Facebook Pixel «Απαραίτητος στην Τούμπα ο Κάρα»
| 2011-02-07 12:09:00

«Απαραίτητος στην Τούμπα ο Κάρα»

«Απαραίτητος στην Τούμπα ο Κάρα»

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το παλιομοδίτικο στιλ παιχνιδιού του Γιώργου Καραγκούνη, που χθες όμως ταίριαζε γάντι στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να κρατήσει το 1-0 στην Τούμπα.

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Σαφώς κι όχι. Πολύ περισσότερο τους ποδοσφαιριστές. Η συμβολή του Καραγκούνη στο 1-0 της Τούμπας, ήταν σημαντική κι η προσφορά του από το 68’ που μπήκε ήταν καθοριστική.

Στα 21 λεπτά που έπαιξε κέρδισε τρία φάουλ και χρέωσε τους Τσιρίλο, Ίβιτς και Γκαρσία με κίτρινες κάρτες. Κράτησε τη μπάλα, έδωσε χρόνο στους αμυντικούς, έσπασε τον ρυθμό των γηπεδούχων. Με το παρελθόν δεν ζει κανείς και πολύ περισσότερο στο ποδόσφαιρο. Και δεν είναι τόσο τα 34 χρόνια του Καραγκούνη, όσο η αγωνιστική συμπεριφορά του. Εθισμένος σε ένα παλιομοδίτικο τρόπο παιχνιδιού, με το να κουβαλάει τη μπάλα ή να την κρατάει στα πόδια του.

Από πέρυσι ο Νιόμπλιας έλεγε στις off the record συζητήσεις ότι ο Καραγκούνης χαλάει όλους τους τρόπους επιθετικής ανάπτυξης της ομάδας. Και δεν έχει άδικο. Στο πρόσφατο ραδιοφωνικό του παραλήρημα είπε ότι για φέτος του είχε ξεκαθαρίσει ότι θα είναι κάτι σαν τον Αλβέρτη στα τελευταία χρόνια του στον μπασκετικό Παναθηναϊκό.

Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι μπάσκετ. Να μπει για λίγα λεπτά ένας σουτέρ και να σκοράρει. Επιπλέον ο Ομπράντοβιτς έχει τις λύσεις στις πρώτες επιλογές του, ώστε πράγματι η παρουσία του Αλβέρτη στο ρόστερ να είναι περισσότερο συμβολική και πολύ λιγότερο ουσιαστική. Θα συμφωνήσω ότι ποδοσφαιριστές με τα χαρακτηριστικά του Καραγκούνη δεν έχουν θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πολύ περισσότερο στη θέση το επιτελικού χαφ. Κάτι που ποτέ δεν ήταν ο Καραγκούνης, αλλά την έπαιζε στον Παναθηναϊκό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος Καραγκούνης είναι για πέταμα. Ότι θα πρέπει πλέον να λειτουργεί σαν εμψυχωτής στα αποδυτήρια κι όχι σαν ενεργό κομμάτι της ομάδας. Ειδικότερα μάλιστα όταν ο εφετινός Παναθηναϊκός έχει αυτή την εικόνα. Δουλεύει δηλαδή η ομάδα ρολόι κι αν μπει μέσα θα τη χαλάσει;

Στην Τούμπα αποδείχτηκε το αντίθετο. Σ’ αυτά τα 21 τελευταία λεπτά ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη της προσωπικότητας και της εμπειρίας του. Πιθανόν ο Καραγκούνης να είναι λάθος επιλογή ακόμα και σαν αλλαγή σε παιχνίδια σαν κι αυτό με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Με το ματς, δηλαδή, να έχει στραβώσει και τον Παναθηναϊκό να πρέπει να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας για να το πάρει. Την Κυριακή το βράδυ, όμως, ήταν άλλο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ. Όφειλε να το υπερασπιστεί και να το διαχειρισθεί σωστά. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι για αυτή τη δουλειά ο Καραγκούνης ήταν απαραίτητος. Η κατ’ εξοχήν δουλειά του δηλαδή σαν ποδοσφαιριστής, που την έκανε με τον καλύτερο τρόπο στην Εθνική ομάδα, όταν ήταν στα ντουζένια του.

Σήμερα δεν μπορεί να την κάνει στον ίδιο βαθμό. Ούτε για 90 λεπτά. Μπορεί να τν κάνει όμως σε συγκεκριμένα παιχνίδι για ένα ημίχρονο. Ή έστω για 21 λεπτά όπως στην Τούμπα. Να ζητήσει δηλαδή και να πάρει την πρώτη πάσα από τους αμυντικούς κι από εκεί και πέρα άντε πάρτη του. Για έναν ποδοσφαιριστή που έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι, αυτό είναι ψωμοτύρι. Αυτό που έκανε στα νιάτα του σε υψηλό επίπεδο και πήρε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μπορεί να το κάνει για μισή ώρα στα 34 του στη Σούπερλιγκα. Δεν είναι τυχαίο ότι κι οι τρεις που του έκαναν τα φάουλ και δέχτηκαν τις κίτρινες κάρτες είναι συνομίλικοι του. Ακριβώς στα 34 και ο Τσιρίλο και ο Γκαρσία και ο Ίβιτς, έχοντας μάλιστα την επιβάρυνση ότι έπαιζαν από το ξεκίνημα του ματς.

Υπόθεση εργασίας εκ των υστέρων: Δεν θα μπορούσε ο Καραγκούνης να είχε παίξει στα τελευταία είκοσι λεπτά της περασμένης Τετάρτης με την ΑΕΚ. Αντ’ αυτού ο Φερέιρα είχε βάλει τον Πλεσί, για να παίρνει τις κεφαλιές στην άμυνα. Η εμφάνιση του στην Τούμπα λέει απερίφραστα «ναι». Κι ίσως σ’ αυτή την περίπτωση η συζήτηση για τον Καρνέζη να μην είχε γίνει ποτέ.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags