Facebook Pixel Λάθος ή ατυχία ο τραυματισμός Βασιλόπουλου;
| 2011-02-06 02:50:00

Λάθος ή ατυχία ο τραυματισμός Βασιλόπουλου;

Λάθος ή ατυχία ο τραυματισμός Βασιλόπουλου;

Μία εβδομάδα πίσω, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είχε αισθανθεί ενοχλήσεις στο γόνατο. Για προληπτικούς λόγους είχε μείνει εκτός 12αδας στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Δεν ήταν κάτι σοβαρό, άλλωστε συνηθίζεται οι αθλητές που προέρχονται από μακροχρόνια απουσία λόγω σοβαρού τραυματισμού, να παρουσιάζουν ενοχλήσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Σε πολλές περίπτώσεις για παράδειγμα, όταν ένας παίκτης κάνει επέμβαση στον χιαστό του ενός ποδιού, έχει κίνδυνο να πάθει ζημιά στο άλλο πόδι. Αυτό γιατί το "καλό" πόδι επιβαρύνεται περισσότερο. Ο Βασιλόπουλος δεν περίμενε ότι θα πάθει κάτι τόσο άσχημο. Την περασμένη Τρίτη, σε εκδήλωση χορηγού του Ολυμπιακού, ήταν αισιόδοξος για το μέλλον του: "Νιώθω αρκετά έτοιμος, χρειάζομαι χρόνο συμμετοχής. Είχα ένα μικρό πρόβλημα στο γόνατο, είναι κάτι λογικό μετά από τόσο μεγάλο διάστημα που έμεινα εκτός λόγω επέμβασης.

'Οσο περνάει ο καιρός, θα γίνομαι καλύτερος", είχε δηλώσεις και στο παιχνίδι με την Βαλένθια χρησιμοποιήθηκε από τον Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Πολλοί είπαν ότι για τον τραυματισμό μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι επέστρεψε νωρίς στη δράση. Υποβλήθηκε σε επέμβαση στα τέλη Αυγούστου και μπήκε στους αγώνες στις αρχές Ιανουαρίου. Μετά από 4,5 μήνες. Οι απόψεις διίστανται, έστω κι αν λέγεται πως μετά από σοβαρούς τραυματισμούς δεν χρειάζεται να πιέζεται ο αθλητής. Ενας από τους κορυφαίους γυμναστές στην Ευρώπη, ο Κώστας Χατζηχρήστος, γράφει στην ιστοσελίδα του www.sportstraining.gr για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις:

"Το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της λήξης της θεραπείας και της πλήρους ένταξης στο προπονητικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για έναν αθλητή. Ένας σοβαρός τραυματισμός θα αφήσει τον αθλητή ή την αθλήτρια εκτός δράσης για μεγάλο – συνήθως- χρονικό διάστημα. Η επάνοδος στην προπόνηση πρέπει να γίνει σταδιακά, μέσω ενός πολύ προσεκτικά σχεδιασμένου προγράμματος.

Ο φόβος της υποτροπής, εμποδίζει πολλούς προπονητές και αθλητές από το να αυξήσουν σταδιακά τον όγκο και την ένταση της προπόνησης, πράγμα απαραίτητο για την επάνοδο στη δράση. Επιπλέον, πολλές δραστηριότητες (π.χ. βάρη) αποκλείονται από το πρόγραμμα, πολλές φορές χωρίς κανέναν επιστημονικό λόγο, επειδή …... Ένα άλλο σημείο που πρέπει ν’ αναφερθεί είναι ότι, πολλοί γιατροί συστήνουν υπερβολικά μεγάλο χρόνο αποχής από κάθε δραστηριότητα μετά από κάποιον τραυματισμό, πρακτική που είναι επιβλαβής για την υγεία και την καριέρα ενός αθλητή. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι ότι τελικά ο αθλητής για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα κάνει χαμηλής ποιότητας προπόνηση.

Μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο όπου, η έλλειψη σωστής προπόνησης οδηγεί σε νέους μικροτραυματισμούς, η παράληψη προπονητικών μεθόδων φέρνει τη μείωση της απόδοσης και τελικά ο παίκτης δεν παίζει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες".

Αρα ο Χατζηχρήστος υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος να μπαίνει κάποιος χαλαρά στις προπονήσεις. Συνεπώς είναι ίσως άδικο να πέφτει η ευθύνη στην επιστροφή του στα γήπεδα. Περισσότερο είναι η κακιά στιγμή, που τον φέρνει για δεύτερη φορά στο χειρουργείο. Κάποιος το έχει καταραστεί αυτό το παιδί από τότε που υπέγραψε το τετραετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Γιατί είναι η τρίτη σεζόν που δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη χρονιά. Φέτος δε, ούτε ένα μήνα δεν πρόλαβε να παίξει. 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags