Facebook Pixel Ένα τρυφερό χάδι στην πλάτη
| 2011-12-27 16:30:00

Ένα τρυφερό χάδι στην πλάτη

Ένα τρυφερό χάδι στην πλάτη

Για τις χώρες που δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στις "Ολυμπιάδες" του χρήματος και της πολιτικής επιρροής, το όνομα του παιχνιδιού λέγεται πλέον soft power. H Mαλακή Δύναμη. Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης.

Πρόκειται για μία έννοια αφηρημένη, η οποία περιλαμβάνει κάτω από την ομπρέλα της ο,τιδήποτε συνοψίζεται στη βαρύγδουπη και πλέον κακόηχη λέξη "κουλτούρα".
Σύγχρονη κουλτούρα, όχι απολίθωμα παλαιών σχολικών βιβλίων. Πολιτισμός. Εκπαίδευση. Τουρισμός. Κοινωνική συνείδηση. Κληρονομιά. Έξωθεν καλή μαρτυρία. Ίματζ. Οικολογία. Διανόηση. Ανεκτικότητα. Ανάπτυξη. Μέσα ενημέρωσης. Αθλητισμός. Ψυχαγωγία.

Το παγκόσμιου κύρους περιοδικό Monocle (του περίφημου Τάιλερ Μπρυλέ) δημοσιεύει κάθε χρόνο τη λίστα με τις 30 χώρες που οδηγούν την παγκόσμια κούρσα της Soft Power. Πέρυσι πρώτευσαν από κοινού Βρετανία και Γαλλία, αλλά φέτος τις προσπέρασαν οι ΗΠΑ, εν πολλοίς χάρη στο διεθνές εικόνισμα της Soft Power που λέγεται Μπαράκ Ομπάμα.

Για εμάς τους ταλαίπωρους Έλληνες, όμως, η είδηση δεν βρίσκεται στο ρετιρέ της λίστας, αλλά στο τρίτο της πάτωμα. Ω της έκπληξης, στο νούμερο 30 εμφανίζεται απρόσκλητη η βασανισμένη Ελλάς.
Το σύντομο κείμενο με το οποίο το περιοδικό που χειροκροτεί την απροσδόκητη άνοδο της χώρας μας είναι τρυφερό και αγαπησιάρικο:
"Αχχχ, Ελλάδα... Τι άλλο να πει κανείς για σένα; Έχεις υπέροχες αμμουδιές, έχεις απίστευτη ιστορία -τέτοια που την αγγίζει και τη γεύεται ο επισκέπτης-, έχεις και φαγητό από τα πιο νόστιμα στην Ευρώπη. Και όμως... Με όποιον τρόπο και αν τελειώσει η κρίση του ευρώ -και είναι βέβαιο ότι θα αφήσει πίσω της ρημαδιό- η ανασυγκρότηση δεν φαίνεται αδύνατη.

Η Soft Power μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη αυτής της αναγννησης, είτε με την αύξηση των τουριστών που θα προκύψει από πιθανή επιστροφή στην αδύναμη δραχμή (αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη) είτε με ποντάρισμα στην απαράμιλλη ιστορική κληρονομιά της χώρας. Εάν το ελληνικό έθνος στρέψει την προσοχή του σε όσα γνωρίζει καλά να κάνει, μπορεί να προοδεύσει πραγματικά στους τομείς της Μαλακής Δύναμης".

Την πρώτη δεκάδα της λίστας απαρτίζουν οι ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Σουηδία, Ιαπωνία, Ελβετία, Καναδάς, Ολλανδία. Ακολουθούν οι Νορβηγία, Δανία, Ισπανία, Ν.Κορέα, Φινλανδία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Κίνα.
Και το Τop-30 συμπληρώνεται από τις Βραζιλία, Σινγκαπούρη, Τουρκία, Χιλή, Πορτογαλία, Ισραήλ, Ινδία, Ρωσία, Τσεχία, Ελλάδα. Εκτός τιμητικού καταλόγου -αλλά στις παρυφές του- βρέθηκαν χώρες όπως Μεξικό, Ν.Αφρική, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Πολωνία.

Στο ίδιο τεύχος του Monocle, εύφημο μνεία απέσπασε η ξεχασμένη Ολυμπιακή Αεροπορία, για την προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να γίνει ισότιμος εταίρος με τις μεγάλες αερογραμμές της Ευρώπης.
Στις μέρες της απόλυτης μαυρίλας, κάθε ψήγμα διαφήμισης και κάθε χλιαρό "μπράβο" είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτο. Το δημοσίευμα του Monocle μοιάζει με χάδι στην πλάτη, όταν σύσσωμη η υφήλιος μας πιάνει νυχθημερόν τον πισινό...

Πηγή: e-tetradio.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags