Facebook Pixel «Μην παρασυρθεί από την εξέδρα ο Βαλβέρδε»
| 2011-02-15 16:21:00

«Μην παρασυρθεί από την εξέδρα ο Βαλβέρδε»

«Μην παρασυρθεί από την εξέδρα ο Βαλβέρδε»

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει για το ντέρμπι των «αιωνίων» και το πλάνο το οποίο καλείται να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός. «Δεν πρέπει να ταμπουρωθεί ο Παναθηναϊκός».

Αναλυτικά το άρθρο του:

Οι αναλύσεις περί του μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δίνουν και παίρνουν και κάθε μία εξ αυτών, έχει να παρουσιάσει μια ξεχωριστή παράμετρο της σημαντικής αναμέτρησης ανάμεσα σε «ερυθρόλευκους» και «πράσινους».

Χρήζει όμως ιδιαίτερης μνείας ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο έχει ξεχωρίσει και ο τεχνικός των πειραιωτών Ερνέστο Βαλβέρδε, στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του το τελευταίο διήμερο.Παρατηρώντας κάποιος την εικόνα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στα δύο ντέρμπι με την ΑΕΚ, στα οποία κέρδισε τον «δικέφαλο» (αν και αποκλείστηκε στο Κύπελλο) παρατηρεί εύκολα κάποιος ότι οι «πράσινοι» απέδωσαν καλά για τον εξής λόγο. Και τα δυο παιχνίδια είχαν τον χαρακτηρισμό rock, δηλαδή παίχθηκε περισσότερο ποδόσφαιρο αλάνας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιθέσεις δηλαδή που στηρίζονταν κυρίως στην ατομική πρωτοβουλία, στην «έμπνευση» ενός παίκτη, σε μια - δυο ντρίπλες που θα άνοιγαν διαδρόμους για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευκαιρίας. Τούτο έγινε και από τις δύο ομάδες και στα δύο παιχνίδια (σε ότι αφορά την ΑΕΚ σίγουρα σε μικρότερο βαθμό) γιατί οι μεσαίας γραμμές και των δύο ομάδων (με εξαίρεση τον Σιμάο στο δεύτερο παιχνίδι) ήταν...αλλού γι' αλλού.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν στο ντέρμπι, δε θέλει ποδόσφαιρο αλάνας. Θέλει να πάει στο συγκεκριμένο ματς (με τις ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει) ακολουθώντας πιστά το πλάνο που έχει σαν ομάδα με έλεγχο του ρυθμού, με καλή και γρήγορη κυκλοφορία μπάλας, με πρέσινγκ ψηλά στην αντίπαλη περιοχή.

Σαφώς και ο ενθουσιασμός που δίνει η εξέδρα, ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο ενός τέτοιου αγώνα, είναι λογικό να παρασέρνει τους παίκτες της γηπεδούχου ομάδας, αλλά είναι δεδομένο πως ο Βαλβέρδε δε θέλει να δει την ομάδα του να παρασύρεται και να χάνει την αγωνιστική της «ταυτότητα». Αυτό είναι κάτι στο οποίο δίνει πολύ μεγάλη σημασία ο προπονητής του Ολυμπιακού και γι' αυτό το λόγο θεωρεί πως αν η ομάδα του καταφέρει να κινηθεί σε τέμπο προηγούμενων αγώνων, τότε έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει το στόχο της.

Παράλληλα εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και μια άλλη σημαντική παράμετρο, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ντέρμπι. Αυτή είναι η βαθμολογική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ασφαλώς και οι οπαδοί του Ολυμπιακού θέλουν να δουν την ομάδα τους να μπαίνει στο ματς και να «κλείνει» τους «πράσινους» στην περιοχή τους από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης.

Αυτό είναι κάτι το οποίο όχι μόνο θέλουν, αλά ουσιαστικά «απαιτούν» οι οπαδοί κάθε μεγάλης ομάδας σ' ένα ντέρμπι. Η ίδια άλλωστε αντίληψη επικρατεί και σε φίλους του Παναθηναϊκού ή ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αν τους ρωτήσεις για τα ντέρμπι των δικών τους ομάδων. Η εξέδρα όμως δεν παίζει μπάλα βάσει πλάνου, παίζει ποδόσφαιρο συναισθημάτων και ψυχικής ικανοποίησης.

Ένας προπονητής από την άλλη πλευρά παίζει «σκάκι», με συνεχείς κινήσεις, με εσωτερικές αλλαγές και ότι άλλο μπορεί ν' αλλάξει τη ροή ενός αγώνα. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού δε θέλει να δει την ομάδα του να βγαίνει εκτός αγωνιστικού πλάνου. Θέλει να δει προσήλωση σε αυτό που οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δείξει ότι μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερα σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Καλό ποδόσφαιρο που «βγαίνει» από τη σωστή λειτουργία της ομάδας.

Μιας λοιπόν που αναφερθήκαμε στη διαφορά, να επισημάνουμε ότι αυτοί οι εφτά πόντοι οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να «ανέβει» πολλά μέτρα στη μεσαία γραμμή προκειμένου να δημιουργήσει και όχι να περιμένει τον Ολυμπιακό «ταμπουρωμένος». Εκεί ακριβώς χρειάζονται οι «ερυθρόλευκοι» τη γρήγορη κυκλοφορία μπάλας (με Ιμπαγάσα και Φουστέρ να είναι τα ατού του Ολυμπιακού) ώστε να μπορέσουν να «ανοίξουν» το παιχνίδι, απέναντι σε μια άμυνα που είναι ευάλωτη στο λάθος.

REDάκια

* Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όταν η εξέδρα παρασύρει μια ομάδα στους ρυθμούς της και ο προπονητής παρασύρεται παράλληλα, τότε γίνεται αυτό που έπαθε ο Ολυμπιακός προ διετίας στο παιχνίδι με τη Σεντ Ετιέν στο Φάληρο, όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει με 3-1. Αυτό το ματς είναι «οδηγός» για τον Βαλβέρδε και ο ίδιος είχε αναγνωρίσει, λίγο πριν φύγει από τους πειραιώτες πως δεν είχε διαχειριστεί καλά εκείνο το ματς.

* Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναμένεται να περάσει απ' του Ρέντη πριν από το παιχνίδι και λογικά θα τάξει και πριμ στους παίκτες του Ολυμπιακού για νίκη επί των «πράσινων».

* Δέκα ματς, δέκα νίκες μετρούν φέτος οι «ερυθρόλευκοι» στο «Καραϊσκάκη» και έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το σερί. Αν κάνουν το έντεκα στα έντεκα τότε όλα δείχνουν πως θα είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κάνει μόνο νίκες φέτος στο γήπεδο του ο Ολυμπιακός, καθώς η ΑΕΚ δεν είναι σε καλή κατάσταση.

ΠΗΓΗ: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags