Facebook Pixel Φωτάκης ...τα πάντα όλα!
| 2012-04-30 08:48:00

Φωτάκης ...τα πάντα όλα!

Φωτάκης ...τα πάντα όλα!

Συνέντευξη για όλους και για όλα έδωσε ο Γιώργος Φωτάκης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να κερδίσει Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στα πλέι οφ, για να πάρει την πρωτιά... 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Φωτάκη στα «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»

-Πόσο έτοιμοι νιώθετε για τα πλέι οφ;

«Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Σίγουρα είναι κρίσιμα αυτά τα παιχνίδια. Εμείς πρέπει να δείξουμε το καλό μας αγωνιστικό πρόσωπο που δείξαμε στα περισσότερα παιχνίδια στην Ευρώπη και σε ορισμένα ματς στο πρωτάθλημα, έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή».

-Ο ΠΑΟΚ έκανε φέτος δύο νίκες μέσα στο ΟΑΚΑ. Αυτές δίνουν ένα ψυχολογικό αβαντάζ εν όψει πλέι οφ;

«Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Εμείς κερδίσαμε φέτος δύο φορές στο ΟΑΚΑ, πρώτα την ΑΕΚ και μετά τον Παναθηναϊκό, πιάνοντας καλή απόδοση. Πιστεύω ότι μπορούμε κάνουμε τις ίδιες νίκες και στα πλέι οφ».

-Νιώθετε ότι κρίνονται οι κόποι μιας χρονιάς στα πλέι οφ;

«Σε μεγάλο βαθμό ναι. Πιστεύω ότι στα πλέι οφ θα φανεί τι έχουμε πετύχει. Αν θα έχουμε πετύχει το στόχο μας, που είναι η έξοδος στο Τσαμπιονς λιγκ θα είναι μία πετυχημένη χρονιά. Πιστεύω ότι σαν  ομάδα κάναμε ένα τεράστιο λάθος στη Λειβαδιά και το -4 που έχουμε από τον Παναθηναϊκό είναι σημαντική διαφορά. Είναι δύσκολο αλλά θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη διαφορά. Προβλήματα έχουν όλες οι ομάδες, αλλά όσα προβλήματα και να έχουν (οικονομικά ή άλλα) όταν ο παίκτης μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο νομίζω δε θα σκεφτεί τίποτα άλλο πέρα από το ματς. Μπαίνεις για να κερδίζεις. Δεν μπαίνεις για να χάσεις. Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει με 4 βαθμούς διαφορά και πιστεύω ότι είναι το φαβορί για την πρώτη θέση. Εμείς θα παλέψουμε για να ανατρέψουμε την κατάσταση».

-Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε πέρυσι στα πλέι οφ τη διαφορά των βαθμών από το πρωτάθλημα...

«Φέτος χάσαμε πολλούς βαθμούς μέσα στην έδρα μας. Θα μπορούσε η βαθμολογική διαφορά να ήταν πιο μειωμένη. Εμεί έχουμε μάθει να παίζουμε στα πλέι οφ, μπορούμε να ανταποκριθούμε στο πρόγραμμα με ματς Τετάρτη - Κυριακή, και να μαζεύουμε τους πόντους που χρειαζόμαστε. Εντάξει, όσον αφορά όπως είπατε και εσείς την προηγούμενη χρονιά, νομίζω ότι πέρυσι δε χάσαμε το Τσάμπιονς Λιγκ μόνο από τη διαφορά που είχε ο Παναθηναϊκός, αλλά και από ένα διαιτητικό λάθος στο μεταξύ μας παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, καθώς το γκολ με το οποίο χάσαμε εκεί ήταν οφσάιντ… Τα τελευταία δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει δείξει αρκετά καλό πρόσωπο στα ματς των πλέι οφ. Τα αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και φέτος».

-Η διαφορά των 16 βαθμών από τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα είναι η αγωνιστική διαφορά των δυο ομάδων;

 «Δε νομίζω να υπάρχει χαοτική διαφορά όσο αφορά την ποιότητα των δυο ομάδων. Νομίζω ότι η διαφορά αυτή προήλθε από καθαρά δικά μας λάθη. Έχουμε ασφαλώς μερίδιο ευθύνης εμείς οι παίχτες, καθώς  χάσαμε αρκετούς βαθμούς μέσα στην Τούμπα, από ομάδες που νομίζω θα πρέπει να είχαμε κερδίσει».

-Υπάρχει εξήγηση για το ότι ο ΠΑΟΚ κέρδισε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στην Αθήνα, αλλά έχασε πιο εύκολα ματς στην Τούμπα;

«Όχι δε νομίζω να υπάρχει λογική εξήγηση. Φέτος έχουμε χάσει πολλούς βαθμούς από μικρές ομάδες. Το πρόβλημά μας είναι όταν πρέπει να δημιουργήσουμε. Κάποιες φορές αφήνουμε πάρα πολλούς χώρους στον αντίπαλο και αυτό το πληρώνουμε σχεδόν σε σταθερή βάση!
Εμείς με όποιον αντίπαλο και να αγωνιζόμαστε είτε είναι τα Γιάννενα είτε η Δόξα Δράμας είτε ο Ολυμπιακός παίζουμε πάντα για τη νίκη. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτήν τη νοοτροπία έχει περάσει στην ομάδα ο κύριος Βρύζας. Νομίζω ότι αυτό το μέταλλο το έχουμε, απλά θα πρέπει να το δείχνουμε στον αγωνιστικό χώρο. Προφανώς χρειάζεται μια βελτίωση στο τακτικό κομμάτι, στην τακτική συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο για να δημιουργήσεις σωστά και ταυτόχρονα να μην είσαι εκτεθειμένος…

Αν δούμε όμως τα χρόνια του κ. Σάντος η ομάδα είχε  μάθει να αμύνεται πάρα πολύ καλά, να μην δέχεται σχεδόν γκολ, και νομίζω η αχίλλειος πτέρνα για φέτος όλη τη χρονιά είναι η αμυντική συμπεριφορά όλης της ομάδος. Δε μιλάω μόνο για την άμυνα. Καταρχήν η άμυνα πρέπει να ξεκινάει από τον Κλάους και να φτάνει μέχρι τον τερματοφύλακα. Πιστεύω ότι έχουμε πληρώσει όλα τα λάθη που έχουμε κάνει…».

-Φέτος ο ΠΑΟΚ πέτυχε 13 γκολ περισσότερα στο πρωτάθλημα…

«Επιθετικά τα πήγαμε καλύτερα δημιουργήσαμε περισσότερες φάσεις σχεδόν σε ολόκληρο το πρωτάθλημα σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά από εκεί και πέρα αυτό είχε και κάποιες επιπτώσεις. Όταν παίζεις λίγο πιο πολύ ανοιχτά φυσικό και επόμενο είναι αν δε περιορίσεις τα λάθη να το πληρώνεις. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ισορροπία. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε είναι καλή αμυντική λειτουργία και μετά να προσπαθήσουμε να σκοράρουμε γιατί έτσι πιστεύω ότι είναι συνηθισμένη αυτή η ομάδα».

-Φέτος έφυγαν ορισμένοι σημαντικοί παίκτες. Πόσο σας επηρέασε αυτό;

«Ο Βιεϊρίνια και ο Κοντρέρας έφυγαν για καθαρά οικονομικούς λόγους. Εμείς έπρεπε να σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις. Από εκεί και πέρα έχει γίνει πάρα πολύ σκληρή δουλειά από όλα τα παιδιά για να φτάσει ο ΠΑΟΚ να είναι ψηλά στη βαθμολογία άσχετα να είχαμε όντως αυτές τις απώλειες. Μπορεί να έχουμε χάσει σε ποιότητα γιατί έχουμε χάσει ένα παίχτη σαν το Βιερίνια αλλά έχουμε μείνει στην ομάδα άλλα 23-25 παίκτες οι οποίοι θα παλέψουμε με κάθε δυνατό τρόπο να πάει η ομάδα όσο πιο ψηλά μπορεί».

-Αυτή τη στιγμή πάντως ο ΠΑΟΚ έχει τους περισσότερους διεθνείς των τελευταίων χρόνων…

«Επειδή ως ομάδα έχουμε τους περισσότερους Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Εύχομαι να είναι όσα περισσότερα παιδιά γίνεται από τον ΠΑΟΚ στην Εθνική και μαζί να είμαι κι εγώ…».

-Η παρουσία πολλών Ελλήνων αλλάζει το DNA της ομάδας;

«Καλό είναι να υπάρχουν ξένοι παίκτες ποιότητας και μεγάλη εμπειρίας όπως είναι πχ ο Γκαρσία, ο Λίνο κτλ. Ωστόσο η δική μας ομάδα δείχνει μία διάθεση μεγαλύτερη να στηριχθεί σε Έλληνες και σε νέους παίκτες από τις υποδομές…».

-Ποδοσφαιρικά αισθάνεσαι και λίγο… πατέρας πλέον, με τόσα νέα παιδιά στην ομάδα;

«Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλους τους νέους και να τους κάνουμε να αισθάνονται άνετα μέσα στο γήπεδο. Και στις προπονήσεις να είναι τα πράγματα όπως σε κανονικά παιχνίδια για να μπαίνουν καλύτερα στο κλίμα. Πάντα υπάρχει άγχος και πίεση όταν παίζεις σε μία μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, αλλά τους λέμε να προσπαθούν πάντα σκληρά, να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό και αν κάνουν στα ματς ότι κάνουν και στις προπονήσεις… Ο ΠΑΟΚ διαθέτει μία πολύ καλή δεύτερη ομάδα και έχω την αίσθηση ότι θα αναδειχθούν και άλλα ταλέντα από τις Ακαδημίες…».

-Αυτή η φουρνιά παικτών που έρχεται από τις Ακαδημίες έχει μεγαλύτερη ποιότητα από άλλα χρόνια;

«Και παλαιότερα υπήρχαν καλά ταλέντα αλλά ίσως δεν πήραν τις ευκαιρίες που θα έπρεπε. Σήμερα όμως υπάρχει ένας προπονητής στον ΠΑΟΚ που δείχνει ότι του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς παίκτες. Όντως η φουρνιά που έρχεται τώρα στην πρώτη ομάδα από τις Ακαδημίες είναι πολύ καλή. Εμείς βλέπουμε αυτά τα παιδιά καθημερινά στις προπονήσεις και μπορώ με σιγουριά να πω ότι πρόκειται για πολύ καλούς παίκτες. Ο Σταφυλίδης έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του. Ο Παναγιωτούδης δείχνει πολύ καλά στοιχεία. Ο Πόποβιτς είναι εξαιρετικό ταλέντο. Επίσης είναι ο Πέλκας αλλά υπάρχουν κι άλλα παιδιά που μπορούν να βοηθήσουν στο άμεσο μέλλον τον ΠΑΟΚ. Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να πεις περισσότερα πράγματα. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Χρειάζεται και σωστή αλλά και σκληρή δουλειά. Πρέπει να τα παιδιά να έχουν κλειστά τα αυτιά τους και να δουλεύουν. Διότι ο καθρέπτης είναι καθημερινά μέσα στο γήπεδο στις προπονήσεις».

-Οι διαφορές του Μπόλονι με άλλους τεχνικούς που έχεις δουλέψει ποιες είναι;

«Στην αρχή χρειαστήκαμε χρόνο για να προσαρμοστούμε στο διαφορετικό τρόπο προπόνησης, όπως και στην πιο επιθετική φιλοσοφία που ήθελε να περάσει στην ομάδα. Η ομάδα επηρεάστηκε πολύ στη διάρκεια της σεζόν από τους πολλούς τραυματισμούς που είχαμε, καθώς ήμασταν συνηθισμένοι σε διαφορετική προπόνηση. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι κάθε προπονητής χρειάζεται χρόνο. Δεν μπορούμε να τον κρίνουμε σε έξι μήνες. Του χρόνου θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό το δείγμα της δουλειάς του. Ο κ. Σάντος χρειάστηκε ένα χρόνο για να κάνει την ομάδα που ήθελε και να αφήσει τα διαπιστευτήριά του… Ίσως το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τον κ. Μπόλονι. Ας τον αφήσουμε να δουλέψει και έναν δεύτερο χρόνο και μετά θα κρίνουμε τι έχει καταφέρει…».

-Με τον κ. Σάντος πλέον συνεργάζεστε στην Εθνική. Είναι ο ίδιος με όταν ήταν στον ΠΑΟΚ ή διαφορετικός;

«Δεν έχει καμία σχέση (γέλια). Στην Εθνική είναι πιο ήρεμα τα πράγματα και είναι πιο χαλαρός σε σχέση με τον ΠΑΟΚ. Στον ΠΑΟΚ ήταν πάρα πολύ αυστηρός, τώρα είναι πιο ήρεμος. Την πρώτη φορά που πήγα στην Εθνική δεν πίστευα ότι έχει τόσο μεγάλη διαφορά ο Σάντος… Στον ΠΑΟΚ ήταν πολύ πιο σφιγμένα τα λουριά».

-Εσύ ποιον Σάντος προτιμάς;

«Και στον ΠΑΟΚ όταν ήταν δεν είχα πρόβλημα. Ο Σάντος έριχνε μεγάλο βάρος στην οργάνωση, στη συγκέντρωση και στην πειθαρχία. Αυτή η ομάδα έτσι πρέπει να λειτουργεί για να έχει αποτελέσματα».

-Περίπου 20 μέρες μετά από τα πλέι οφ ξεκινάει και το Euro 2012...

«Δεν σκέφτομαι καν το θέμα της ξεκούρασης αναφορικά με την Εθνική. Το μοναδικό πράγμα που έχω αυτήν τη στιγμή στο μυαλό μου είναι οι 20 μέρες των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ. Σκέφτομαι μόνο πως θα γίνει να πάμε όσο καλύτερα γίνεται με τον ΠΑΟΚ και να πετύχουμε το στόχο μας. Από εκεί και πέρα, όταν τελειώσουν τα πλέι οφ τότε θα αρχίσω να σκέφτομαι την Εθνική και το Euro 2012».

-Πως βιώνετε εσείς οι παίκτες τη σταδιακή μείωση του κόσμου στις κερκίδες της Τούμπας; Τι πιστεύεις ότι φταίει γι’ αυτό;

«Εμείς φυσικά και θέλουμε να έρχεται όσο περισσότερος κόσμος γίνεται στο γήπεδο. Έτσι μάθαμε και τα τελευταία 2-3 χρόνια στον ΠΑΟΚ. Με όποιον και να παίζαμε, μικρό ή μεγάλο αντίπαλο, η Τούμπα ήταν πάντα γεμάτη. Σίγουρα στον αγώνα με τη Δράμα η εικόνα της Τούμπας ήταν απογοητευτική, αλλά αυτό οφείλεται και στην οικονομική κρίση, και σε κάποιες εσωτερικές τριβές στην ομάδα και κάποια άλλα εξωαγωνιστικά προβλήματα αλλά βέβαια και σε κάποια άσχημα δικά μας αποτελέσματα, για τα οποία φταίμε εμείς οι ποδοσφαιριστές. Ο κόσμος απογοητεύεται να βλέπει ότι είμαστε 20 βαθμούς πίσω από την κορυφή… Αλλιώς θα ήταν πιο ζεστός. Ξέρουμε ότι θα έχουμε και τώρα στα πλέι οφ μία νέα ευκαιρία να πάμε καλύτερα για να ξαναφέρουμε και τον κόσμο στο γήπεδο».

-Έχεις ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ μέχρι το 2013.

Σκέφτεσαι την επόμενη μέρα; Έχει γίνει κάποια συζήτηση;
«Δεν έχουμε μιλήσει ακόμη με τον ΠΑΟΚ για ανανέωση του συμβολαίου. Ίσως είναι νωρίς… Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να καθίσουμε από τώρα να μιλήσουμε για ανανέωση. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να μείνω κι άλλα χρόνια στον ΠΑΟΚ. Και η οικογένειά μου είναι πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη, οπότε όλα είναι καλά».

