Facebook Pixel Ο λαμπερός Εϊντουρ και ο ταπεινός Τοτσέ
| 2011-07-20 15:28:00

Ο λαμπερός Εϊντουρ και ο ταπεινός Τοτσέ

Ο λαμπερός Εϊντουρ και ο ταπεινός Τοτσέ

Για τη θέση του σέντερ φορ η ΑΕΚ πήρε τον Εϊντουρ Γκούντγιονσεν, με θητεία στην Τσέλσι και την Μπαρτσελόνα, και ο Παναθηναϊκός τον Τοτσέ, που έπαιζε στην Καρθαγένα, ομάδα 2ης κατηγορίας στην Ισπανία.

Γράφει ο Κώστας Χαλέμος.

Το ποιος κάνει μεγαλύτερο γκελ στον κόσμο φάνηκε στο… αεροδρόμιο καθώς τον Ισλανδό υποδέχτηκαν 1.500 οπαδοί ενώ τον Ισπανό μόνο ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού. Το ποιος θα κάνει ηχηρότερο μπαμ στο γήπεδο, θα φανεί όταν θα αρχίσουν οι αγώνες.

Δεν χωρεί όμως αμφιβολία ότι ο Γκούντγιονσεν ξεκινάει από καλύτερη αφετηρία την καριέρα του στην Ελλάδα. Αφενός γιατί έχει πίσω του μια λαμπρή σταδιοδρομία, αφετέρου γιατί απολαμβάνει την καθολική αποδοχή του κόσμου της ομάδας του. Αντίθετα, ο Τοτσέ, επειδή ακριβώς δεν έχει ένδοξο παρελθόν και κυρίως επειδή καλείται να διαδεχθεί τον μεγάλο Τζιμπρίλ Σισέ στην επίθεση του Παναθηναϊκού, αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Λογικό είναι…

Οι απολαβές των δυο παικτών δεν απέχουν πολύ. Πάνω-κάτω τα ίδια λεφτά θα πάρουν αμφότεροι για κάθε χρόνο του συμβολαίου τους. Τα 100-200 χιλιάρικα παραπάνω που μπορεί να κοστίσει ο Ισλανδός η ΑΕΚ θα τα βγάλει από τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας, τα οποία πήραν ήδη τα πάνω τους μετά τον ντόρο της μεταγραφής. Συνεπώς το οικονομικό δεν έπαιξε σχεδόν κανένα ρόλο στις επιλογές των ομάδων. Η ΑΕΚ ήθελε τον Γκούντγιονσεν και πήρε τον Γκούντγιονσεν, ο Παναθηναϊκός ήθελε τον Τοτσέ και πήρε τον Τοτσέ.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε τα «θέλω» του Μανόλο Χιμένεθ, γνωρίζουμε όμως «τα θέλω» του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος είχε βάλει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τον νέο σέντερ φορ (οι οποίες βεβαίως γίνονταν αυστηρότερες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της ΠΑΕ): ο ποδοσφαιριστής θα έπρεπε να είναι καλός σκόρερ, να είναι team-player, να έχει ισχυρό κίνητρο ερχόμενος στην Ελλάδα.

Τηρουμένων των αναλογιών, ο Τοτσέ εμφανίζεται να πληροί και τις τρεις προδιαγραφές. Είναι σκόρερ, το μαρτυρούν τα 37 γκολ που πέτυχε σε δύο σεζόν. Είναι team-player, παίζει για την ομάδα, εγγυάται για αυτό ο Φερέιρα, που τον γνωρίζει. Εχει ισχυρό κίνητρο να ανέβει (επιτέλους αφού έφτασε τα 28 χρόνια) επίπεδο στην καριέρα του.

Ο Τοτσέ είναι από εκείνες τις επιλογές τις οποίες, όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, «παίρνει επάνω» του ο προπονητής. Και αυτό είναι το σωστό στις μεταγραφικές υποθέσεις. Ο προπονητής, ο οποίος καταρτίζει το πλάνο της ομάδας, να υποδεικνύει κάθε φορά τους παίκτες που θα τον βοηθήσουν να το υλοποιήσει. Εννοείται πως αφού πρώτα λάβει υπ' όψιν τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.
Ο Φερέιρα αυτό έκανε και δεν το… έκρυψε.

Η ατάκα του θα συμπεριληφθεί στις απολαυστικότερες της χρονιάς: «Οταν δεν έχεις λεφτά, παίρνεις τον Τοτσέ και κάποιον άλλον ανάλογης αξίας. Εάν έχεις λεφτά παίρνεις τον Τοτσέ και άλλον έναν παίκτη μεγαλύτερης ποιότητας». Μια ατάκα που έγραψε και θα τον συνοδεύει όταν και όποτε έρθει η ώρα της κρίσης...

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags