16/02/11 - 12:56

Ένας Έλληνας στην Αλάσκα

Σε μία από τις πιο δύσκολες πόλεις της Αλάσκας, εκεί όπου η θερμοκρασία πέφτει τον χειμώνα στους -38 βαθμούς Κελσίου, ένας ομογενής έχει δημιουργήσει τη δική του ελληνική γωνιά.

Ένας Έλληνας στην Αλάσκα
41.988views 0shares


Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Νικολαΐδη, ο οποίος είναι και ο μοναδικός Έλληνας στην πόλη Fairbanks. Το «Μπάμπης Restaurant», που έχει δημιουργήσει, με καθαρά ελληνικό ύφος, προσελκύει ακόμα και τους περαστικούς που ακούν ελληνική μουσική από τα εξωτερικά ηχεία που έχει φροντίσει να τοποθετήσει.

Σε άπταιστα Ελληνικά, ο κ. Νικολαΐδης μίλησε στη συνεργάτιδα της «Φωνής της Αμερικής», Αθηνά Κρικέλη, για την αγάπη του για την πατρίδα και δηλώνει έτοιμος να τα παρατήσει και να τρέξει κοντά της, όποτε αυτή τον καλέσει.

Γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε μέχρι τα 13 του χρόνια με τη γιαγιά και τον παππού, σε ένα χωριό έξω από τη Λάρισα. Στη συνέχεια, τον πήραν οι γονείς του κοντά τους, στην Αμερική.
Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επιλέξει να ζει στην πόλη, που, όπως λέει, έχει φερθεί με ευγένεια και συμπαράσταση στον μόνο Έλληνα που ζει εκεί.

«Οι άνθρωποι με αγκάλιασαν και με υποστηρίζουν, με κάθε τρόπο, δοκιμάζουν τις ελληνικές σπεσιαλιτέ και ακούν συνεχώς ελληνική μουσική. Μου λείπει, όμως, η Ελλάδα, και, αν μπορούσα να φέρω κάτι εδώ από την πατρίδα, αυτό θα ήταν ο ήλιος της» λέει με νοσταλγία ο Χαράλαμπος Νικολαΐδης.

Το Fairbanks είναι η μεγαλύτερη πόλη στην ενδοχώρα της πολιτείας της Αλάσκα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Anchorage.

Το 1901, ο Captain Barnett, στην προσπάθειά του, να φτιάξει ένα εμπορικό σημείο ανταλλαγής στο Tanacross, δημιούργησε εκεί την πρώτη κοινότητα στην περιοχή. Το ατμοκίνητο πλοιάριο που τον μετέφερε «έπιασε στεριά» έντεκα μίλια πιο ψηλά, στον ποταμό Chena, όπου τελικά οι ντόπιοι τον έπεισαν να κάνει εκεί το εμπορικό κέντρο του.

Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από την Ινδιάνα, Charles Fairbanks, αργότερα αντιπρόεδρο των Ηνωμένων πολιτειών, επί Theodore Roosevelt.

Πηγή: zougla.gr