-Σου λείπει ένας τίτλος με τον ΠΑΟΚ;

«Ασφαλώς και μου λείπει ένας τίτλος με τον ΠΑΟΚ. Σε όλους μας λείπει ένας τίτλος με αυτήν την ομάδα. Την πρώτη χρονιά που ήρθα με τον κ. Σάντος πιστεύω ότι είχαμε μία μεγάλη ευκαιρία να πάρουμε το πρωτάθλημα. Τότε έγιναν πολλά πράγματα που δεν μας επέτρεψαν να φτάσουμε στον τίτλο και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτά. Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι το κύπελλο θα ήταν πιο εφικτός στόχος, αλλά πέρυσι με την ΑΕΚ και φέτος με τον Ατρόμητο κάναμε αρκετά λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο. Στα χρόνια που είμαι στον ΠΑΟΚ όμως νομίζω ότι η πιο μεγάλη μας ευκαιρία ήταν να πάρουμε το πρωτάθλημα. Εκείνο τον τίτλο τον αξίζαμε».

-Στο πρώτο μισό της σεζόν είχες καλύτερη παρουσία. Τέσσερα γκολ με τον ΠΑΟΚ και ένα με την Εθνική. Μετά ήρθαν και πολλές κάρτες. Τι έγινε;

«Όντως το πρώτο μισό της φετινής σεζόν ήταν καλύτερο για μένα με πέντε γκολ (τέσσερα με τον ΠΑΟΚ και ένα με την Εθνική)… Για τις κάρτες τι να πω; Ίσως έτσι είναι το στυλ παιχνιδιού μου, ίσως πάω πιο δυνατά σε κάποιες φάσεις, αλλά τελευταία προσπαθώ να μη δέχομαι εύκολα κάρτες. Πάντως έχω την αίσθηση ότι οι διαιτητές βγάζουν πιο εύκολα κάρτες στους παίκτες του ΠΑΟΚ!».

-Η οικονομική κατάσταση του ΠΑΟΚ σας έχει κουράσει;

«Κάποιους ναι κάποιους άλλους όχι. Είναι στο χέρι του καθενός να καταλαβαίνει τι γίνεται και τι θέλει να κάνει. Βρισκόμαστε σε μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση και όλες οι ομάδες και οι εταιρίες έχουνε προβλήματα, όπως ο ΠΑΟΚ. Και ο κ. Βρύζας προσπαθεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση για να γίνονται σωστότερα οι πληρωμές και αυτό το καταλαβαίνουμε. Κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μην υπάρχουν γκρίνιες στα αποδυτήρια. Και ως Έλληνες παίκτες έχουμε μεγαλύτερη υπομονή συνολικά για τα οικονομικά θέματα καθώς αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την κατάσταση που υπάρχει. Είναι λογικό αυτό…».

-Αυτά που είπε ο Βρύζας πως σου φάνηκαν; Πως τον άκουσες;

«Ο πρόεδρος πιστεύω ότι είπε την αλήθεια για τη σημερινή κατάσταση του ΠΑΟΚ. Μίλησε με μεγάλο ρεαλισμό. Πιστεύω πως ότι είχε να πει το είπε μέσα από την καρδιά του».

-Η αλλαγή Ζαγοράκη με Βρύζα επηρέασε την ομάδα;

«Ο κ. Ζαγοράκης βοήθησε πολύ την ομάδα. Και εκείνος αλλά και ο Βρύζας ως άνθρωποι του ποδοσφαίρου ήθελαν από την αρχή το καλό της ομάδας. Όταν γνωστοποιήθηκε η αποχώρηση του Ζαγοράκη υπήρξε μία ανησυχία στην ομάδα και μία αβεβαιότητα. Εμείς βέβαια πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Από τη στιγμή που υπήρχε η άμεση λύση του Βρύζα, όλοι ηρεμήσαμε, καθώς όλα έγιναν γρήγορα…».

-Φέτος έχεις παίξει και δεξί μπακ…

«Προσωπικά μου αρέσει να παίζω στον άξονα, στα χαφ. Μπορώ να παίξω και δεξιά αν χρειάζεται η ομάδα να παίξει και πιο αμυντικά. Αλλά δε μου αρέσει και τόσο η ιδέα να παίζω δεξί μπακ! Με την Τότεναμ έπαιξε και αριστερό μπακ! Απέναντί μου είχα το Λένον και δεν ήταν εύκολα τα πράγματα…  Μόνο στόπερ και τερματοφύλακας δεν έχω παίξει…».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags