Facebook Pixel «Αυτό είναι το μυστικό του Ολυμπιακού»
| 2011-01-31 12:55:00

«Αυτό είναι το μυστικό του Ολυμπιακού»

«Αυτό είναι το μυστικό του Ολυμπιακού»

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός προσφέρει θέαμα και ουσία, αλλά και φοβερή αμυντική λειτουργία.

Aναλυτικά το άρθρο του:

Κρίνοντας κάποιος από τη συνολική εικόνα του Ολυμπιακού στα παιχνίδια που έδωσε φέτος στην επαρχία, δεν μπορεί παρά να σταθεί στο αξιοσημείωτο επίτευγμα των οκτώ νικών σε ισάριθμα ματς. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» σε αυτά τα οκτώ ματς στην περιφέρεια δε δέχθηκαν ούτε ένα γκολ και τούτο το στατιστικό φανερώνει πολλά για την επιτυχία της ομάδας του λιμανιού.

Ναι μεν το επιθετικό ποδόσφαιρο και τα γκολ φέρνουν τον κόσμο στα γήπεδα, αλλά για να συνδυάσει μια ομάδα θέαμα και ουσία (που είναι και το δύσκολο) θα πρέπει να έχει καλή αμυντική λειτουργία. Αυτό φαίνεται λοιπόν ότι το έχει πετύχει ο Ολυμπιακός και γιʼ αυτό το λόγο άλλωστε έχει καταφέρει να σημειώσει μόνο νίκες στα παιχνίδια του στην επαρχία. Το ρεκόρ που έχουν πετύχει οι πειραιώτες είναι πολύ σημαντικό και θα το ήθελαν όλες οι ομάδες της σούπερ λίγκα, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε και κάτι ακόμα.

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που σε είκοσι παιχνίδια δεν έχει δεχθεί γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που αποδεικνύει τη σοβαρότητα και την αυτοσυγκέντρωση που έχουν οι παίκτες του Βαλβέρδε στο ξεκίνημα κάθε αγώνα. Ο Ολυμπιακός τις ήττες του (τρεις) τις έχει κάνει στα δεύτερα ημίχρονα των παιχνιδιών με Ηρακλή και Παναθηναϊκό, ΑΕΚ όταν μάλιστα στα δύο πρώτα παιχνίδια είχε προηγηθεί στο σκορ.
 

Το μυστικό φυσικά για αυτό το αξιοζήλευτο στατιστικό είναι η παρουσία δύο πολύ καλών κεντρικών αμυντικών στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο λόγος φυσικά για τον Όλαφ Μέλμπεργκ και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο που κάνουν πολύ καλό πρωτάθλημα και αναδεικνύονται σε «κολώνες» του επιτεύγματος της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε. Βέβαια, όπως όλοι οι παίκτες, έτσι και οι δύο κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού έχουν και τις κακές στιγμές τους (όπως για παράδειγμα στο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ) αλλά δε γίνεται να είναι αλάνθαστοι.

Πάντως θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι για να διατηρήσει μια ομάδα ανέπαφη την εστία της, χρειάζεται γενικότερα σωστή αμυντική λειτουργία και σʼ αυτό τον τομέα οι πειραιώτες τα πάνε καλά. Η πίεση ξεκινά από την αντίπαλη περιοχή με τον Φουστέρ και τον Μιραλάς, ο Μοντέστο έχει ανταποκριθεί πολύ καλά στις απαιτήσεις του αμυντικού μέσου (απόντων των Ντουντού, Ουρτάδο) ενώ ακόμα και ο 34χρονος Ιμπαγάσα κυνηγά τις φάσεις και μαρκάρει στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Αυτή η επιτυχία λοιπόν του Ολυμπιακού μόνο τυχαία δεν είναι και αποτελεί προϊόν της γενικότερης φιλοσοφίας του προπονητή των πειραιωτών.

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags