Facebook Pixel «Φθηνά επιχειρήματα ο Χιμένεθ»
| 2011-01-23 14:00:00

«Φθηνά επιχειρήματα ο Χιμένεθ»

«Φθηνά επιχειρήματα ο Χιμένεθ»

Ο Γιάννης Ξενάκης γράφει για την ΑΕΚ και τον Μανόλο Χιμένεθ που λέει περισσότερα απ’ όσα μέχρι στιγμής έχει κάνει.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Αναρωτιούνται λοιπόν σχεδόν όλοι, πως είναι δυνατόν αυτή η ομάδα να σκίζει στα ντέρμπι, να κερδίζει ...περίπατο την Τετάρτη τον (γηπεδούχο) Παναθηναϊκό και στο καπάκι να γνωρίζει τον μεγαλύτερο διασυρμό στη νεότερη ιστορία της. Διότι δεν είναι μόνο η πιο βαριά ήττα από το 1972 και το 1-5 από τον ...αρχαιότερο Ολυμπιακό. Είναι και το άλλο. Ουδέποτε από το 1959 έχει φάει η ΑΕΚ στο σπίτι της τέσσερα γκολ από ομάδα της επαρχίας. Ουδέποτε.

Προσωπικά μπορώ να δώσω μια εξήγηση γι' αυτό το αλαλούμ. Γι' αυτό το ανελέητο σφυροκόπημα εναλλαγής συναισθημάτων. Στα ντέρμπι, πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, συσπείρωση. Ποδοσφαιρικός εγωισμός. Ψυχή και πάθος. Ένστικτο επιβίωσης. Όλα μαζί πολλές φορές υπερκαλύπτουν αδυναμίες. Το έλλειμμα ποιότητας δεν φαίνεται στα ντέρμπι, αλλά στη διάρκεια. Σε βάθος χρόνου. Και ο Ντουμιτρίου τη σεζόν 97-98, με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό έκανε το 4 στα 4. Αλλά έφυγε ή τον ...έφυγαν, τον Απρίλιο και πριν λήξει το πρωτάθλημα. Γιατί όταν ξέμεινε από επιθετικούς τον Γενάρη (χτύπησαν Κωστής, που δεν ξανάπαιξε, Ντέμης, Μπατίστα) και εκλιπαρούσε για ενίσχυση, ο Λεωντσινίδης του έφερε δανεικό έναν Τόμιτς από το αδελφό σωματείο της Βιτσέντζα.

Εάν υπάρχουν "εφήμερες χαρές", δεν είναι τα πρωταθλήματα, αλλά τα ντέρμπι. Η ηδονή της μιας βραδιάς, η καζούρα στον αντίπαλο την άλλη μέρα στη δουλειά. Στην χρυσή της οχταετία, η ΑΕΚ δεν έπαιρνε τίτλους, επειδή κέρδιζε τα ντέρμπι. Ίσα ίσα που είχε τρανταχτές αποτυχίες, ιδίως εκτός έδρας, αλλά υπήρχε ομάδα που λειτουργούσε με συνέπεια, με πλάνο, με στρατηγική. Και δεν πετούσε βαθμούς στα εύκολα παιχνίδια.

Το έγραψα και τις προάλλες, το επαναλαμβάνω. Με τούτη την ελλειμματική σε ποιότητα, σε ατομικά χαρίσματα, ομάδα της ΑΕΚ, είναι πιο εύκολο για τον Χιμένεθ να στήσει την ομάδα συντηρητικά. Να τρέχει, να μάχεται, να κλείνει διαδρόμους, να περιμένει. Και να χυμήξει σε μια-δυο ευκαιρίες που θα της δοθούν. Αυτό έκανε σε όλα τα ντέρμπι και της βγήκε.

Όταν όμως τούτη η ΑΕΚ πρέπει να γίνει το αφεντικό του αγώνα, εκεί έχει πρόβλημα. Δεν μπορεί με τους περισσότερους αντιπάλους να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Να επιβάλλει ρυθμό. Να αυτοσχεδιάσει. Δεν μπορεί να το κάνει με ομάδες όπως η Καβάλα, όπως ο Ολυμπιακός Βόλου που έχουν καλή αμυντική οργάνωση και, μεσοεπιθετικούς που συνδυάζουν δυο βασικά πράγματα. Ταχύτητα και τεχνική. Δεν θα μπω στη διαδικασία, να πω πόσοι και ποιοι παίκτες από τον Ολυμπιακό Βόλου θα έκαναν μια χαρά στην ΑΕΚ. Θα το θέσω από την ανάποδη. Πόσοι και ποιοι από τους ποδοσφαιριστές που έχει το ρόστερ της ΑΕΚ, εάν τους έβγαζες την "κιτρινόμαυρη" φανέλα, θα μπορούσαν να σταθούν με επιτυχία στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου. Το ρόστερ είναι διψήφιο, οι παίκτες που θα βρείτε είναι μονοψήφιος αριθμός.

Τούτη η ΑΕΚ είναι λίγο απ' όλα. Κομματάκια παζλ που πας να τα ενώσεις, αλλά απ' όλες τις μεριές κάτι λείπει. Δεν έχει συνεκτικό ιστό τούτη η ομάδα. Καταρχάς δεν είναι ομάδα του Χιμένεθ και αυτό είναι τούτη τη στιγμή το μεγάλο άλλοθι του Ισπανού. Είναι λίγο του Μπάγεβιτς, λίγο του Αδαμίδη, λίγο των προηγούμενων διοικήσεων. Ευελπιστούμε όλοι να γίνει και ομάδα του Χιμένεθ. Για να πάψει ο Ισπανός να προβάλλει μετά από εξευτελιστική ήττα ένα σωρό δικαιολογίες και να μην είναι η πρώτη του κουβέντα μια συγγνώμη από τον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν είναι κακό να ζητάς συγγνώμη, ο Κούπερ στον Άρη το έκανε ουκ ολίγες φορές. Επίσης επιβάλλεται, όταν είσαι ο προπονητής της ομάδας, η δεύτερη σου κουβέντα μετά από 0-4 από τον Ολυμπιακό Βόλου να είναι η ανάληψη της ευθύνης για τον διασυρμό κι ας μην είναι δικό σου δημιούργημα τούτη η ομάδα. Όχι ότι θα βγει κάτι, αλλά είναι προτιμότερο να ακούω έναν προπονητή να λέει "συγνώμη, αναλαμβάνω ως προπονητής την ευθύνη για την βαριά ήττα" από το να αραδιάζει του κόσμου τις δικαιολογίες για την κούραση, το ολιγομελές ρόστερ και την έλλειψή ποιότητας.

Και είναι φτηνά επιχειρήματα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν κανένα 0-4 από τον Ολυμπιακό Βόλου. Γιατί λοιπόν να είναι μονάχα η ΑΕΚ κουρασμένη και να μην είναι και η θεσσαλική ομάδα που επίσης έπαιξε μεσοβδόμαδα στο κύπελλο και κέρδισε στην Κέρκυρα; Από που και ως που για το 0-4 έπαιξε ρόλο το ολιγομελές ρόστερ; Εάν μετρήσω το ρόστερ του Βόλου δεν είναι πάνω από 22 παίκτες. Το καλοκαίρι η ΑΕΚ ξεκίνησε με 26 παίκτες συν τους όποιους πιτσιρικάδες. Απόφαση του προέδρου ήταν η αποψίλωση του ρόστερ. Με απώτερο σκοπό τη μείωση του μπάτζετ. Στην πορεία, είχαμε τις απώλειες του Πατσατζόγλου και του Τζιμπούρ, Έμειναν λοιπόν 24 παίκτες συν οι πιτσιρικάδες που προωθήθηκαν, συν ο Μίτσελ που ήρθε, συν οι άλλοι δυο - τρεις που αναμένονται (καλώς εχόντων των πραγμάτων) μέσα στην εβδομάδα. Πόσους παίκτες δηλαδή πρέπει να έχει το ρόστερ της ΑΕΚ για να μην φάει τέσσερα από τον Βόλο; Και από που κι ως που πρέπει η ΑΕΚ από το 20λεπτο, χάνοντας με 0-2 στην έδρα της, να πετάξει λευκή πετσέτα; Γιατί ουσιαστικά αυτό είπε ο Μανόλο στη συνέντευξη Τύπου. Ότι με το δεύτερο γκολ ήρθε το τελειωτικό χτύπημα και σε συνδυασμό με την αποχώρηση Δέλλα, βάρυναν λέει τα πόδια των παικτών και επέδρασε η κούραση.

Και μιας και μιλάμε για το ρόστερ, η ΑΕΚ ούτε θα σωθεί, ούτε θα εκτοξευθεί με τρεις-τέσσερις χειμερινές αφίξεις. Η πρώτη μάλιστα (του Μίτσελ) δεν ξέρουμε καν αν είναι και λύση προοπτικής, αν μπορεί το καλοκαίρι να τα σκάσει η διοίκηση για να τον κρατήσει, εφόσον βεβαίως πείσει ο Ισπανός για την χρησιμότητα της ύπαρξής του στο ρόστερ της ομάδας. Η ΑΕΚ χρειάζεται γερό ξεσκαρτάρισμα και πλάνο. Χρειάζεται και χρήματα, αλλά αυτά δεν υπάρχουν, όπως λέει σήμερα στο "Βήμα" και ο πρόεδρος. Που αναγγέλει κι άλλα μέτρα λιτότητας, ακόμα πιο σφιχτή πολιτική, με ακόμα πιο κουτσουρεμένο μπάτζετ, με χαμηλά συμβόλαια, με την πολυτέλεια η ομάδα να διαθέτει μόνο έναν παίκτη του εκατομμυρίου (Σκόκο). Κι αυτόν πάντως, έτσι και βρεθεί το καλοκαίρι ομάδα που να δίνει έστω και δυο εκατομμύρια, προβλέπω ο ίδιος ο Αδαμίδης να τον συνοδεύει μέχρι το αεροδρόμιο, για να σιγουρευτεί ότι θα μπει μέσα στο αεροπλάνο.

Η μια όψη του νομίσματος λέει ότι ο πρόεδρος παραθέτει την ωμή πραγματικότητα. Καθαρά και ξάστερα. Τα αφεντικά σταματάνε την χρηματοδότηση από το καλοκαίρι, όπερ μεθερμηνευόμενον , η ΑΕΚ θα κινηθεί με τα απολύτως απαραίτητα. Τα λίγα. Η άλλη όψη λέει ότι το εγχείρημα θα είναι πολύ δύσκολο. Με μπάτζετ Καβάλας και Βόλου, θα πρέπει να φέρει παίκτες αντίστοιχους. Δεν θα είναι και άσχημα (Ντουγκλάο, Αμπντούν, Ονουάτσι, Ντιέ, Σανκαρέ, Αλβάρες, Μόνχε κτλπ.) αρκεί να έχει τους κατάλληλους σκάουτερ για να τους βρει. Κάποιον ή κάποιους σκάουτερ καλύτερους από τον Γκρέταρσον. Σαν τον Μπέο και τον Ψωμιάδη. Λίρα εκατό,ο Αχιλλέας και ο Μάκης. Στο σκάουτινγκ, ε, μην παρεξηγηθούμε...

ΥΓ:"Ότι θα μπορούμε να έχουμε έναν ποδοσφαιριστή με υψηλό συμβόλαιο, ναι θα μπορούμε. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε και δεύτερο. Δεν γίνεται μόνο για δύο παίκτες να πληρώνουμε 4 εκ ευρώ." (Αδαμίδης, στο σημερινό "Βήμα"). Μα καλά, εάν ο τρελο-Αλγερινός δεν είχε άλλα στο μυαλό του και υπέγραφε από τον Οκτώβριο, με μικτές αποδοχές κοντά στο ενάμισι εκατομμύριο, πώς θα άντεχε η ΑΕΚ δυο μεγάλα συμβόλαια; Απορία...

ΠΗΓΗ: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags