Facebook Pixel Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μακελειό στη Μόσχα (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2011-01-25 08:50:00

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μακελειό στη Μόσχα (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μακελειό στη Μόσχα (ΒΙΝΤΕΟ)

Toυλάχιστον 35 είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο «Domodedovo» της Μόσχας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστή αυτοκτονίας, από τον βόρειο Καύκασο, ο οποίος χρησιμοποίησε τουλάχιστον 5 κιλά της εκρηκτικής ουσίας ΤΝΤ. Ωστόσο, οι αρχές αναζητούν τρία άτομα.

Δηλώσεις Μεντβέντεφ-αστυνομίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα καταδιώξουν και θα τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο μεγαλύτερο ρωσικό αεροδρόμιο και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους.

"Η ασφάλεια θα ενισχυθεί στα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα", είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διέταξε να εφαρμοστεί ένα "καθεστώς ειδικής ασφάλειας" στους σταθμούς και τα αεροδρόμια της χώρας.

"Θρηνούμε τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ντομοντέντοβο. Οι οργανωτές θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν", υποσχέθηκε.

Δεν υπήρχαν Έλληνες

Το newsday.gr επικοινώνησε με Ανώτατο Υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών για το ενδεχόμενο να βρίσκονται μεταξύ των ταξιδιωτών η παρευρισκομένων στο χώρο του αεροδρομίου Έλληνες ταξιδιώτες.

Βομβιστής αυτοκτονίας πίσω από την επίθεση

"Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες" δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. Άλλη αστυνομική πηγή ωστόσο είπε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι "δεν αποκλείεται η βόμβα να ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στις αποσκευές". Η βόμβα, που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά, προκάλεσε έκρηξη τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με 5 έως 10 κιλά ΤΝΤ.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι ήταν οι δράστες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ η αστυνομία της Μόσχας αναζητά τρεις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξαν ωστόσο ότι οι δράστες πιθανότατα προέρχονται από το Βόρειο Καύκασο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε εξάλλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι άκουσε δύο διαδοχικές εκρήξεις. "Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ο χώρος γέμισε καπνούς. Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρονται έξω με φορεία. Καμένοι άνθρωποι τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις", είπε.

Σκηνές πανικού

Καπνοί, φωνές των έντρομων επιβατών και κατάσταση πανικού συνθέτουν τις εικόνες που έρχονται από το αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, αστυνομία και διασώστες.

Η αστυνομία της Μόσχας έχει τεθεί σε συναγερμό και στο μετρό της πρωτεύουσας, καθώς και στα άλλα αεροδρόμια της πόλης ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) έχουν σταλεί στο Ντομοντέντοβο και στα άλλα αεροδρόμια, το Σερεμέτιεβο και το Βνούκοβο.

Βρήκαν το κεφάλι του δράστη;

Αστυνομική πηγή της χώρας ανέφερε πως στο χώρο της έκρηξης έχει βρεθεί το κεφάλι ενός άνδρα αραβικής εμφάνισης ηλικίας 30-35 ετών. Περισσότερες πληροφορίες για την εμφάνιση του δράστη και στοιχεία της ταυτότητάς του δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες

Ακούστε πως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες τις στιγμές πανικού που ακολούθησαν μετά τη σφοδρή έκρηξη. Όπως αναφέρει ένας άνθρωπος που έζησε τη φρίκη, έσπαγαν τους τοίχους για να απομακρυνθούν οι πολίτες.

«Περπατούσαμε έξω από την έξοδο της αίθουσας αφίξεων προς το αυτοκίνητο, και ακούσαμε μια πανίσχυρη έκρηξη, μια τεράστια έκρηξη, δεν ξέραμε ότι ήταν έκρηξη, και ο συνάδελφός μου και εγώ κοιταχτήκαμε και εκείνος μου είπε: «Χριστέ μου, ακούστηκε σαν έκρηξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο ή κάτι τέτοιο». Ο θόρυβος ήταν, λες και ανατινάχτηκε αυτοκίνητο, πραγματικά», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας. κ. Green στο BBC News.

O καπνός στο χώρο της έκρηξης εμποδίζει τις προσπάθειες ώστε να απομακρυνθούν τα θύματα από το αεροδρόμιο.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει ένα ανθρώπινο τοίχος και δεν αφήνουν τους επιβάτες να απομακρυνθούν από το χώρο. Στο βίντεο που ακολουθεί 20 περίπου επιβάτες αντιδρούν σ’ αυτή την απόφαση και ζητούν να αποχωρήσουν.

«Η έκρηξη σημειώθηκε στην αίθουσα των διεθνών αφίξεων, όπου όσοι δεν είναι επιβάτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση» είπε εκπρόσωπος του αεροδρομίου στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ενώ σύμφωνα με τις αρχές υπάρχει πιθανότητα οι βόμβες να ήταν περισσότερες από μια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πριν την έκρηξη, ακούστηκε ο βομβιστής να φωνάζει: «Θα σας σκοτώσω όλους!»

Ήξεραν ότι θα γίνει επίθεση

Αστυνομικές πηγές αποκάλυψαν στα πρακτορεία ειδήσεων πως οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πως επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τρομοκρατική επίθεση αλλά επέτρεψαν σε 3 ύποπτους να διαφύγουν

«Η μυστική υπηρεσία είχε μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να γίνει επίθεση σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας», ανέφρε πηγή στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. «Οι ερευνητές αναζητούσαν τρεις υπόπτους αλλά αυτοί κατάφεραν να μπουν στο χώρο του αεροδρομίου, να δουν την έκρηξη που προκάλεσε ο συνεργός τους και να φύγουν», πρόσθεσε.

Το Δεκέμβριο, μετά το θάνατο από ατύχημα μιας γυναίκας που κατασκεύαζε, οι αστυνομικοί εντόπισαν τρία άτομα που φέρονται ότι οργάνωναν επιθέσεις και κατάγονταν από την Τσετσενία. «Εκδόθηκαν αμέσως εντάλματα σύλληψης», δήλωσε μια πηγή στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή αυτή οι ύποπτοι «προετοίμαζαν» μια άλλη γυναίκα για καμικάζι και την οδήγησαν σήμερα στο αεροδρόμιο.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΗΓΗ: newsday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags