Facebook Pixel «Κορυφαία συνεισφορά η αποχώρηση!»
Ποδόσφαιρο
| 2011-02-08 12:20:00

«Κορυφαία συνεισφορά η αποχώρηση!»

«Κορυφαία συνεισφορά η αποχώρηση!»

Ο Αλέξης Σπυρόπουλος γράφει στο blog του για την παραχώρηση του Φερνάντο Τόρες στην Τσέλσι και το καλό που έκανε στη Λίβερπουλ, που… ΑΕΚοφέρνει!

Το ένα και μοναδικό «ιστορικό λάθος» που έκανε το κλαμπ-Λίβερπουλ με τον Φερνάντο Τόρες, είναι ότι δεν τον πώλησε όταν ο Ισπανός ήταν στο πικ. Αλλά το κλαμπ-Λίβερπουλ… ΑΕΚοφέρνει, είν’ η μαύρη αλήθεια, σε ροπή προς την προσωπολατρεία.

Το πικ του Φερνάντο Τόρες ήταν ο τελικός του EURO 2008 στη Βιέννη. Τότε, άνετα θα έπιανε τα 80 εκατομμύρια (λίρες) που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρήκε για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Εκτοτε, το χρυσό αγόρι της Φούρια Ρόχα έγινε το εθνικό βάρος της Φούρια Ρόχα. Ο Ντελ Μπόσκε, από καλοσύνη και σεβασμό, προσπάθησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο να ζήσει μ’ αυτό το βάρος στον ώμο. Αλλ’ όποτε τα ψέματα στα παιγνίδια τελείωναν και η στιγμή της απόφασης ερχόταν, τον αντικαθιστούσε. Τότε η Ισπανία ξεμπλόκαρε αμέσως, σκόραρε, νικούσε, πήρε το τρόπαιο.

Ακόμη κι ο Τσάβι με τον Ινιέστα δεν θα μπορούσαν να το κάνουν, δίχως κανονικό σέντερ-φορ. Με σέντερ-φορ «τιμής ένεκεν». Δυόμισι χρόνια μετά τη Βιέννη, η Λίβερπουλ έπιασε στην αγορά όσα έπιασε, τα 50, και είπε κι ευχαριστώ. Ένα «ευχαριστώ» δικαιούται ο Φερνάντο Τόρες, οπωσδήποτε, για την κορυφαία συνεισφορά του στη Λίβερπουλ. Η οποία ήταν ότι, φεύγοντας, της συσπείρωσε το πνεύμα και τον χαρακτήρα. Την πειθαρχία, την αποφασιστικότητα, τη στωικότητα. Την τσίτωσε, ως το απίθανο σημείο να βγει ο…ευφάνταστος τακτικιστής «μέσα από» τον Κινγκ Κένι!

Η Λίβερπουλ νίκησε την Τσέλσι «του Φερνάντο Τόρες», μέσα στο καινούργιο σπίτι του Φερνάντο Τόρες, δίχως να χρειαστεί καν τις υπηρεσίες των διαδόχων (που αγοράστηκαν με τα λεφτά) του Φερνάντο Τόρες. Ο Αντσελότι ειδοποιήθηκε να έχει έτοιμο το σαλόνι για το κυριακάτικο big event, κι εκείνο που ο Ιταλός σκέφτηκε ήταν ό,τι είχε ήδη εξιτάρει τη φαντασία του κοινού στο δυτικό Λονδίνο. Ενας ρόμβος, 4-4-2, με δεκάρι τον Ανελκά και δίδυμο στράικερ Ντρογκμπά/Φερνάντο Τόρες. Ντριμ-τιμ.

Την ίδια ώρα, όχι τόσο ο Νταλγκλίς όσο ο…Στιβ Κλαρκ υποψιάζομαι, ένας πράγματι σημαντικός άνθρωπος του ποδοσφαίρου που παλαιότερα εργαζόταν για την Τσέλσι, κατέβασε την ευφυή ιδέα. Της άμυνας «εις βάθος», με τρεις σέντερ-μπακ, μεταξύ αυτών τον Κάραγκερ που είχε να παίξει από τον Νοέμβριο, δίχως «πλάτη», με (την εύλογη εναντίον ρόμβου) υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στον άξονα.

Ένα 3-5-1-1, για μας ανάμνηση του σχηματισμού-καρμπόν της Εθνικής στο 2-2 του Ολντ Τράφορντ το 2001. Ο Φερνάντο Τόρες στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Τσέλσι Πάσα Ντρογκμπά να έβγαλε τον Φερνάντο Τόρες σε θέση σουτ αντίκρυ στον Ρέινα, κατεγράφη στα 90 λεπτά η…εξής μία, αυτή που έβαλε το μπλοκ ο Κάραγκερ, τέλος. Κι όταν ο απηυδισμένος απ’ την ασιτία Φερνάντο Τόρες έκανε να τραβηχτεί προς το πλάι, μήπως και βρει τον χώρο για ν’ ακουμπήσει τη μπάλα, εκεί αυτό που βρήκε ήταν το χέρι του Σκρτελ επιμελώς «μες στα μούτρα» του. Αλλά βέβαια, αν είναι ο Φερνάντο Τόρες να βγαίνει στο πλάι για να δημιουργήσει τεχνητό πλάτος, καλύτερα αυτό να το κάνει ο Καλού.

Η υπομονή του Αντσελότι με τη ντριμ-τιμ εξαντλήθηκε στο ενάμισι ημίχρονο. Οποια σχέδια μπορεί να έκανε ο Φερνάντο Τόρες για την περίπτωση που θα έβαζε γκολ (πανηγυρίζω, δεν πανηγυρίζω, πώς πανηγυρίζω, τι λέω μετά), πάνε για μια άλλη φορά. Ως τότε, μπορεί να παίρνει την ικανοποίηση ότι οι φανέλλες του πωλούνται στο store του Στάμφορντ Μπριτζ σαν φρέσκα κουλούρια στην έξοδο από ελληνικό μπουζουξίδικο.

Η φωτεινή ταμπέλα έμοιαζε αμείλικτη. Καλού μέσα, Φερνάντο Τόρες έξω. Η στιγμή που η Λίβερπουλ ήταν σαν να σήκωσε το…έκτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης! Η Τσέλσι «γύρισε» στο γνώριμο και αποτελεσματικό, αλλά τόσο ξενέρωτο ύστερα από τέτοια προσδοκία για τον ρόμβο-θαύμα, 4-3-3. Μόλις το ‘κανε δε, το ‘φαγε. Το Παιγνίδι εκδικείται. Ο Φερνάντο Τόρες, από ανήμπορος σέντερ-φορ, είδε το γκολ σαν ανήμπορος θεατής στον πάγκο.

Η ζημιά δεν είναι, μόνον, ότι έμεινε άθικτο το -10 απ’ τη Γιουνάιτεντ (με, μονάχα, 13 ματς ως το νήμα πια). Η εξτρά ζημιά είναι ότι είδαν το κόλπο της Λίβερπουλ και οι μελλοντικοί αντίπαλοι της Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, τη χρονιά που ο τελικός είναι στο Λονδίνο. Προφανώς, κάποια άλλη μέρα ο ρόμβος ενδέχεται να λειτουργήσει. Αλλ’ η αυτονόητη προϋπόθεση είναι να το θέλουν, να συμβεί, και οι τρεις. Ταπεινή εκτίμηση;

Δεν θα το…θέλουν οι άλλοι δύο, τουλάχιστον όχι για πολύ ακόμη. Την Κυριακή κανείς απ’ τους τρεις δεν σούταρε on-target, κανείς απ’ τους τρεις δεν έδειξε προθυμία να οπισθοχωρήσει και να βοηθήσει, αργά ή γρήγορα ο Αντσελότι θα χρειαστεί να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

Ο Ντρογκμπά, το καλοκαίρι, «θα είναι» για τον Μουρίνιο! Το μόνο κακό με τον θρίαμβο της Λίβερπουλ είναι ότι η Λίβερπουλ δεν θα παίζει κάθε Σαββατοκύριακο στην Πρέμιερσιπ, ούτε μεσοβδόμαδα στο Γιουρόπα Λιγκ, εναντίον του Φερνάντο Τόρες…

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags