Facebook Pixel Κουαρτέτο "κόκκινης γραμμής" από την ΕΠΟ στην πολιτεία
| 2012-01-04 16:36:00

Κουαρτέτο "κόκκινης γραμμής" από την ΕΠΟ στην πολιτεία

Κουαρτέτο "κόκκινης γραμμής" από την ΕΠΟ στην πολιτεία

Τα τέσσερα σημεία διαφωνίας στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Την επόμενη Τρίτη ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος θα διερευνήσουν από κοινού τα σημεία που ενώνουν και που χωρίζουν την πολιτεία και το ποδόσφαιρο, καθώς αναμένεται η ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου.

Η στήλη θα μείνει στις βασικές διαφωνίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα εξομαλυνθούν. Ιδού τα βασικά σημεία των διατάξεων Γερουλάνου, με τα οποία δεν συμφωνεί η ΕΠΟ:

- Διοικητικές κυρώσεις θα προβλέπονται και στην περίπτωση που δεν γίνεται εφαρμογή της διάταξης περί ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

- Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση μεταγραφών σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί αποφάσεις εναντίον συλλόγων από τις επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών για οφειλές προς ποδοσφαιριστές.

- Προβλέπεται η μείωση των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ από 21 μέλη –που έχει σήμερα– σε 15.

- Το άρθρο 19 είναι η τελευταία αλλά σημαντικότερη διαφωνία. Προβλέπει ότι «οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι υποχρεωτικές για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές ως προς τη συμμετοχή οποιασδήποτε ΑΑΕ.* ή ΤΑΑ σε αθλητική διοργάνωση.

Σε περίπτωση παραβίασης των αποφάσεων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, επιβάλλεται από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην υπαίτια αθλητική ομοσπονδία ή διοργανώτρια αρχή, ΑΑΕ ή ΤΑΑ. , πρόστιμο ποσού από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Για την αίτηση αναστολής εκτέλεσης κατά της σχετικής πράξης απαιτείται, επί ποινή απαραδέκτου, η προηγούμενη καταβολή του είκοσι πέντε (25%) του προστίμου που έχει επιβληθεί».

Ολα θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά φαίνεται ότι σε αυτά τα τέσσερα σημεία η ΕΠΟ βάζει την «κόκκινη γραμμή». Ενδεχομένως η πολιτεία να κάνει μία μικρή υποχώρηση, αλλά δεν πρόκειται να εξαιρέσει το ποδόσφαιρο από άλλες αθλητικές ομοσπονδίες όπως έκανε εξ ανάγκης ο Γιώργος Ορφανός το 2006. Αυτήν τη φορά ο «μπαμπούλας» δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, αλλά και να συνέβαινε κάτι τέτοιο θα σκόνταφτε στην κυβερνητική βούληση που έχει ήδη εκφραστεί.

Πάντως, οι διατάξεις του νέου νόμου αντιμετωπίζουν και μία σειρά θεμάτων όπως η στοιχηματική απάτη, τα στημένα ματς και το ντόπινγκ, με τα οποία ο Σ. Πιλάβιος φαίνεται να συμφωνεί. Ισως να έπρεπε όλα αυτά τα ζητήματα να είχαν τελειώσει εδώ και ενάμιση χρόνο, όπως είχε δεσμευθεί το υπουργείο Πολιτισμού. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...

Για το θέμα της αθλητικής δικαιοσύνης, η ΕΠΟ θα επιλέξει από λίστα συνταξιούχων δικαστών (και μόνον), καθώς η δικαστική ηγεσία δεν συναινεί στην επιλογή εν ενεργεία λειτουργών. Ενδεχομένως να υπάρξει μία πρόβλεψη ώστε οι επιλεγέντες να έχουν σχέση με το αθλητικό δίκαιο. Οσο για το πού θα εδρεύουν δεν φαίνεται να μετακινείται η ΕΠΟ από τις αρχικές θέσεις της. Οπότε θα τους φιλοξενούν πάλι (και θα τους αμείβουν;) οι διοργανώτριες αρχές.

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags