Facebook Pixel Η ρεβάνς των (μεταξύ μας…) "βετεράνων" - Από τον Λουτσέσκου (Senior), στους Ρέγια, Χόντγκσον, Ρανιέρι, Σκολάρι…
| 2023-06-22 11:45:00

Η ρεβάνς των (μεταξύ μας…) "βετεράνων" - Από τον Λουτσέσκου (Senior), στους Ρέγια, Χόντγκσον, Ρανιέρι, Σκολάρι…

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Η ρεβάνς των (μεταξύ μας…) "βετεράνων" - Από τον Λουτσέσκου (Senior), στους Ρέγια, Χόντγκσον, Ρανιέρι, Σκολάρι…

Συνήθως ο νέος μπορεί να είναι περισσότερο ωραίος, ο παλιός όμως είναι αλλιώς: έχει αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις, σοφία, πείρα γι’ αυτό και θα παραμείνει πάντα στη μόδα. Είτε στην πραγματική ζωή, είτε στον ποδοσφαιρικό μικρόκοσμο όπου όλο και περισσότερες ομάδες αναθέτουν τις τύχες τους στους επαγγελματίες γυρολόγους μεταξύ των Over 64 και των Over 77 που δικαίως, τη μπάλα, την έχουν φάει με το κουτάλι.

Στην κορυφή της λίστας των «γερόντων των πάγκων» βρίσκεται ο 78χρονος, σε λίγους μήνες Μιρτσέα Λουτσέσκου, πατέρας του Ραζβάν που μόλις ανανέωσε για 3η συνεχόμενη σεζόν τη συνεργασία του με τη Ντιναμό Κιέβου. Ενώ οι μικρότεροι είναι οι 64χρονοι, Ραλφ Ράνγικ, χρόνια «κολλημένος» στον πάγκο της εθνικής Αυστρίας κι ο Κάρλο Αντσελόττι που, στο τέλος αυτού του μήνα θα ανακοινώσει επισήμως ότι μετά τη τελευταία του σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, τη διετία ’24-’26 θα κάθεται στο φημισμένο πάγκο της εθνικής Βραζιλίας. Της κατεξοχήν… Φερράρι της παγκόσμιας μπάλας.

Τα 78 πλησιάζουν όμως, τόσο ο Έντι Ρέγια, όσο ο Ρόι Χόντγκσον. Ο Ιταλό- Σλοβένος, δεν πρόλαβε καλά, καλά ν’ αποχαιρετήσει την εθνική Αλβανίας που αποδέχτηκε αμέσως πρόταση της Νογκομέτνο Ντρούστβο Γκόριτσα, η οποία μπορεί ν’ αγωνίζεται στη 2η κατηγορία του σλοβένικου πρωταθλήματος, βρίσκεται όμως, το πολύ, πέντε λεπτά από το σπίτι του, γεγονός που ενθουσίασε ακόμη περισσότερο τον Ρέγια γιατί θα μπορεί, λέει, να πηγαίνει στις προπονήσεις με το μηχανάκι του. Ενώ ο Άγγλος, που είχε ήδη αποχαιρετήσει στο παρελθόν την προπονητική δύο, με τρεις φορές, όχι μόνο επέστρεψε τον Μάρτιο στην Premier League σώζοντας την Κρίσταλ Πάλας, αλλά ετοιμάζεται ν’ ανανεώσει το συμβόλαιό του ξεπερνώντας το ρεκόρ του, προηγούμενου, μακροβιότερου, «Σερ» Άλεξ Φέργκιουσον.

Τα 76 του κλείνει όπου να’ νε ο Βοημός, Ζντένεκ Ζέμαν που μόλις έχασε, στις λεπτομέρειες των play- offs την άνοδο στη Serie B με την Πεσκάρα, αλλά ανανέωσε και θα προσπαθήσει την επόμενη σεζόν. Τη λίστα των Over 70, ολοκληρώνουν ο 75χρονος Ντικ Άντβοκαατ, που θα παραμείνει και τη νέα περίοδο στον πάγκο της Ντεν Χάαγκ, στη 2η κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος. Ο 73χρονος Βίνφριντ Σάφερ, για ένα ακόμη χρόνο στον πάγκο της Αλ Κορ, στο Κατάρ. Και ο 71χρονος Κλάουντιο Ρανιέρι, που μετά το ιστορικό, όσο απίθανο πρωτάθλημα που χάρισε κάποτε στη Λέστερ, κέρδισε ένα νέο στοίχημα ανεβάζοντας ξανά την Κάλιαρι στη Serie A.

Στα 69 του ο Καστόρι κυνήγησε, αλλά και πλησίασε τον ίδιο, ιστορικό στόχο με την Σουντ Τιρόλ, ο συνομήλικός του, Φατίχ Τερίμ απέρριψε κάποιες προτάσεις γιατί περιμένει την (ξανά εθνική;) καλύτερη, ο 68χρονος Φερνάντο Σάντος θα προσπαθήσει να ξανά χτίσει την εθνική Πολωνίας, ενώ ο 67χρονος Αργεντινός Μαρσέλο Μπιέλσα, γνωστός και ως «El Loco» αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση να διδάξει και λίγη… τρέλα στην εθνική Ουρουγουάης.

Για το τέλος αφήσαμε τον 74χρονο Βραζιλιάνο, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, παγκόσμιο πρωταθλητή το 2002 με τη Selecao, αλλά δύο φορές ηττημένο από τον Ότο Ρεχάγκελ, στην πρεμιέρα και τον τελικό του Euro 2004, στο τιμόνι της Πορτογαλίας.

Ο Big Felipao, λοιπόν δεν έμεινε στην Ιστορία μόνο για το Μουντιάλ που είχε κατακτήσει σε Ιαπωνία και Νότιο Κορέα. Αλλά και για την πλέον βαριά ήττα όλων των εποχών των Cariocas: το 1-7 στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2014, από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανία. Ένα παγκόσμιο σοκ που συμπεριλήφθηκε στα στατιστικά, ποδοσφαιρικά Αλμανάκ ως «Mineirazo», γιατί συνέβη στο γήπεδο της Ατλέτικο Μινέιρο. Και στην πόλη του Μπέλο Οριζόντε όπου έκτοτε, από… Μπέλο (ωραίο) έχει μείνει μόνο ο… Ορίζοντας. Εκτός κι αν ο Σκολάρι, που επισήμως είχε δηλώσει τότε «Σήμερα, δυστυχώς… πέθανα», ύστερα από εκείνο το πάθημα κι αφού αρνείται με πείσμα την ιδέα της συνταξιοδότησης, καταφέρει να τους ξανά χαρίσει κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας…      

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags