Facebook Pixel Θεατής και κομπάρσος!
| 2011-02-01 00:28:00

Θεατής και κομπάρσος!

Θεατής και κομπάρσος!

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τον Ούρκο Πάρντο και εκφράζει τις αμφιβολίες του κατά πόσο είναι καλός ο τερματοφύλακας ο Ούρκο Πάρντο, αφού μέχρι στιγμής βγάζει πολύ εύκολα το μεροκάματο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν στα κρίσιμα παιχνίδια που έρχονται.

Ένα από τα ερωτήματα αυτής της σεζόν για τον Ολυμπιακό ήταν η θέση του γκολκίπερ. Κατά πόσα ο 40χρονος, πλέον, Αντώνης Νικοπολίδης, θα μπορούσε να ανταποκριθεί κι αν ο Ούρκο Πάρντο θα μπορούσε για πρώτη φορά στην καριέρα του να σταθεί με αξιοπιστία κάτω από τα δοκάρια ομάδας που θα κάνει πρωταθλητισμό.

Έχοντας διανύσει τα 2/3 του πρωταθλήματος απάντηση σε ότι έχει να κάνει με το δεύτερο ερώτημα δεν έχουμε πάρει. Την Κυριακή με την Σκόντα ο Ούρκο Πάρντο -όταν μάλιστα την τελευταία διετία είχε μόλις 6 παιχνίδια- θα συμπληρώσει 15 σερί παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά αν κάνει ή δεν κάνει για τον Ολυμπιακό δεν το έχουμε μάθει ακόμα. Στο Βόλο οι ερυθρόλευκοι πέρασαν με το σύνηθες 1-0-.

Ήταν η Πέμπτη σερί νίκη σε επαρχιακό γήπεδο με αυτό το σκορ. Με 1-0 έχουν πάρει τα ένα ματς στο Καραϊσκάκης, ενώ σε συνολικά 13 παιχνίδια έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους. Δεν είναι όμως μόνο οι αριθμοί που επιβεβαιώνουν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.

Είναι η γενικότερη αμυντική συμπεριφορά: πόσες φάσεις στην άμυνα του Ολυμπιακού μπορεί να θυμηθεί κανείς στα τρία πρόσφατα εκτός έδρας παιχνίδια (1-0 σε Βόλο, Τρίπολη και Κέρκυρα); Ελάχιστες… Ο Ολυμπιακός κρατάει με άνεση το μηδέν πίσω, επειδή δεν κινδυνεύει. Επειδή δεν δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλο να τον απειλήσει. Κάπως έτσι το μέχρι τώρα δείγμα για τις ικανότητες του Πάρντο είναι μηδαμινό ως ελάχιστο.

Η Κοινοτυπία για τη θέση του γκολκήπερ είναι τελείως διαφορετική από ομάδα σε ομάδα. Σε μια μικρή ομάδα που δέχεται πίεση είναι σχετικά εύκολο να διακριθεί. Στη μεγάλη ομάδα αντίθετα είναι στα περισσότερα παιχνίδια θεατής και θα χρειαστεί να επέμβει με επιτυχία σε μια και μοναδική φάση. Ούτε η μια αυτή φάση, όμως, δεν γίνεται στα ματς του Ολυμπιακού. Στο Βόλο ο Πάρντο ήταν στη κυριολεξία θεατής. Όπως στην Τρίπολη και στην Κέρκυρα. Με συνέπεια σαφές δείγμα για τις ικανότητες του να μην υπάρχει μέχρι τώρα. Στα 15 ματς που έχει παίξει και κάποιες καλές επεμβάσεις έχει κάνει και κάποιες γκέλες. Η πίεση όμως που έχει δεχτεί είναι τόσο περιορισμένη που δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Ο Ολυμπιακός ενόψει της νέας σεζόν ψάχνει για τερματοφύλακα. Με βάση τα ονόματα που έχουν ακουστεί από την εγχώρια αγορά, Κωνσταντόπουλος-Ντεγκρά, υπάρχει και η δεύτερη πλευρά του νομίσματος. Ψάχνει για πρώτο γκολκίπερ ή για δεύτερο μετά τον Πάρντο; Προφανώς ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν και δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.

Είναι αυτονόητη η σημασία της θέσης του τερματοφύλακα και στις ομάδες πρωταθλητισμού. Και στα πέντε τελευταία που πήρε ο Ολυμπιακός με τον Αντώνη Νικοπολίδη κάτω από τα δοκάρια η συμβολή του ήταν σημαντική. Με καθοριστικές επεμβάσεις κράταγε το αποτέλεσμα κι έδινε βαθμούς. Στον Ολυμπιακό του 2010-2011, του Ερνέστο Βαλβέρδε, η θέση του γκολκίπερ τείνει να γίνει διαδικαστική.

Η πίεση ψηλά, τα υψηλά ποσοστά κατοχής της μπάλας κι η αξιοπιστία της αμυντικής τετράδας, δίνουν τη δυνατότητα στον Πάρντο να βγάζει σχεδόν κάθε βδομάδα ξεκούραστο μεροκάματο. Η πίεση που δέχεται είναι μηδαμινή κι οι φάσεις μπροστά στον εστία του ελάχιστες. Κάπως έτσι ενώ έχει παίξει μισό πρωτάθλημα σερί δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση αν είναι καλός γκολκίπερ και σε ποιο βαθμό.

Ούτε παιχνίδια έχει χρειαστεί μέχρι τώρα να δώσει, ούτε έχει δεχτεί γκολ με υπαιτιότητα του που να έχουν στοιχίσει. Το ποιος είναι ο Πάρντο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό. Ενδεχόμενα να μάθουμε περισσότερα στα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται αρχής γενομένης τη Τετάρτη στην Τούμπα. Μέχρι τώρα πάντως η αγωνιστική συμπεριφορά του Ολυμπιακού, έχει βάλει τον Ισπανό γκολκίπερ στο περιθώριο και τον έχει μετατρέψει σε κομπάρσο.

ΠΗΓΗ: www.sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags