δουλέψουμε καθώς οι νέοι μας παίκτες είναι πολύ πίσω στο τακτικό κομμάτι.

Ποιοι παίκτες από την ομάδα Νέων που αυτή τη στιγμή προπονούνται ακόμα μαζί σας θα βρίσκονται στην ομάδα και το χειμώνα;

Οι περισσότεροι. Στη Βουλγαρία θα έρθουν βέβαια οι πιο έτοιμοι. Στα πρώτα φιλικά είδατε ότι στην ενδεκάδα μας υπήρχαν παίκτες όπως ο Μπάλλας, ο Καραγκούνης, ο Σκόνδρας και ο Τάτος.

Για τη φετινή σεζόν ποιος είναι ο βασικός στόχος της ομάδας; Πέρσι είχατε αρχικά υψηλούς στόχους, αλλά τελικά ο Ατρόμητος κινδύνευσε.

Νομίζω ότι πέρυσι έπαιξε ρόλο ότι κυνηγούσαμε δύο στόχους. Μας αποπροσανατόλισε λίγο αυτό, αλλιώς δεν νομίζω ότι θα είχαμε πρόβλημα να σωθούμε πολύ πιο νωρίς. Θεωρώ ότι ο βασικός μας στόχος είναι να φτιάξουμε μία καλή ομάδα και να σωθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δεν μπορούμε όμως να βάλουμε τον πήχη ψηλά όπως πέρσι.

Το Κύπελλο δεν αποτελεί στόχο;

Στο Κύπελλο παίζει πάντα ρόλο η κλήρωση και η τύχη. Βασικό μέλημα είναι να χτίσουμε μία καλή ομάδα και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας.

Φοβάστε ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά;

Πάντα υπάρχει φόβος όταν χτίζεις κάτι καινούργιο. Οι παίκτες μου δείχνουν μεγάλη διάθεση στις προπονήσεις, αλλά οι αγώνες είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Με δεδομένο ότι το συμβόλαιό σας τελειώνει το καλοκαίρι, έχετε σκεφτεί το μέλλον σας;

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για το συμβόλαιό μου. Τη δουλειά μου την κάνω σωστά και την αγαπώ. Είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στο καινούργιο πρότζεκτ. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι δυσκολίες θα είναι ίδιες μ' αυτές της πρώτης χρονιάς.

Πιστεύετε ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου των στημένων αγώνων μπορεί να έχει και θετικές επιπτώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Νομίζω ότι ο φόβος θα λειτουργήσει ευεργετικά. Δεν ξέρω αν θα παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά ο φόβος θα μας βοηθήσει πολύ. Ισως κάποια πράγματα να αλλάξουν. Δεν μπορώ να προδικάσω τα πράγματα, αλλά το πρωτάθλημα θα είναι δύσκολο λόγω και της οικονομικής κρίσης. Σαν το περσινό δηλαδή. Και στην ποιότητα.

Στον τομέα της διαιτησίας θα υπάρξει πρόοδος;

Στην Ελλάδα η διαιτησία είναι φαύλος κύκλος. Ολοι ασχολούμαστε με το ποιος διαιτητής θα οριστεί την Κυριακή. Θα πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Να μην υπάρχει καμία επαφή των παραγόντων με την ΕΠΟ.

Τελικά πόσο κοντά φτάσατε στον Παναθηναϊκό;

Οταν κάτι αφορά πράγματα τα οποία μπορεί να έχουν γίνει ή να μην έχουν γίνει, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι ο προγραμματισμός του Ατρομήτου εξελίχθηκε κανονικά. Ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσα το ενδιαφέρον οποιασδήποτε ομάδας για διαφήμιση. Κρατάω για τον εαυτό μου πράγματα που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω. Ξέρετε, εγώ είμαι πολύ συνειδητοποιημένος για το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξέρω με ποιους μπορώ να συνεργαστώ. Στον Παναθηναϊκό ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά, αλλά δεν θα ήθελα καμία ομάδα να με επιλέξει μόνο και μόνο επειδή έχω παίξει ποδόσφαιρο σ' αυτή. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Παναθηναϊκό. Θέλω να με επιλέγουν επειδή συμφωνούν με τη φιλοσοφία μου.

Σας ενόχλησε το γεγονός ότι παρουσιαστήκατε ως μία φθηνή λύση;

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, μπορεί να είναι και η πραγματικότητα. Εχει να κάνει και με τις αμοιβές των προπονητών γενικά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, οι προπονητές στην Πορτογαλία, εξαιρουμένων αυτών της Πόρτο και της Μπενφίκα, παίρνουν λιγότερα χρήματα από μένα. Δεν θεωρώ ότι εμείς σαν προπονητικό τιμ είμαστε φθηνό. Για τα ελληνικά δεδομένα είμαστε ακριβοί. Αν πήγαινα στον Παναθηναϊκό, θα έπρεπε η ομάδα να πληρώσει και την αποζημίωση του Φερέιρα και τη ρήτρα αποδέσμευσής μου από τον Ατρόμητο. Οπότε μάλλον δεν θα ήμασταν πολύ φθηνοί.

Λέχθηκε ότι είχατε την πρόθεση να πληρώσετε ο ίδιος τη ρήτρα της αποδέσμευσής σας.

Δεν υπάρχει αυτό. Το διάβασα και εγώ κάπου, είναι ψέμα. Σιγά μην έβαζα 200.000 από τη δική μου τσέπη. Τόσο για πέταμα τα έχω; Ποτέ δεν θα πλήρωνα για να πάω σε οποιαδήποτε ομάδα. Ελεος! Αυτό είναι βλακεία. Και είναι υποτιμητικό, γιατί έχω δείξει πώς κινούμαι στο χώρο.

Για ποιες άλλες ομάδες θα δουλεύατε;

Για μένα είναι περιορισμένα τα πράγματα στην Ελλάδα. Ξέρω σε ποιες ομάδες μπορώ να δουλέψω και με ποιους παράγοντες, εκτός και αν έρθουν καλύτερα μυαλά στο ποδόσφαιρο. Οι παράγοντές μας λειτουργούν σαν να ξέρουν πολλά, σαν να ξέρουν ποδόσφαιρο. Κάποιοι ξέρουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι παράγοντες πρέπει να συμμετέχουν σε όλα. Ο προπονητής πρέπει να βάζει τους όρους του. Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει δομηθεί με λάθος τρόπο.

Στην ΑΕΛ θα επιστρέφατε ποτέ;

Δεν είναι κάτι που δεν θα το έκανα. Θα εξέταζα πρώτα τις συνθήκες για να διαπιστώσω αν μπορώ να κάνω αυτό που θέλω και αν ήμασταν κοντά στο οικονομικό, θα πήγαινα. Οχι μόνο στην ΑΕΛ αλλά σε οποιαδήποτε ομάδα.

Στον Ολυμπιακό θα πηγαίνατε;

Φυσικά και θα πήγαινα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα με επέλεγε ο Ολυμπιακός, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος κομπλεξισμός και ισχύει η θεωρία του "δικού μας παιδιού".

Στη δούλεψη παραγόντων όπως φερ' ειπείν ο Αχιλλέας Μπέος θα πηγαίνατε ποτέ;

Εντάξει, δεν μπορώ να ξέρω. Κάποιοι μπορεί να είναι παραπάνω παρεμβατικοί, αλλά ο προπονητής με μία συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να τους κερδίσει και να τους πείσει να μην παρεμβαίνουν. Αν πω εγώ, για παράδειγμα, ότι εντάξει πάρτε μου όποιον παίκτη θέλετε και εγώ απλώς θα τους δουλέψω, το παιχνίδι το έχω χάσει.

Αληθεύει ότι ο Ατρόμητος πρότεινε σε εσάς και τους συνεργάτες σας μείωση αποδοχών και αρνηθήκατε;

Ολα αυτά τα θέματα είναι εσωτερικά. Αν μου πρότειναν μείωση αποδοχών, θα το θεωρούσα προσβλητικό και υποτιμητικό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Σε μας δεν υπήρχε κάτι επί της ουσίας. Αν η ομάδα έχει καλή οικονομική λειτουργία και ο προπονητής κάνει τη δουλειά του, είναι υποτιμητική η μείωση αποδοχών.

Ναι, αλλά ο Βαγγέλης ο Νάστος μία τέτοια πρόταση τη δέχτηκε.

Μοναδική περίπτωση είναι αυτή του Νάστου. Οι υπόλοιποι παίκτες έμειναν ελεύθεροι και διαπραγματεύτηκαν από την αρχή. Εμείς είχαμε κλειστό συμβόλαιο. Φυσικά δεν θα ήμασταν απόλυτοι αν η ομάδα είχε οικονομικό πρόβλημα.

Γράφτηκε επίσης ότι ο Δώνης θέλει να έχει το υψηλότερο συμβόλαιο στις ομάδες που εργάζεται.

Αυτό είναι μία βλακεία και μισή. Δεν έχει συμβεί ποτέ. Ακόμα και στον Ηλυσιακό οι παίκτες είχαν μεγαλύτερα συμβόλαια από μένα. Δεν έχει υπάρξει ομάδα στην οποία να έχω εγώ το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Ισως μόνο φέτος. Δεν είχα ποτέ τέτοια κόμπλεξ.

Εκείνη η δήλωση που είχατε κάνει μετά τον τελικό του Κυπέλλου σας κυνηγάει ακόμα...

Μόνο θετικά με κυνηγάει. Πιστεύω ότι οι φίλαθλοι έχουν γενικά καλή άποψη για μένα, η σχέση μου με τον κόσμο είναι πολύ καλή. Αυτό που είπα το σκέφτονταν όλοι.

Από εκείνη τη βραδιά σας έμεινε κάτι θετικό;

Δεν έμεινε κάτι, όχι. Κατά την άποψή μου ήταν κάτι προκαθορισμένο.

Ως προς τι;

Ως προς όλα. Αν βάλετε κάτω τα πράγματα, θα το παρατηρήσετε και εσείς. Πρώτα απ' όλα όλοι ήξεραν ότι θα γίνουν επεισόδια. Είναι πολύ περίεργο που δεν ήρθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ολοι ήξεραν τι θα γίνει, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Τι απαντάτε σ' αυτούς που λένε ότι είπατε όσα είπατε επειδή έχετε πρόβλημα με την ΑΕΚ;

Βαρέθηκα να απαντάω σ' αυτό. Αυτοί που το λένε, δεν με γνωρίζουν. Οταν τον άλλο δεν τον γνωρίζεις προσωπικά μπορεί να πεις ό,τι ηλιθιότητα θέλεις. Εφόσον είσαι στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρεθείς πολλές φορές αντιμέτωπος με τις πρώην ομάδες σου. Εγώ έχω να πω το εξής: αυτό που έκαναν κάποιες άλλες ομάδες στην ΑΕΚ και οι άνθρωποι της ομάδας διαμαρτύρονταν, δεν μπορεί να το κάνει μετά η ΑΕΚ στον Ατρόμητο επειδή είναι ο θεωρητικά μικρός. Οταν συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι είσαι στο επίπεδο αυτών που συνήθως καταγγέλλεις. Μου έκανε αλγεινή εντύπωση αυτά που έκανε ο Δημητριάδης στην Τούμπα. Ενας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε παίξει μαζί και έχουμε κάνει διακοπές μαζί. Μετά από λίγες ημέρες η ΑΕΚ έπαιξε με τον ΠΑΟΚ και όταν έπεσαν μέσα μπουκάλια, πλησίασε ο Δημητριάδης τον διαιτητή και του είπε θα πάρω την ομάδα και θα φύγω. Δηλαδή εμείς τι έπρεπε να κάνουμε; Από το 50' οι παίκτες μου δεν μπορούσαν να εκτελέσουν κόρνερ. Στο ποδόσφαιρο η ψυχολογική βία παίζει σημαντικό ρόλο. Εμείς ήμασταν αουτσάιντερ, αλλά όσο υπήρχε το 0-0 το άγχος μεταφερόταν στην ΑΕΚ. Ηρθε όμως ένα μεγάλο διαιτητικό λάθος να απελευθερώσει τον αντίπαλο. Φανταστείτε να γινόταν το αντίθετο. Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όλα άσπρα και για τους άλλους μαύρα.

Θα λέγατε το ίδιο αν αντίπαλός σας στον τελικό ήταν ο Παναθηναϊκός;

Για τον Παναθηναϊκό έχω πει χειρότερα ως προπονητής της ΑΕΛ και είχα πρόβλημα. Εγώ προσπαθώ να προασπίζω τα συμφέροντα της ομάδας που εργάζομαι και τα δικά μου.

Εγινε κάτι εκείνο το βράδυ που δεν έχουμε μάθει;

Πέρα από τα γνωστά, όχι. Η όλη συμπεριφορά στα αποδυτήρια ήταν άθλια. Τα είπα και στον αθλητικό εισαγγελέα. Τον τελικό δεν τον διοργάνωσε η ΕΠΟ, αλλά η ΑΕΚ. Πιστεύω όλα έπρεπε να γίνουν έτσι για να μην πάρει το Κύπελλο ο Ατρόμητος. Βεβαίως και στα ίσα να παιζόταν το παιχνίδι ίσως να έχανε και πάλι ο Ατρόμητος. Μας έμεινε όμως μία πικρία επειδή δεν χαρήκαμε την πρώτη μας συμμετοχή σε τελικό. Και επιπλέον, η ομάδα μου συμπεριφέρθηκε λάθος.

Τι θα μπορούσε να κάνει δηλαδή;

Επρεπε να αποσυρθούμε τουλάχιστον δύο φορές στον πάγκο. Και σε περίπτωση που όλοι αυτοί δεν θα έφευγαν, θα έπρεπε να μην παίξουμε άλλο. Επρεπε να προστατεύσουμε την ομάδα μας και όχι το θεσμό.

Θα θέλατε να πάρετε το ματς στα χαρτιά;

Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το πάρουμε στα χαρτιά. Γιατί να μην το πάρουμε δηλαδή, από τη στιγμή που οι κανόνες δεν τηρήθηκαν; Θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το πρωί για να παίξουμε; Ο μεγάλος υπεύθυνος της παρωδίας ήταν ο Κάκος. Αν δεν μπορείς να εφαρμόσεις την εξουσία σου, κάνε άλλο επάγγελμα. Γίνε οδηγός, κάνε κάτι άλλο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags